Loc de munca sanatos

Un loc de munca sanatos, fie ca e de acasa sau impreuna cu colegii intr-un spatiu al firmei, trebuie sa fie unul echilibrat din punctul de vedere al culturii specifice activitatii desfasurate.

Un loc de munca sanatos, fie ca e de acasa sau impreuna cu colegii intr-un spatiu al firmei, trebuie sa fie unul echilibrat din punctul de vedere al culturii specifice activitatii desfasurate. Cel putin. In caz contrar, putem avea parte de surprize neplacute, fara rezultatele pe care ni le dorim, plus alte lucruri nedorite.

Sa ne imaginam de exemplu ca ne dorim sa construim o casa. Avem tot ce ne trebuie: locul, proiectul, stim deja cum va arata casa, trebuie doar sa ne apucam de constructie. Facem peretii, acoperisul, dar cum avem siguranta ca va rezista conditiilor meteorologice: vanturi, ploi, diferente frig-cald? Evident, totul incepe de la fundatie: o fundatie corespunzatoare, o baza solida, este absolut necesara unei constructii de lunga durata.
Facand o paralela intre aceasta situatie si orice loc de munca, cultura este esentiala, pentru ca, oricat de frumos arata totul, daca nu exista o baza solida in desfasurare activitatii, esecurile sunt iminente. Iar aceasta baza solida in toate activitatile este increderea, care necesita ani pentru constructie, minute sau chiar secunde pentru a se rupe. O realitate adaptabila fiecarei situatii si care se poate regasi intr-o forma mult mai simplificata, dar mesajul este cel care conteaza aici.

Ca specie, nu suntem nici cele mai puternice si nici cele mai rapide dintre animale, dar ceea ce ne face puternici, este capacitatea noastra de a lucra impreuna, indiferent de divergentele zilnice cu care ne confruntam. Pentru a exista, este necesara increderea, in absenta ei, sistemul nostru defensiv psihologic isi intra in atributii.
In acelasi timp in care ne gandim si analizam valoarea increderii si colaborarii, sistemul intern de detectare al amenintarilor care scaneza lumea pentru a ne pastra in siguranta, poate favoriza si promova egocentrismul, gandurile si comportamentele narcisiste care exista in fiecare dintre noi. Iar in aceasta situatie, noi suntem cei care cream mediul unde putem face ca increderea sa aiba de suferit.

Exista posibilitatea ca noi sa acaparam increderea si sa ne tratam colegii inadecvat sau sa venim cu critici in mod indirect … dorinta ca noi sa aparem in acea lumina buna, ne poate face sa actionam impotriva actiunii de a castiga increderea.
In mod real, fiecare dintre noi ne dorim lucruri sigure de la locul de munca, iar din punct de vedere psihologic, acestea sunt statut, certitudine, autonomie, corectitudine, relatii bune; iar increderea este implicata in toate. Toate aceste aspecte sunt legate intre ele, existand legaturi intre nivelurile de stres, sanatatea fizica si mentala scazuta. Exista multe studii care arata cheltuieli mari pentru angajatori care au legatura cu sanatatea mentala.

Asa ca, pentru oricine care isi doreste rezultate eficiente in ceea ce face, indiferent ca este vorba despre o persoana juridica sau cineva la nivel individual, crearea unui culturi face un loc de munca sanatos. Peste ceea ce pot fi anumite motive economice, nu este responsabilitatea firmei respective sa iti ofere un loc unde sa fii sustinut, sa obtii satisfactii de pe urma unei munci productive si unde poti evolua. Acest lucru trebuie sa fie responsabilitatea fiecaruia dintre noi, ele pleaca din interiorul nostru si avand originea in constiinta proprie, se poate ajunge la formarea acelei culturi sanatoase in spatiul de lucru, care sa ne ajute individual si per ansamblu la o evolutie sanatoasa.

In cazul in care ne concentram pe constructia unei culturi bazate pe incredere, acest lucru ne va ajuta la reducerea acelei manifestari psihologice care declanseaza un zid defensiv, fiind promovata eliberarea oxitocinei cu impactul sau pozitiv asupra reducerii nivelului de anxietate, fapt care duce la o mai buna colaborare si comunicare intre echipe, mai multe conexiuni si relationari, dar si mai multe ocazii de a valorifica inovatiile colective. Toate acestea, pentru dezvoltarea unei culturi specifice si pentru dezvoltarea unui loc de munca sanatos!

Dar, pana la urma, cum putem construi o astfel de cultura bazata pe incredere?

Aceasta nu este treaba celor de la resurse umane sau a altor varfuri din firma; au si ei un rol important in aceasta ecuatie, dar nu e acel ceva care sa cristalizeze ceea ce ne dorim de la o cultura bazata pe incredere. Sunt multe lucruri care contribuie la incredere, dar construirea ei si intretinerea, trebuie sa vina din interiorul fiecaruia, toti trebuie sa ne dezvoltam abilitati de autocunoastere si autogestionare, pentru a ne asigura ca increderea se va manifesta corespunzator.
Constiinta de sine inseamna gestionarea gandurilor despre care noi credem ca nu trebuie sa ne arate vulnerabilitatile; trebuie sa avem toate raspunsurile si sa le verificam cu asteptarile si credintele noastre. Autogestionarea este esentiala, iar constructia unei culturi bazate pe incredere incepe cu fiecare dintre noi, in fiecare zi. Trebuie sa ne lasam ego-ul la usa locului de munca, ne asumam propriul comportament, acceptam responsabilitatile si provocarile sanatoase cand gresim.