“Sunt multe tipuri de frumusete, iar eu am incercat sa arat asta” – Jean Paul Gaultier

Brand

“Sunt multe tipuri de frumusete, iar eu am incercat sa arat asta” – Jean Paul Gaultier

26

Jean Paul Gaultier s-a nascut pe data de 24 aprilie 1952 in Arcueil – o suburbie a Parisului si este astazi unul dintre cei mai influenti couturieri, creatiile sale fiind mereu controversate si neobisnuite. Este de asemenea unul din favoritii presei de moda. “Am fost norocos ca am avut parinti care m-au iubit” a spus la un moment dat designerul francez despre parintii sai, tatal – contabil, mama – casiera. La varsta de 4 ani, visa sa devina bucatar al produselor de patiserie. Si-a petrecut copilaria mai multa langa bunica din partea mamei, a absolvit Lycee d’Arcueil si nu a facut niciodata cursuri de design.

In jurul varstei de 14 ani a inceput sa schiteze si sa puna pe hartie ideile sale despre moda, inspirandu-se de la designerii de top si din revistele de specialitate. A facut acest lucru aproximativ 2 – 3 ani si a trimis schitele catre cei mai faimosi designeri. Pierre Cardin a fost impresionat de el, astfel ca la aniversarea varstei de 18 ani, Jean Paul incepe sa lucreze ca asistent pentru Cardin timp de doi ani.

Lucreaza apoi timp de un an pentru Jacques Esterel, apoi merge sa lucreze pentru Casa de Moda Jean Patou ca asistent al lui Michael Gomez, apoi Angelo Tarlazzi. Se intoarce sa lucreze pentru Pierre Cardin 1974, dar de data aceasta in Manila – Filipine pentru piata nord-americana.
In 1976 impreuna cu Mr. Francis Menuge – colaboratorul sau, realizeaza primele bijuterii, in acelasi an incepandu-si cariera de designer sub propria semnatura pentru Compania Mayagor. In acelasi timp lucreaza ca freelancer si creeaza imbracaminte ready to wear din blana, piele si costume de baie. In luna octombrie a aceluiasi an, prezinta prima sa colectie la ‘Palais de la Decouverte’.
In 1977 isi deschide propria firma pentru couture, un an mai tarziu prezinta colectia sa impreuna cu partenerul sau Kashiyama. Gaultier isi castiga numele ca ‘l’enfant terrible’ al modei franceze, prin creatiile sale el incercand sa conteste notiunea de fashion acceptata de toata lumea. Piesele vestimentare au avut elemente de strada, influente punk; in multe din colectiile sale, femeile au adoptat tinute masculine, iar barbatii au purtat rochii, corsete, rochii.
Atrage atentia internationala in 1979 prin colectia sa retro – James Bond, iar in 1983 prezinta prima colectie de imbracaminte ready to wear pentru barbati, iar in vara 1984 – ‘L’Homme Objet’, colectie romantica, dura si sexy.

Colectia din 1985 ‘And God Created Man’ aduce in prim plan fusta pentru barbati, un an mai tarziu deschizand primul sau butic la Paris in Galerie Vivienne, la numarul 5. In 1987 primeste distinctia pentru ‘best spring fashion collection’ din partea French Federation of Couture.
In 1988 lanseaza o linie de imbracaminte sportiva low price – ‘Junior Gaultier’ intr-un mic magazin din Lee Harles – Paris; in acelasi an lanseaza linia sa de bijuterii. 1990 este un an trist pentru Gaultier, decesul partenerului sau Menuge – bolnav de sida, afectandu-l destul de mult.

1n 1993 lanseaza primul parfum ‘Haute Perfumerie’ si devine co – prezentator al emisunii ‘Eurotrash’; doi ani mai tarziu lanseaza primul parfum pentru barbati ‘Le Male’ si creeaza costume pentru Marc Caro and Jean Pierre Jeunet in filmul ‘The City of Lost Children’. In 1996 creeaza costumele pentru Luc Besson in filmul ‘The Fifth Element’.
In 1997 Jean Paul Gaultier lanseaza prima sa colectie couture ‘Haute Couture Salon Atmosphere’, afirmand ulterior : ‘Traim intr-o lume in care foarte multi stau acasa pe internet si nu fac nimic. Cred ca acum este timpul pentru couture deoarece reprezinta o mica fantezie’. In 1999 incheie un parteneriat cu Hermes si lanseaza parfumul pentru femei ‘Fragile’. Un an mai tarziu pe 15 iunie primeste International Award din partea CFDA, iar in 2001 este numit Chevalier of the Order of the Legion of Honor.

In 2003 Gaultier este numit director de creatie ready to wear pentru femei la Hermes dupa plecarea lui Martin Margiela, an in care lanseaza prima linie de produse cosmetice si ingrijire a pielii pentru barbati – ‘Tout beau, tout propre’ si parfumul pentru femei ‘Classic’.
In 2005 lanseaza parfumul ‘Gaultier2’- atat pentru femei cat si pentru barbati; in 2006 creeaza costumele pentru turneul internatinal al Madonnei ‘Confessions Tour’.
In 2008 lanseaza parfumul pentru femei ‘Ma Dame’, creeaza costumele pentru turneul Kylie Minogue’s X Tour; in 2009 creeaza costumele pentru Mylene Farmer’s No. 5 tour si lanseaza prima colectie de imbracaminte pentru copii.
In martie 2010 primeste distinctia Inspiration Award pentru contributia sa la moda masculina si pentru lupta sa impotriva sida. In acelasi an, Jean Paul Gaultier isi anunta retragerea de la Hermes in cadrul prezentarii colectiei feminine ready to wear sezonul primavara/vara 2011.

In luna mai 2011, grupul catalan Puig cumpara 60 de procente din companie, designerul francez afirmand ca “ei cumpara Gaultier pentru Gaultier, nu pentru a-l transforma in altceva”. In luna iulie 2011, Gaultier lanseaza in colaborare cu La Perla, prima colectie de costume de baie; tot in acelasi an, el creeaza costumele pentru filmul lui Pedro Almodovar – ‘The Skin I Live In’.
Prima expozitie pentru aniversarea celor 35 de ani de cariera Jean Paul Gaultier este organizata la Museum of Fine Arts din Montreal si ulterior in Dallas, San Francisco, Madrid, Rotterdam. In martie 2012, Jean Paul este numit director de creatie la Diet Coke, cu rolul de a crea campanii publicitare, de a intra in mediul online cu noi proiecte, proiectarea sticlelor in editie limitata.
Designerul francez s-a remarcat pentru folosirea in spectacolele sale a modelelor unice de diferite forme, dimensiuni, varste, barbati si femei in varsta, modele puternic tatuate, lucruri care i-au adus multe critici, dar si o foarte mare popularitate. In perioada sa controversata a fost probabil unul dintre cei mai avangardisti designeri : “Nu m-a interesat niciodata care este idealul in moda. Sunt multe tipuri de frumusete, iar eu am incercat sa arat asta” – Jean Paul Gaultier.

Comments are off this post!