Kitul de frumusete al Cleopatrei

Blog splendida

Kitul de frumusete al Cleopatrei

20

[trendmag_dropcap class=”kopa-dropcap style-2″]C[/trendmag_dropcap]onceptul de frumusete are o istorie indepartata, dovada stand diversele obiecte care dateaza din anii 5000 i.Hr, ramase practic intacte, de pe ale caror desene intelegem grija minutioasa a oamenilor acelor timpuri pentru propriul aspect. Civilizatia egipteana, dintre toate, se distinge prin eleganta, inovatie si gust in domeniul cosmeticelor. Pentru egipteni, machiajul reprezenta o necesitate pentru ingrijirea si igiena corpului, fiind considerat totodata si o arta divina, un semn al apartenentei sociale sau chiar o practica funerara. Valoarea ornamentala, insa, ramanea esentiala, de vreme ce atat femeile, cat si barbatii incercau sa-si imbunatateasca propria imagine, facand uz zilnic de produse de machiaj, creme sau unguente.
Daca cineva a avut vreodata impresia ca toate descoperirile monumentale au avut loc in ultima suta de ani, ei bine, in privinta cosmeticelor stam putin (dar putin) mai bine decat acum o mie de ani, sa spunem. Si nici asta nu e sigur, daca luam in calcul faptul ca ingredientele naturale au fost, treptat, inlocuite cu cele procesate chimic. Dar parca tot ne mai linistim cand stim ca nu mai este nevoie sa folosim cenusa sau pilitura de plumb in stare bruta pe pielea noastra!

mak

Care erau, deci, cele mai des intalnite produse si procedee de ingrijire pe vremea Cleopatrei?

  • Khol-ul sau kajal-ul (pigmentul negru din minerale de plumb, amestecat cu cenusa ori rasina si diluat cu apa, ulei vegetal sau seva din arborele sicomor) innobila privirea si avea o tripla valenta: de infrumusetare, de distingere a rangului, dar si de prevenire a infectiilor provocate de muste sau de nisipul si vantul desertului.
  • Pleoapele superioare erau colorate in tonuri vibrante, pornind de la verdele inchis provenit din cristalul malahit de Siria, la violetul extras din mangan, la turcoaz, pana la argilele rosii sau brune amestecate cu oxidul de fier, pentru a obtine noi nuante.
  • Sprancenele, epilate in prealabil, erau redesenate cu pasta de khol ori carbune. Pe langa rolul lor estetic, sprancenele lungi si innegrite erau asociate cu un caracter puternic, de nezdruncinat.
  • Pielea, in schimb, era acoperita cu un preparat galben-verzui care, sub razele soarelui, se ilumina, dand un aspect stralucitor. Pentru a deschide nuanta tenului, pentru a-i da paloare, se folosea carbonatul de plumb, in timp ce venele de la tample si de pe decolteu erau subliniate cu linii fine albastre. Ingeniozitatea egiptencelor mergea pana intr-acolo incat au gasit leacul indepartarii celulelor moarte si al intineririi pielii cu ajutorul unui scrub facut din carbonat de sodiu, alabastru, ceara de albine, lapte, miere si sare marina.

cleopatra_large

Cleopatra (69-30 i.Hr.), regina Egiptului, extrem de inteligenta, cunoscatoare a mai multor limbi, ambitioasa si lipsita de prejudecati, a fost mai mult atragatoare decat frumoasa- si asta in conditiile in care a ramas in memoria colectiva drept cea mai frumoasa femeie din toate timpurile! Ce ar mai fi, deci, de zis despre puterea ei de seductie? Avand succes in randul celor mai influenti barbati ai lumii (Iuliu Cezar si Marc Antoniu), ea a fost constienta de rolul pe care il are femeia in societate si a scris diverse tratate de frumusete. A ramas celebra pentru preferinta ei pentru un machiaj magnetic, sofisticat, cu albastru intens pe pleoapele superioare si verde marin pe cele inferioare.
Pentru a-si pastra aspectul fermecator, ordona sa i se aduca din Grecia mirodenii, unguente, arome si balsamuri de care avea nevoie pentru toaleta zilnica. Pentru ea, baia era un adevarat ritual, pentru ca ii asigura pielea parfumata, tonica si matasoasa.

Iata una dintre retetele care au ramas de la ea pana astazi: 200 g de cimbru, 300 g de rozmarin, 250 g de lavanda, 200 g de oregano, 10 cuisoare, o lingurita de nucsoara fin macinata, 2 l de apa. Toate ingredientele se fierb timp de jumatate de ora, apoi se filtreaza, iar lichidul rezultat se amesteca in apa din cada.

Asadar, sa profitam de ceea ce cunoastem din povestile celor care au facut istorie, pentru a nu uita niciodata sa fim feminine, pentru ca, in fond, doar secolele au trecut, idealurile estetice vor ramane mereu aceleasi. Si inca ceva! Adevarul absolut este unul singur: orice femeie ingrijita este frumoasa! Fara exceptie!

Material realizat de Avera Make-up Artist

V-ati gandit sa tineti produsele de make-up si de ingrijire a tenului in frigider? Citeste AICI motivele!

Your email address will not be published. Required fields are marked *