Nootropele. Ce sunt si cum te ajuta?

Nootropele te ajuta sa ai o minte agera si limpede, mai ales daca ai momente in care te simti absenta sau te afli cumva cu gandirea in ceata.

Nootropele te ajuta sa ai o minte agera si limpede, mai ales daca ai momente in care te simti absenta sau te afli cumva cu gandirea in ceata; sunt mari sanse ca astfel de manifestari sa aiba legatura cu hormonii.

Conform studiilor, aproximativ 70 de procente dintre femeile care se afla in perioada perimenopauzei sau a menopauzei, au probleme cu memoria. Iar inainte de a-ti da verdicte singura, trebuia luat in calcul ca hormonii pot influenta acest lucru, partea buna fiind aceea ca memoria poate reveni la normal dupa menopauza. Cu toate acestea, problema principala este aceea de a minimiza aceste probleme in toata aceasta perioada de tranzitie, un raspuns acceptat de multi specialisti, avand un numitor comun: nootropele.

Estrogenul si progesteronul, cei doi hormoni feminini responsabili cu reglarea ciclului lunar, incep sa scada inainte, in timpul si dupa menopauza. Cu toate acestea, cei doi hormoni sunt implicati in si mai multe aspecte ale sanatatii si bunastarii femeilor, estrogenul jucand un rol esential in ceea ce priveste starea de spirit, sanatatea mentala si cat de complicate sunt amintirile tale.

Astfel ca, pe masura trecerii timpului, aceste cai incep sa se erodeze, ceea ce poate face ca creierul tau sa isi aminteasca mult mai greu anumite ganduri si/ sau amintiri. In plus, creierul produce o serie de substante chimice asemanatoare hormonilor, numite neurotransmitatori, care sunt direct responsabile de crearea sentimentelor si emotiilor. Serotonina este unul dintre ei si te face sa te simti relaxata si fericita. Cercetarile au aratat ca, atunci cand nivelurile de estrogen scad, celulelor creierului le este mai greu sa raspunda serotoninei, ducand la o stare de spirit scazuta sau chiar si depresie, ultima, des intalnita in cazul menopauzei.

Nootropele reprezinta un termen utilizat mai nou, doar ca substantele care intra in aceasta categorie exista de cand ne stim. Nootropele sunt in esenta nutrienti naturali sau extracte botanice, cu efect stimulator asupra creierului, imbunatatirea performantei cognitive, functionarea acestuia in parametri corespunzatori, amintirile memorate, claritatea mentala, motivatia, fluenta verbala si multe altele. In mod particular, cand vorbim de nootropele si menopauza, iata ce ar trebui sa stim …

Ginkgo biloba pentru o circulatie mai buna in creier

Cunoscuta ca una dintre cele mai vechi specii de copaci de pe Terra si singurul supravietuitor care apartine de plantele vechi, Ginkgo biloba contine multe ingrediente active, cunoscute ca terpenoide si flavonoide, care ajuta la stimularea functiei cerebrale si imbunatatirea circulatiei sangelui si a fluxului de oxigen spre creier. Ginkgo biloba este cel mai bine sa fie luat ca un extract standardizat, asa ca, fiecare isi poate asigura o cantitate decenta zilnica, care sa-i foloseasca propriilor necesitati.

Balsam de lamaie pentru memorie

Balsamul de lamaie contine diversi compusi activi, de amintit fiind acidul rozmarinic, flavonoidele, triterpenele, studiile aratand ca este imbunatatita starea de spirit si toleranta la stres, precum si imbunatatirea performantei cognitive. In plus, imbunatateste memoria si concentrarea, ajuta la un somn de calitate, lupta impotriva imbatranirii creierului, combate radicalii liberi si are un rol anti-viral.

Asa ca, ar fi indicat sa introduci in alimentatia de baza balsamul de lamaie, doar ca atentie sa citesti eticheta! Aceasta iti poate da informatii importante despre concentratii si ingrediente, iar tu, daca iti doresti o nutritie optima, trebuie sa alegi produse organice.

Coama leului pentru concentrare

Coama leului este o ciuperca fascinanta care are o istorie medicinala nootropa veche. Este venerata de nativii americani si culturile Asiei de Est, utilizata de calugarii budisti Shaolini in practicile de meditatie pentru imbunatatirea concentrarii si meditatiei. Studiile au aratat faptul ca coama leului imbunatateste memoria pe termen lung, claritatea mentala si sanatatea creierului. Este un nootropic ideal pentru o memorie confuza cauzata de menopauza si este usor de luat, fiind usor de adaugat in smoothie-uri, sucuri, iaurturi.

Adaptogeni pentru ameliorarea stresului

Adaptogenii sunt nootropici care iti ajuta mintea sa se descurce mai bine, sa ramai calma si echilibrata, sa te poti adapta si concentra in timpul situatiilor fizice, emotionale si mentale stresante. Una din principalele produse botanice adaptogene sunt rhodiola, ginsengul, ashwagandha si schisandra. Despre cea din urma, s-a constatat ca are un impact pozitiv asupra sistemului nervos central, precum si cu privire la nivelurile de stres, cu studii care arata reactii imbunatatite cand este vorba de stres psihologic cu reducerea cortizolului. De asemenea, cercetarile au aratat ca ajuta la reducerea simptomelor hormonale ale menopauzei.

Vitamina C pentru o stare de spirit buna

Nu doar imunitatea este imbunatatita de vitamina C, ci si starea de spirit, ea contribuind la normalizarea functiei psihologice, actionand ca un nutrient esential pentru productia neurotransmitatorilor. Alegerea vitaminei C lipozomale ca sfere lipozomale are beneficii in plus, fiind fabricate din fosfatidilcolina, ceea ce este extrem de important pentru membranele celulare.


Nootropele sau substantele nootrope reprezinta medicamente sau suplimente alimentare (precum piracetam, piritinol, pramiracetam, lecitina, extractele de Ginkgo biloba si altele).
foto Giurgea https://ro.wikipedia.org/w/index.php?curid=1325582

Conceptul de nootrop a fost introdus de doctorul Corneliu E. Giurgea prin juxtapunerea cuvintelor grecesti noos (spirit, minte) si trope (catre).

Nootropele sau substantele nootrope reprezinta medicamente sau suplimente alimentare (precum piracetam, piritinol, pramiracetam, lecitina, extractele de Ginkgo biloba si altele), diferite ca structura chimica, care amelioreaza procesele metabolice neuronale in leziunile cerebrale hipoxice, toxice, traumatice sau involutive. Ele mai sunt numite si neurotrope, neurodinamice sau activatoare ale metabolismului cerebral. De asemenea, termenul de nootrop se foloseste si ca adjectiv cu sensul de conceptul de nootrop sau efect nootropic al substantelor mai sus mentionate.

Folosirea medicatiei neurotrope a starnit controverse asupra eticii utilizarii acesteia, in situatia in care disponibilitatea si prescrierea medicamentelor de acest tip nu ar fi reglementate.