Opreste propria critica!

Opreste propria critica!

Fiecare dintre noi ne dorim sa progresam ca indivizi in tot ceea ce facem, iar pentru acest lucru ne fortam propriile limite si cerem tot mai mult – in primul rand – de la noi insine. Cand ambitiile sunt mari, poate aparea un moment in care ne atingem limitele si ajungem intr-un punct in care ne dorim si mai mult de la noi; iar daca ceva nu merge, incercam sa cautam cauza si de cele mai multe ori – justificat sau nu – o gasim in propria persoana. De aici pana la a ne autocritica, nu este decat un singur pas, asta daca nu reusim sa ne pastram un echilibru interior.

Si de multe ori ne putem “trezi” in situatii total ridicole, care nu fac altceva decat sa confirme stima de sine scazuta, cu un comportament al nostru – total bizar, de la modul de interactiune cu cei din jur, pana la cuvinte iesite din gura in mod eronat.


Fii curioasa despre altii!

Si nu facem referire la spionaj gen barfa, ci la genul de interactiune interumana simpla, normala. Esti la un eveniment social, intri in contact cu diverse persoane; nu te opreste nimeni (chiar este indicat) sa te intorci catre persoana de langa tine si sa-i adresezi diverse intrebari. “De unde esti?”, “Care sunt pasiunile tale?” sunt intrebari simple, de bun simt, care te ajuta pe tine sa iti indrepti atentia catre monologul tau interior. In general, oamenii adora sa vorbeasca despre interesele lor, despre energia lor pozitiva, toate acestea avand un efect benefic asupra ta; starea de spirit ti se va imbunatati si iti vei scoate lucrurile negative din cap, nemaiamintind de noile perspective pe care le poti avea!

Razi la ideile tale nepotrivite!

Chiar si un simplu chicotit vizavi de ideile sau gandurile care nu iti fac bine, poate sa te indeparteze de ele. Razand la gandurile ciudate care incearca sa iti vina in minte si incearca sa te monopolizeze, le scade din importanta; adica, cum ai putut sa te gandesti la asemenea prostii in ceea ce te priveste? Scazandu-le importanta, le este scazuta si influenta… Partea buna? Nu vei mai fi cuprinsa de ganduri negative si o parere proasta despre tine!

Incearca sa ai pregatit un “reminder”!

Ai putea sa faci urmatorul lucru si cu telefonul, dar ar fi mai bine sa scrii pe o hartiuta pe care sa o tii in protofel, propozitii scurte care sa reuseasca sa te aduca intr-o stare de echilibru si sa-ti sporeasca increderea in sine. Genul de mesaje “Ma dezic de aceasta gandire, vreau o perspectiva pozitiva”, iti (re)dau increderea in tine si nu permit gandurilor critice despre propria persoana sa patrunda in minte. Scoate acesta hartiuta ori de cate ori esti cuprinsa de idei negative si cele care iti dau o stare de anxietate si cu siguranta te vei simti mai bine!

Incearca sa faci din a te simti bine, prioritatea numarul 1!

Cand nu te simti foarte ok sau exista ceva care incepe sa te faca sa nu te simti in apele tale, incearca sa le ignori atat cat poti tu! Si imediat, aminteste-ti 3-5 lucruri (pe care le ai notate sau retinute!) care iti ofera o stare mentala pozitiva, fie ca vorbim de o intamplare frumoasa, de iubit sau o melodie care iti ofera pozitivitate. Poti apela la yoga – foarte indicata in astfel de situatii sau poate cititul unei carti iti poate oferi cresterea stimei de sine si a increderii asupra a ceea ce esti!