“L’enfant Terrible” – Paco Rabane – Unul Dintrei Cei Mai Originali Designeri

Brand

“L’enfant Terrible” – Paco Rabane – Unul Dintrei Cei Mai Originali Designeri

45

Francisco “Paco” Rabaneda Cuervo – mai cunoscut Paco Rabanne s-a nascut pe  data de 18 februarie 1934 in San Sebastian – Spania si este cunoscut ca ‘l’enfant terrible’ a modei anilor ’60; a parasit tara in 1939 impreuna cu mama sa in momentului izbucnirii Razboiului Civil din Spania pentru a merge in Franta. A studiat arhitectura si a inceput sa lucreze in fashion prin crearea de bijuterii pentru Dior, Givenchy, Balenciaga.

In 1965 lanseaza prima colectie ‘the Unwearables’ alcatuita din 12 rochii contemporane care cuprinde si prima rochie din plastic (bucatele din plastic legate cu lanturi). Colectia starneste controverse dar si admiratie, deschizand noi drumuri si orizonturi ale industriei fashion. Mai mult decat atat, foloseste in anii ’60 in prezentarile sale ca modele – fete de culoare, fapt care a dat nastere multor discutii ulterioare.
In 1966 isi deschide primul butic unde isi castiga reputatia pentru rochiile sale din plastic si metal, ochelarii si accesoriile din plastic in care s-au folosit culori de baza; doi ani mai tarziu, incepe o colaborare cu compania Puig pentru producerea parfumurilor. Tot pe linia parfumurilor, compania deschide propria fabrica de producere a parfumurilor la Chartres – Franta in 1976.
In 1989 Paco este distins cu Golden Thimble in cadrul primei editii a International Festival of Fashion, un an mai tarziu isi deschide in Paris pe Rue de Cherche Midi un magazin al carui design interior a fost realizat de arhitectul francez Eric Raffy si a fost impartit in trei teme: metal, sticla si lumina.

In perioada anilor ’90 stilul designerului spaniol se diversifica, in colectiile prezentate folosind tesaturi moi si un design mai “friendly”; scrie de asemenea cartea “Journey” in care este explicata filosofia dupa care se ghideaza si cum este aplicata aceasta in munca de creatie.
Creeaza costume pentru productii cinematografice (Barbarella), are admiratori ca Francoice Hardy care s-a declarat un fan al designurilor Paco Rabanne, iar cantareata franceza Mylene Farmer aduce in prim plan de cate ori are ocazia “extravaganta” stilulului Rabanne.
In 1999 designerul spaniol prezinta ultima colectie dupa care se retrage, Aurelien Tremblay si Christophe Decamin s-au alaturat Casei Rabanne ca designeri la ready to wear, iar Oliver Debias va schita linia Paco.

In 2000 Puig (institutie financiara) cumpara Casa Rabanne, tot in acelasi an, designerul Rosemary Rodriguez se alatura casei de moda; in septembrie – noiembrie 2002 are loc o expozitie a celor mai importante piese vestimentare Paco Rabanne la Galleria Carla Sozzani din Milano. In februarie 2005, Patrick Robinson (care a fost cu Perry Ellis) s-a alaturat ca designer la Paco Rabanne, inlocuind-o pe Rosemary Rodriguez; tot in 2005, Paco deschide prima expozitie la Moscova cu desenele sale, in 2006 viziteaza Kievul.

Stilul controversat, arhitectural si soft, face din Paco Rabanne unul dintre cei mai originali designeri si care a adus o contributie semnificativa in evolutia modei. A castigat de-a lungul timpului atat adepti cat si contestatari, nume mari ca  Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Brigette Bardot, Francoise Hardy imbracandu-i vestimentatiile.

Comments are off this post!