Designer Unic si Exuberant Prin Imbinarea Fanteziei cu Clasicismul – John Galliano

Brand

Designer Unic si Exuberant Prin Imbinarea Fanteziei cu Clasicismul – John Galliano

24

Fiul lui Juan si Anita Galliano, John Charles Galliano s-a nascut pe data de 28 noiembrie 1960 in Gibraltar. Mai are doua surori Rosemary si Immacula, iar la varsta de sase ani, familia s-a mutat din Streatham – sudul Londrei la Dulwich si mai apoi la Brockley. A trait in  sanul unei familii romano – catolice stricte, timid si modest, el mentionand la un moment dat “Nu cred ca lumea de aici a inteles de unde vin“.
Studiaza la St. Anthony’s RC School si la scoala pentru baieti Wilson’s Grammar School din Londra, iar in 1981 se inscrie la cursurile Central Saint Martins College of Art and Design. Aici descopera scena clubului Soho si lucreaza la National Theatre ca asistent al croitorului Tommy Nutter. Dupa absolvire, prezinta spectacolul ‘Les Incroyables’ inspirata din Revolutia Franceza, toata colectia fiind cumparata pentru a fi revanduta in buticul din Londra – Browns. Acesta a reprezentat inceputul pentru Galliano care impreuna cu stilista Amanda Harlech atunci la Harpers and Queen si cu milionarul Stephen Jones (pe care l-a intalnit in clubul Taboo din Londra), deschide propria casa de moda sub propria semnatura.

Prima colectie ‘The Ludic Game‘ este prezentata in 1985 in cadrul London Fashion Week. In toamna introduce linia ‘Fallen Angels’ in colaborare cu Bill Gaytten. In 1986, un om de afaceri danez Peder Bertelsen (proprietar al firmei Aguecheek), investeste in label-ul Galliano.
In 1987 este onorat cu British Designer of the Year, distinctie pe  care o mai primeste in 1994 si 1995, iar in 1997 o imparte cu Alexander McQueen.
In 1988 John Galliano primeste distinctia ‘Designer of The Year’. Un an mai tarziu prezinta pentru prima oara o colectie in cadrul Paris Fashion Week; in acelasi an, Peder Bertelsen isi retrage sprijinul financiar.

In 1991 se muta in Paris, doi ani mai tarziu incheie o colaborare cu portughezul Sao Schlumberger – lucru care il ajuta sa isi castige credibilitatea (pentru aceasta colaborare, Galliano a fost ajutat de Anna Wintour – editorialist sef la Vogue-America si Andre Leon Talle – corespondent european la Vanity Fair). Prezinta cu aceasta ocazie in octombrie, colectia ‘Princess Lucretia’ inspirata din imbracamintea printeselor din Rusia, avand in centrul atentiei crioline extravagante. Spectacolul se desfasoara in conacul Schlumberger cu petale de trandafir imprastiate pe podele si candelabre. Colectii la fel de faimoase si spectaculoase au mai fost: ‘Napoleon and Josephine’ in martie 1992 (inspirata de povestea de dragoste a celor doi), ‘Blanche Dubois’ in octombrie 2008 inspirat dupa filmul din 1951 – ‘A Streetcar Named Desire’.
In iulie 1995, in urma unor discutii cu Bernard Arnauld (LVMH) – incepe sa lucreze ca Chief Designer pentru Givenchy, devenind primul designer britanic care lucreaza pentru o casa de moda franceza. Pe 21 ianuarie 1996, Galliano prezinta prima colectie couture pe Stade de France cu un mare succes si foarte bine primita de media de specialitate.

Pe 14 octombrie 1996, LVMH il muta pe Galliano de la Givenchy la Christian Dior ca Chief Designer la ready to wear pentru femei, inlocuindu-l pe designerul italian Gianfranco Ferre; in locul sau la Givenchy vine Alexander McQueen. In 1997 pe 20 ianuarie, John Galliano prezinta prima colectie haute couture Dior in Paris la Grand Hotel, decorul fiind amenajat ca showroom-ul din anii ‘40 al lui Christian Dior de pe Avenue Montaigne, cu 791 scaune aurii si 4000 de trandafiri.
In 2001 cu ocazia Queen’s Birthday Honours List, John Galliano este premiat cu CBE pentru contributia adusa in industria modei ca designer, in cadrul ceremoniei desfasurate la Buckingham Palace pe data de 27 noiembrie.
In 2007 primeste titlul French Legion of Honour, primit anterior de nume mari ca Hubert de Givenchy, Yves Saint Laurent, Azzedine Alaia, distinctie care ii este retrasa in 2012 cand este gasit vinovat de rasism.

Cu putin timp inainte de Paris Fashion Week – colectia toamna/iarna 2011-2012, un incident intr-un bar parizian in care Galliano adreseaza cuvinte antisemite, are drept consecinta concedierea lui de catre Casa Dior in martie 2012, in legatura cu acest incident existand multe pareri pro si contra.
John Galliano reprezinta unul dintre cei mai apreciati si influenti designeri contemporani, reusind sa imbine fantezia cu clasicismul. Spectacolele entuziasmante se desfasoara intr-o atmosfera de teatru, moda si arta completandu-se intr-un mod unic. Stilul sau romantic, plin de farmec, costumatiile exotice, rochiile remarcabile pentru frumusetea necenzurata, fac din Galliano un nume de referinta in industria modei, un personaj unic si exuberant si de ale carui vestimentatii s-au bucurat nume ca Printesa Diana, Cate Blanchett, Dita Von Teese.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *