Ozana Barabancea despre pasiuni si muzica cu Daniela Sala

Ozana Barabancea este una din cele mai apreciate profesoare de canto si soliste de jazz din Romania.

Ozana Barabancea este una din cele mai apreciate profesoare de canto si soliste de jazz din Romania. Este membra a juriului show-urilor de televiziune “Splash! Vedete la apa” si “Te cunosc de undeva!” – Antena 1.
Desi initial a fost cantareata de opera, Ozana Barabancea este cunoscuta si pentru show-urile de jazz sustinute. Ea a facut parte din distributia musicalului “Chicago” si a jucat in diverse seriale.

Buna ziua si bun venit in paginile revistei Famost! La ce varsta ai inceput sa activezi in acest domeniu? A fost greu sa te faci remarcata?
Am inceput sa activez in domeniul muzical de la patru ani, cand cantam si dirijam corul gradinitei.
Am observat ca eram o fetita destul de comoda, dar muzica si scena mi se pareau domenii foarte usoare si placute. Mereu aveam ceva de spus pe scena, de transmis, ceea ce ma decupa din multime. Mereu am avut un magnetism pe care il activam de cand ieseam din casa.

Ce amintiri ai de la inceputul carierei tale?
Nu m-a interesat niciodata ideea de cariera. Am vrut sa am o meserie inaintea oricarui vedetism. Sunt modesta. Sunt un om smerit, tocmai pentru ca-mi permit.

Ai avut un idol?
Am evitat mereu sa am idoli. Am intalnit persoane care m-au impresionat mai mult prin puterea lor de munca, prin determinare si prin perseverenta, nu neaparat prin talent.

Care a fost cel mai fericit moment din cariera ta? Povesteste-ne cateva amanunte!
Cel mai fericit moment a fost intr-o seara, cand, la Iasi, am avut sansa sa o dirijez pe fiica mea, Gloria Barabancea, alaturi de o orchestra de coarde. Mi-am vazut un vis implinit. Dupa atatia ani de munca si studiu, am facut muzica impreuna, eu ca dirijor si ea ca pianista concertista la doar 16 ani.

Desi initial a fost cantareata de opera, Ozana Barabancea este cunoscuta si pentru show-urile de jazz sustinute.

Care a fost cel mai trist moment din cariera ta?
Nu am avut niciodata momente triste in meseria mea. Evit cuvantul “cariera” dupa cum observati, pentru ca sustin ideea de profesionalism, nu de vedetism.

Ai facut parte din juriul competitiei :Splash! Vedete la apa” – Antena 1. Ce amintiri ai din acea perioada?
Da, am fost jurat al emisiunii “Splash! Vedete la Apa” si mi-a placut mult rolul meu de “zana buna”. Mi-a placut perioada aceea pentru ca am descoperit manastirile din Moldova, unele chiar ascunse, uitate de lume si m-am apropiat mai mult de credinta ortodoxa si de istoria neamului romanesc. Filmarile aveau loc noaptea la Bacau, iar ziua cand ma trezeam, mergeam sa vizitez manastiri.

Dintre opera si jazz care gen muzical este preferatul tau si de ce?
Dintre Opera si jazz? E greu sa aleg. Fiecare muzica e grea, frumoasa, cu particularitati diferite. Aleg emotia, nu genul muzical. Emotia artei trebuie simtita, savurata si impartasita cu cei din jurul nostru. Noi, artistii, putem schimba lumea, o putem face mai buna, pornind de la spirit.

Esti jurata competitiei “Te cunosc de undeva!” – Antena 1. Cum te simti in aceasta ipostaza? E greu sa jurizezi celebritati?
Da, sunt jurata la aceasta emisiune de mult timp si sunt omul potrivit la locul potrivit. Eu nu jurizez celebritati. Eu jurizez prestatiile unor concurenti. Ma raportez la momentul in sine si la o referinta. Poate sa fie si Papa de la Roma concurent. Pentru mine e concurent in acel moment. Acest show de televiziune m-a ambitionat mult in pregatirea mea ca si muzician profesionist. Sunt singurul jurat din Romania cu trei mastere in muzica. Pe 5 iulie ac, am sustinut disertatia in Stilistica Dirijorala, studiu Orchestra la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti cu tema “Femei Dirijor. Analiza dirijorala a unor lucrari romantice reprezentative”.

Care a fost cel mai frumos moment pentru Ozana Barabancea de la “Te cunosc de undeva!”?

Care a fost cel mai frumos moment pentru Ozana Barabancea de la “Te cunosc de undeva!”?
Cel mai frumos moment la “Te cunosc de undeva!”? Au fost prea multe. E imposibil sa enunt doar un singur moment.

Te-ai gandit vreodata sa renunti la aceasta cariera?
Nu renunt la meserie niciodata.

Ce inseamna aceasta cariera pentru Ozana Barabancea?
Repet, nu ma consider o carierista. Dar ma consider o profesionista si asta imi umple sufletul de fericire.

A fost greu sa te mentii in topul preferintelor?

Interviul complet cu Ozana Barabancea il gasiti in revista Famost – editia August 2021 GRATUITA AICI!