Iubeste-ti dusmanul! Se aplica in ziua de astazi?

Iubeste-ti dusmanul si tine-l aproape! .. cam asa este o vorba la noi in popor, dar cat de reala ar putea fi aceasta afirmatie si cat de ancorata in realitate?

Iubeste-ti dusmanul si tine-l aproape! .. cam asa este o vorba la noi in popor, dar cat de reala ar putea fi aceasta afirmatie si cat de ancorata in realitate? Fiecare dintre noi cadem prada amenintarilor, mai ales cand exista situatii in care nu suntem de acord cu respectivele persoane sau opinii. Din nefericire, a tine in noi ura, nu face altceva decat sa ne raneasca.

Si oricine a avut in viata sa momente de furie, disperare, iar dusmanul – oricare ar fi el – este peste tot. Si in loc sa traim sentimente de amenintare, de teama, ar trebuie sa facem o pauza si sa ne oprim, macar un moment, pentru a vedea care este pretul pe care il platim atunci cand tinem ura.

Creierul este uimitor pentru identificarea potentialelor amenintari si atunci cand esti atacat, explozii de hormoni te transforma intr-un supererou. Cortizolul, adrenalina si anumite suplimente te pot tine in viata si te pot ajuta pentru o buna perioada de timp. Doar ca, atunci cand te suprasoliciti, exista hormoni asemanatori care pot provoca dereglari ale somnului, pot provoca anxietate, functiile creierului slabesc, ai probleme digestive. Si astfel de lucruri se intampla cand vedem lumea din jur ca dusman al nostru.

Cum te gandesti la lumea care te inconjoara, asa te vei si simti! Daca te fixezi pe dusmanul tau, acest lucru te face sa te simti puternic, sanatos, prezent? Ce observi cand dusmanul tau este aproape? Iti tii respiratia, strangi maxilarul?

A trai intr-un mod constient este o necesitate daca ne dorim sa sustinem o justitie sociala si o administratie corecta a mediului, inseamna sa recunoastem cat de nociva si unde ne poate duce coruptia, inseamna sa constientizam povestile si orice alti factori care ne blocheaza sub orice forma.

Si pe masura ce ne cultivam atentia, devenim buni observatori, in timp ce ”taiem” din ignoranta, iesind in acelasi timp din acea obisnuinta care alimenteaza lipsa de angajare si de actiune. Cand ai prezenta de spirit, stii cand sa te enervezi, cand sa alergi, cand esti pregatit pentru ceva, cand sa iei o pauza. In acelasi timp, iei masuri atunci cand este necesar, fara acei dusmani, fie ei existenti sau imaginari.

Cand te simti amenintat, incearca sa vezi intentiile … daca sunt bune si bine intentionate, raspunde pe masura! Orice decizie ai luat si modul in care alegi sa raspunzi, va determina modul in care tu vei fi afectat: pozitiv sau negativ! Important este ca tu sa iti pastrezi echilibrul, starea de bine, pozitivitatea. Fii intelept cu energia ta, pentru ca aceasta sa iti poata servi in mod pozitiv, prin vitalitate si prezenta … asa ca, iubeste-ti dusmanul?!

Iubeste-ti dusmanul si fii senina ACUM!

  1. Gaseste un loc unde sa stai sau intinde-te pentru a te simti sigura si stabila! Inspira adanc de trei ori pe nas si expira pe gura. Apoi stabileste-ti un ritm natural de respiratie!
  2. Incearca sa-ti simti fruntea relaxata, impreuna cu ochii, maxilarul, toata fata! Simte relaxarea si eliberarea de tensiune a gatului, umerilor si a abdomenului. Imagineaza-ti un soare care radiaza din inima ta si imagineaza-te pe tine in mijlocul acestei lumini calde si primitoare!
  3. Trimite aceste intentii catre tine, facand o pauza intre fiecare repetitie pentru a te odihni linistita si zicand: Sa fiu libera de suferinta! Sa gasesc pace si bucurie! Vezi daca te simti linsitita in aceste dorinte, pentru propria bunastare.
  4. Imagineaza-ti pe cineva cu care nu prea poti sa fii de acord in mai multe privinte! Chiar daca nu esti de acord cu respectiva persoana, trebuie sa constientizezi ca si ea vrea sa sufere mai putin si sa se simta linistita. Permite-le acestor cuvinte sa ajunga la persoana respectiva si vezi cum te simti! Simte-te o persoana libera de suferinta!
  5. Observa-ti respiratia, corpul si mintea! Te simti mai usurata sau mai putin usurata? Te simti mai agitata sau mai linistita?