Mental peste fizic

Fiind mai constienta de starea ta mentala si fizica, reprezinta un fapt care te poate ajuta sa performezi mai mult in alergare.

Fiind mai constienta de starea ta mentala si fizica, reprezinta un fapt care te poate ajuta sa performezi mai mult in alergare. Ai suferit de un accident din cauza alergarii? Sau ai renuntat la a face sport de frica unei accidentari sau ca te gandeai ca nu poti face fata? Cu siguranta nu esti singura care gandesti asa! Incearca sa eviti astfel de obstacole si imbunatateste-ti performanta prin folosirea mintii!


Evita accidentarea!

Alergatul este un echilibru intre mintea ta si impingerea limitelor fizice. Fiecare persoana care practica jogging se teme de o posibila accidentare, care ar duce automat la o renuntare, cel putin pentru o perioada. De aceea, este foarte important pentru cei ce alearga sa constientizeze modul de reactie a corpurilor lor, cand face astfel de efort. Pe masura ce te antrenezi, vei invata cum sa te fortezi, dar de asemenea si cand sa te opresti in a te impinge dincolo de limite si cum sa raspunzi in consecinta. Este o linie fina, dar implicatiile asupra antrenarii si a impingerii tale dincolo de limite, poate duce la accidentari si leziuni, ceea ce are ca finalitate, perioade de inactivitate.

Scaneaza-ti corpul!

Un instrument de prevenire este scanarea intregului corp, care se centreaza pe existenta fizica si te aduce in momentul prezent. Efectuarea acestui exercitiu pe masura ce alergi, reprezinta o modalitate utila de a ajunge la o constientizare deplina, nu doar a momentului, ci si a ta, putand astfel, identifica problemele inainte ca acestea sa se dezvolte.
Pe masura ce alergi, incearca sa constientizezi orice miscare facuta si cum reactioneaza partile corpului implicate direct. Este indicat sa iti notezi aceste lucruri: daca simti durere, tensiune, relaxare in timp ce te misti. A fi constient de corpul tau cand esti relaxat si cand faci miscare intr-un anumit ritm, la o anumita intensitate, te poate ajuta sa iti creezi o baza in a sti sau a constientiza cum se va comporta corpul tau, pe masura ce lucrurile incep sa devina mai dure.
Periodic, pe parcursul efortului, reia aceasta scanare a corpului pentru a lua alte date, pentru o mai buna definire a modului cum raspunde corpul stresului fizic. Pe masura ce creste fitness-ul, vei fi constienta de modificarile corpului si vei observa zilele bune si cele rele. Avand aceasta privire de ansamblu corecta asupra corpului si modul cum reactioneaza el, vei putea recunoaste zilele in care corpul tau poate lupta mai mult; sau, in cazul in care ai un virus, trebuie sa constientizezi faptul ca ar trebui sa o lasi mai usor. Este mult mai bine sa stii cand sa te relaxezi pentru a forta data viitoare, comparativ cu situatia in care te poti accidenta datorita faptului ca ai fortat atunci cand nu trebuia.

Accepta durerea!

Alergatorii au de regula, o relatie mai putin obisnuita cu durerea. Esenta distantei de alergare este aceea ca daca te fortezi peste limite, acest lucru implica o anumita lupta cu durerea, unii iubind si urand durerea in acelasi timp. Si chiar daca unora le este frica de durere, daca rezultatul final este unul satisfacator, asta e tot ce conteaza.
Conform numeroaselor studii, avem o dorinta innascuta pentru a impinge limitele si a forta functionarea de baza a corpului nostru. De multe ori, rezultatul este unul cu durere, chiar daca suferinta este una evitabila. Nu poti scapa de ea complet, dar cum ii raspunzi, depinde de tine. Daca esti speriat de durere, ii oferi autoritate si acest lucru creste; pe de alta parte, poti accepta durerea si astfel, totul devine mai suportabil.
Si aici ca si in multe situatii, practica mindfulness este de nepretuit. Te poti concentra departe de durere pentru ca apoi sa te intorci la respiratia ta si ritm; durerea nu este respinsa sau ignorata, dar poate fi redusa la momentul potrivit. Poti constientiza, dar nu ai puterea de a o elimina si nici nu poti stopa toate senzatiile sau ceea ce simti. Daca constientizezi si accepti faptul ca durerea este inevitabila, nu va fi nicio surpriza, iar durerea va avea mai putina putere sa te copleseasca. Ai putea sa te joci putin in gand, spunandu-i durerii “Bine ai veni! Hai sa alergam impreuna!”.
De fapt, puterea mentala obtinuta in urma alergarii, iti ofera incredere de a face fata provocarilor dincolo de alergare, putandu-te ajuta sa faci fata unor situatii delicate ale vietii in general.

Post alergare

Mentinerea mindfulness pana la sfarsit, te poate ajuta in mod real in a-ti pastra in echilibru corpul si mintea si poti face acest lucru chiar in timp ce te relaxezi dupa alergari si faci cateva intinderi usoare. Intreaba-te cum s-a comportat organismul cu durerea! Cum a disparut suferinta? Poate ca trebuia sa te opresti la un moment dat sau sa o lasi mai usor?
Ascultandu-ti corpul si mentinand contactul cu tine insuti, vei invata cum sa obtii ce e mai bun de la corpul tau, cand sa te opresti si cand sa fortezi. Corpul si mintea difera de la persoana la persoana, astfel ca trebuiesc aduse la unison, iar a fi constient de ceea ce faci si cum raspunde corpul, ofera mai multa profunzime si claritate personala. De-a lungul vietii, dezvolti calitati fizice si psihice, depasesti limite, iar perceptia acestora poate fi facuta poate fi transformata cu ajutorul alergatului si a ceea ce putem numi mindfulness legat de aceasta. Iti inveti limitele, stii cand sa accelerezi si cand sa te opresti, lectii importante in alergare, dar si in viata.
Fiecare dintre noi avem limite si ritmuri diferite si este foarte important sa intelegem ce este bine si ce nu, pentru a evita situatii neplacute sau mai rau – accidentari. Cand ne uitam la noi intr-un mod constient, putem vedea de ce suntem capabili si de multe ori, putem fi surprinsi in cel mai placut mod, de ceea ce gasim: putem fi mai puternici si putem duce, mult mai mult decat ne-am fi putut inchipui vreodata.