Moda, mijloc de comunicare

Vestimentatie

Moda, mijloc de comunicare

Expresia “O imagine valoreaza cat o mie de cuvinte” nu este nicidecum lipsita de semnificatie, mai ales in moda, vazuta ca un mijloc de comunicare.
310

Expresia “O imagine valoreaza cat o mie de cuvinte” nu este nicidecum lipsita de semnificatie, mai ales in moda. In mod evident, comunicarea de tip vizual inlocuieste comunicarea clasica, iar imaginea pe care o transmite o persoana, este cel putin la fel de importanta precum este si discursul sau.

Prin vestimentatie, intelegem anumite articole de imbracaminte, menite sa imbrace un corp uman, fara sa stim ca aceasta este de fapt un mijloc de comunicare. Comunicarea nonverbala se realizeaza prin intermediul mijloacelor nonverbale, printre acestea aflandu-se si imaginea. Aceasta insoteste comunicarea verbala, dar este mai usor de decodificat decat comunicarea verbala.

Stilul vestimentar este un bun component al comunicarii si ii ajuta pe privitori sa descifreze in prima etapa cine este persoana din fata lor si ce reprezinta aceasta. Vestimentatia este un mijloc de comunicare nonverbala care trebuie construita armonios pentru a se transmite un mesaj placut. Tocmai de aceea, in crearea propriului stil vestimentar care sa poata sa iti construiasca o imagine pozitiva in fata publicului larg, este necesar sa lucrezi cu un specialist avizat. Prin intreg LOOK-ul prezentat, vom spune despre noi mai mult decat vor spune cuvintele, acesta fiind una dintre cele mai influente mijloace de comunicare nonverbala pe care le avem la dispozitie.
Potrivit lui *Roland Barthes, industria modei nu poate supravietui decat cu ajutorul mijloacelor media, existand astfel o semiotica si o retorica a modei, care, pe langa propagarea sa fireasca la nivelul vizualului cu ajutorul unui limbaj si a unei terminologii tintite spre diverse grupuri sociale, fac din moda un fenomen contagios. Cel mai important este sa fii intotdeauna ingrijit, astfel incat sa ai o infatisare placuta. Restul este doar o chestiune de detaliu, care se poate deprinde fara prea mare dificultate. De asemenea, este indicat ca vestimentatia sa fie aleasa in functie de locul in care o vei purta si de evenimentul la care mergi, stiind ceea ce vrei sa transmiti prin aceasta.

Astfel incat pentru crearea unei imagini pozitive, este necesar sa aveti grija de LOOK-ul vostru in permanenta si este bine sa colaborati cu un specialist care sa va atribuie cel mai potrivit stil vestimentar si astfel sa il construiasca in cele mai mici detalii.


ROLAND BARTHES a fost un teoretician literar francez, filosof, lingvist, critic si semiotician. Ideile lui Barthes au explorat o varietate de domenii si au influentat dezvoltarea multor scoli de teorie, inclusiv structuralism, semiotica, teoria sociala, teoria designului, antropologia si post-structuralismul.

Text: Daniela Sala

Comments are off this post!