Marc Jacobs – “Boy Wonder” din Industria Modei – Unul Dintre Cei Mai Influenti Designeri

Brand

Marc Jacobs – “Boy Wonder” din Industria Modei – Unul Dintre Cei Mai Influenti Designeri

20

Fiul a doi agenti de teatru, Marc Jacobs se naste in New York pe data de 9 aprilie 1963; isi petrece o parte o copilariei mutandu-se dintr-un loc in altul, consecinta a decesului tatalui cand Marc avea doar 7 ani si urmare a celor 3 casatorii ulterioare ale mamei. In cele din urma se stabileste la bunica din partea tatalui care il invata sa tricoteze si care exercita o mare influenta asupra sa, dupa cum a declarat de nenumarate ori si Marc.
Dupa ce termina High School of Art & Design in anul 1981, intra la celebra scoala Parsons School of Design, iar in ultimul an (1984) creaza o colectie de pulovere facute de mana, lucru care ii aduce primele cele mai mari trei distinctii oferite de scoala Parsons: Design Student of the Year 1984, Perry Ellis Gold Thimble Award si Chester Weinberg Gold Thimble Award. In cadrul acestei festivitati, articolele vestimetare prezentate atrag atentia Barbarei Weiser, proprietara unui magazin Charivari din New York, care ii propune sa le produca si sa le vanda sub marca Jacobs si Barbara.
In acelasi timp, il cunoaste pe Robert Duffy care in acel moment lucra la Reuben Thomas Inc si care il convinge pe Marc sa creeze pentru ramura subsidiara, Sketchbook; reuseste sa prezinte doua colectii sub acest brand, foarte apreciate de critici.
In anul 1986 cu suportul Kashyama USA Inc, Marc Jacobs realizeaza prima colectie sub numele sau, pentru ca in anul 1987 sa devina cel mai tanar designer care primeste “Perry Ellis Award for New Fashion Talent” – cea mai inalta distictie din lumea modei americane. In anul 1989, Marc Jacobs este numit vicepresedinte si presedinte la Perry Ellis (alaturi de Robert Duffy) in cadrul diviziei imbracaminte de sport, respectiv design pentru femei, unde se bucura de multa apreciere, timp in care il angajeaza pe necunosctul atunci Tom Ford. In 1992 prezinta colectia “grunge” primavara vara, care se bucura de apreciere din partea criticilor, dar comercial reprezinata o mare dezamagire. Astfel in anul 1993 atat el cat si partenerul sau Duffy sunt indepartati din companie, pentru ca tot in acelasi an, CFDA (The Council of Fashion Designers of America) sa ii acorde inca o mare distinctie “womens designer of the year.”
Spre sfarsitul anului, Jacobs si Duffy isi lanseaza propria companie Marc Jacobs International Company, iar in 1994 Jacobs isi prezinta the comeback collection, show sustinut de Linda Evangelista si Naomi Campbell prin aparitia lor scenica.
In anul 1997 este numit director de creatie la Louis Vuitton in Paris pe segmentul de lux, unde a avut sarcina de a crea prima linie ready to wear a companiei. Acest lucru a reprezentat apogeul carierei sale in acel timp, insa presiunile unui astfel de job si noul stil de viata l-au facut sa cedeze, el incepand sa consume cocaina, heroina, alcool: “Cand consumam alcool, eram mai inalt, mai amuzant, mai destept, mai cool” a declarat el mai tarziu despre aceste dependente. In 1999 a reusit sa se reabiliteze, pentru ca in 2007 sa recidiveze.
In 2001 lanseaza o noua linie Marc by Marc Jacobs; cele trei colectii ale sale (The Marc Jacobs Collection, Marc by Marc Jacobs si Little Marc), doua pentru adulti si alta pentru copii au cunoscut un real succes, fiind vandute in zeci de magazine din intreaga lume. Lanseaza colectii de parfumuri si diverse accesorii licentiate sub numele sau. In aceasta perioada, CFDA ii acorda lui Marc titlul de Menswear Designer of the Year in anul 2002, dar si Accessories Designer of the Year in anii 1998/1999, 2003 si 2005.
In 2000/2002, orasul New York a decis sa isi onoreze cei mai faimosi 24 designeri de moda prin plasarea unei placi de bronz de-a lungul trotuarului renumitei 7th Avenue – strada cunoscuta ca fiind o strada a modei; acest lucru a fost denumi ca “FASHION WALK OF FAME”, Marc jacobs fiind unul dintre cei onorati.
In luna mai a anului 2002, designerul confirma semnarea unui nou contract pe zece ani cu Louis Vuitton, in 2004 celebreaza deschiderea unui magazin in Boston tema fiind inspirata de Jocurile Olimpice care se desfasurau in acea perioada, pentru ca in decursul aceluiasi an sa deschida magazine in Los Angeles, Shanghai, Chicago.
In februarie 2006 M. Jacobs este acuzat ca a copiat designul unei esarfe apartinand designerului suedez Gösta Olofsson, dar rezolva aceasta problema prin oferirea unei sume de bani compensatorii fiului acestuia. In 2009 lanseaza un tricou prin care cerea legalizarea casatoriilor intre persoane de acelasi sex. In ianuarie 2010 se casatoreste cu prietenul sau, Lorenzo Martone un PR din Brazilia la casa acestuia din St. Barts in French West Indies.
Anul 2011 ii aduce iarasi o distinctie din partea CFDA si anume, prestigiosul Geoffrey Beene Lifetime Achievement; de asemenea, vara aceluiasi an confirma existenta a aproximativ 250 de magazine in 60 de tari, deschise sub brandul Marc Jacobs. De la debutul sau in lumea modei, acest “boy wonder” inca reuseste sa surprinda prin creatiile sale si sa ramana unul dintre cei mai influenti designeri, creatiile sale fiind purtate de nume importante din showbizz-ul international: Winona Ryder, Uma Thurman, Drew Barrymore, Sophia Coppola, Scarlett Johansson.
Cu exceptia parfumului Marc Jacobs lansat in 2002, celelalte parfumuri sunt exclusiv destinate sexului frumos:2001 Marc Jacobs, 2003 Marc Jacobs Essence, 2004 Marc Jacobs Blush, 2007 Marc Jacobs Splash, 2007 Splash in Orange, 2007 Splash in Rain, 2007 Splash in Cucumber, 2007 Daisy.

Comments are off this post!