O Bijuterie a Arhitecturii Medievale – Bruges

Destinatii

O Bijuterie a Arhitecturii Medievale – Bruges

20

Intemeiat in anul 882, insasi numele orasului, Bruges sau Brugge in flamanda – defineste caracterul  acestui vechi centru comercial (in limba germana “brucken” inseamna “pod” sau “chei”). Amplasarea sa pe malul golfului Zwin a sprijinit, din punct de vedere economic aceasta asezare negustoreasca inca din evul mediu, cand orasul facea parte din Liga Hanseatica, iar din port se transportau pe Marea Nordului cantitati insemnate de vin, sare, mirodenii si tesaturi scumpe.

Dupa colmatarea completa a golfului, intreaga activitate comerciala s-a mutat pe uscat, iar din secolul al XII-lea au inceput deja sa functioneze legaturile comerciale, prin intermediul oraselor Gand si Bruxelles, cu intreaga lume, Bruges devenind depozitarul unor insemnate cantitati de marfuri, indeosebi lana  englezeasca – vanduta de aici peste tot in Europa.

In secolul al XIII-lea, orasul a devenit unul dintre centrele principale ale comertului cu mirodenii si o  mare piata de capital, astfel incat, in acea perioada era considerat in intreaga Europa, unul dintre cele mai bogate orase ale lumii, acest aspect fiind vizibil in arhitectura luxurianta a orasului cu nenumarate edificii bogat ornamentate.

Acestea sunt de obicei reprezentante comerciale ale unor mari firme de import – export, centre ale breslelor mestesugaresti ale acelor vremuri sau a unor persoane particulare care au ca ocupatie lucrativa tot negotul desfasurat la nivel international. De asemenea, orasul mai este recunoscut la nivel international ca unul dintre marile centre manufacturiere in industria textila, datorita prelucrarii lanei, confectionarii de tesaturi si stofe de lux, dar mai ales dantelariei. Cea din urma, este impletita si in zilele de azi, cu ajutorul unor ciocanele speciale, constituind unul dintre produsele cele mai vandute la export, cu adresabilitate pentru industria modei de lux, dar si in calitate de suveniruri pretioase.

Toate acestea, fac din capitala provinciei Flandra de Vest, un oras ce merita vizitat, numarul de vizitatori anual fiind estimat la peste 2,7 milioane, stiut fiind faptul ca in acest oras au trait si lucrat mari maestri  ai picturii flamande: Jan van Eyck, Hans Memling sau Hieronymus Bosch.
Dintre principalele obiective turistice, se pot numara canalele navigabile care permit desfasurarea de excursii la bordul unor ambarcatiuni de agrement si care dau posibilitatea turistilor de a se delecta cu intreaga arhitectura a orasului in toata splendoarea sa, Bruges fiind supranumit inca din secolul al XVIII-lea “VENETIA NORDULUI”. Alte puncte principale de interes turistic sunt date de: Piata Orasului – Grote Markt cu celebra clopotnita – Belfort – inalta de 83 de metri si datand din 1282, Primaria – cu un pronuntat caracter gotic datand din 1376, precum si complexul de cladiri ale fostului spital Sf. Ioan, Bazilica Heiling-Bloed, precum si mai celebrele Sf. Maria – Onze-Lieve-Vrouwekerk si Catedrala Sf. Salvator care este principala biserica din oras, si care dateaza din secolul al X-lea – fiind situata chiar de la inceputuri in inima orasului, in prezent, vis-a vis de primaria actuala.

Dintre muzee, pot fi remarcate: celebrul Groeninge care adaposteste numeroase opere de arta ale maestrilor flamanzi, Gruuthuse – cel ce poata numele familiei care a ridicat edificiul (una dintre cele mai bogate familii de negustori din oras) si care incepand din anii 1883-1898 – moment in care a devenit si muzeu, adaposteste o impresionata colectie de opera de arta din diferite domenii: mobilier, pictura, tapiserii si altele asemenea.

In Bruges se regasesc de asemenea, muzee care celebreaza diferite personalitati cum ar fi Muzeul Guido Gezelle (1830-1899), unde turistii pot vedea numeroase opere ale acestui faimos scriitor flamand si care a lasat in urma lui o importanta mostenire culturala, precum si Muzeul Memling (1430-1494), care este situat in fostul spital Sf. Ioan si care adaposteste numeroase picturi ale acestui celebru pictor flamand.

Nu trebuiesc ratate de asemenea, muzeele tematice cum ar fi Kantcentrum – Centrul Dantelei, locul unde acum 50 de ani locuiau persoanele care se ocupau cu producerea acestei “bijuterii” textile, de o rara finete si care in timp, a fost trasformat in muzeu.

Astazi, are in cuprinsul sau numeroase expozitii tematice cu referire la modurile de confectionare a dantelei si istoria ei, si care de asemenea, da posibilitatea turistilor de a participa la work-shopuri si  cursuri in care pot invata cum se face dantela – cursuri desfasurate in principal pe toata perioada verii.

Nusha Davilla

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *