Noutati medicina

Stil de viata

Noutati medicina

25

Tot ceea ce inseamna evolutie, inovatie, cercetare, menite sa ne faca viata mai buna sau sa ne aduca un plus, trebuie sa ne bucure. Iar cand vine vorba de sanatate, interesul si atentia noastra ar trebui sa creasca si mai mult.


Cum functioneaza memoria persoanelor de varsta medie
Cercetatorii de la McGill University au folosit rezonanta magnetica pentru a monitoriza activitatea creierului pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 19 si 76 de ani, in timp ce vizualizau imagini pe un ecran; ulterior, li s-au cerut sa ofere amanunte. In general, cei cu varsta peste 40 de ani si-au amintit mai putine detalii comparativ cu cei tineri, dar acest lucru nu a fost interpretat ca un ‘deficit’ in functionarea creierului.
S-a constatat ca cei de varsta mijlocie, au folosit o parte a creierului implicata in introspectie, sugerand ca odata cu trecerea anilor, persoanele tind sa se concentreze in aceasta directie. Meditatia antreneaza creierul sa acorde mai multa atentie exteriorului, ceea ce ajuta la consolidarea capacitatii de retinere si amintire.

Piatra la rinichi? Incearca roller coaster!
Medicii din cadrul Universitatii de Stat din Michigan au efectuat un studiu care a demonstrat ca pietrele de la rinichi pot disparea daca oamenii fac eforturi fizice intense diverse, in mod deosebit cele specifice roller coaster. Eu au folosit o imprimanta 3D pentru a crea un model de rinichi continand urina si pietre de rinichi si apoi l-au trecut la teste.
Fortele exercitate de aceste teste, cu schimbari de viteza, intoarceri bruste, au facut ca aceste pietre sa se disloce, in mod deosebit cand acest model a fost asezat in apropierea spatelui. Pacientii cu pietre la rinichi ar putea sa incerce o astfel de metoda, pentru a scapa de acestea.

Vizite la medic pentru a impiedica pierderea vederii
Examenele anuale pentru ochii care sunt dilatati pot preveni aproape 95% din cazurile de pierdere a vederii cauzate de retinopatia diabetica si alte boli grave ale ochilor.
Din pacate, procentul celor care fac aceste examene medicale este redus!
Factori surprinzatori pentru aparitia dementei
Aproximativ doua treimi din cei care prezinta risc de dezvoltare a dementei, au drept cauze o combinatie de factori, dintre gene, factori ai stilului de viata, diverse regimuri de sanatate. Restul in schimb, se datoreaza mediului inconjurator.
O analiza facuta de University of Edinburgh asupra a peste 60 de studii precedente, a gasit o puternica corelatie intre deficitul de vitamina D, locul de munca, poluarea aerului, anumite pesticide. Deficitul de vitamina D se poate observa la un test al sangelui si se poate trata cu suplimente, iar in ceea ce priveste calitatea aerului, depinde de zona in care locuiesti, daca este mai mult sau mai putin industrializata.

Mergi mai repede pentru sanatate
Stim deja ca exercitiile fizice si cel putin mersul sunt benefice pentru sanatate, dar un studiu publicat in Medicine & Science in Sports & Exercise a aratat ca mersul intr-un ritm alert este foarte benefic sanatatii, in mod special pentru fitnessul cardiometabolic (insulina, greutatea organismului, colesterolul, tensiunea arteriala).
Pentru adulti, conform cercetarilor, sunt indicate 150 de minute pe saptamana la 100 de pasi sau mai mult pe minut si cu cate sunteti mai rapizi, cu atat mai bine.

Alergii la carne
In cazul in care locuiti sau vizitati o zona si consumati alimente care contin carne si ulterior va simtiti rau, ar putea fi de vina anumite capuse. Cercetatorii au gasit ca cei care au fost muscati de capuse, pot avea alergie la carne rosie si mai rar la produsele lactate; acest lucru este cauzat de alfa-gal, un carbohidrat care se gaseste in cea mai mare parte in carne.
Astfel, sistemul imunitar intra in alerta vazand prezenta acestui carbohidrat ca o amenintare, corpul manifestandu-se sub forma de congestie, urticarie, varsaturi, crampe si chiar soc anafilactic. Aceasta alergie poate fi confirmata cu ajutorul unui test de sange sau piele.

Comments are off this post!