Pasi pentru un creier sanatos

Sfaturi

Pasi pentru un creier sanatos

98

Conform studiilor, dementa este in crestere, de aceea este importanta sanatatea creierului si sa ne luam masuri din timp pentru acest lucru. A fi proactiv in privinta sanatatii creierului este o necesitate, de aceea va invitam sa cititi urmatoarele recomandari care va pot ajuta in acest sens!

exercitii fizice
Stilul de viata sedentar este asociat cu un risc crescut de dementa, in timp ce activitatile aerobice si cele de formare a fortei, au dovedit sa imbunatateasca cunoasterea. Ar trebui sa vorbesti cu medicul de familie despre activitatile care iti sunt potrivite pentru tine.

mentine greutatea sanatoasa!
In anii de viata mijlocie 40-60 de ani, excesul de greutate creste riscul de dementa in anii care urmeaza acestei perioade. Ceea ce ar trebui sa faci si este foarte simplu, este sa eviti alimentatele procesate, sa consumi multe fructe, legume si frunze verzi. Este indicat de asemenea, consumul pestelui de doua ori pe saptamana – cel putin.

renunta la fumat!
Gasim acest indemn cam peste tot, stim ca are multe efecte negative asupra sanatatii si cu toate acestea, este un viciu care nu prezinta scaderi semnificative. In ceea ce priveste subiectul nostru, conform studiilor, fumatorii prezinta un risc de crestere a dementei cu aproximativ 80 de procente.

atentie la tensiunea arteriala!
Legatura dintre tensiunea arteriala si sanatatea inimii, reprezinta un subiect bine documentat, existand multe semnale cu trimitere catre sanatatea inimii. Gestionarea tensiunii arteriale este importanta nu doar pentru prevenirea accidentelor vasculare cerebrale, dar si pentru prevenirea dementei.

gestioneaza-ti eficient situatia!
Problemele de sanatate cum ar fi diabetul zaharat si bolile de inima, cresc riscul dementei. Daca esti afectat sau esti supusa riscului, vorbeste cu un profesionist in domeniu, pentru a gasi cele mai bune metode de gestionare ale acestor probleme, cu ajutorul medicamentelor si a stilului de viata.

evita sa te ranesti la cap!
Viata ne ofera si bune si rele, iar cele din urma, includ si diverse accidente; iar tu, pentru a te proteja, incearca sa eviti pe cat posibil, orice fel de accidentari la cap! Leziunile la cap, pot creste riscul de dementa, mai tarziu, o data cu trecerea anilor. Daca iti place sa practici sport, atentie spre ce te indrepti, iar daca exista anumite riscuri, fii sigura ca porti echipamente de protectie!

implica-te social!
Socializarea este benefica nu doar din punct de vedere mental si emotional, dar si pentru sanatatea creierului. A sta conectat, este important pentru pastrarea creierului ocupat si activ.

stai alertata mental!
Creierul are nevoie de antrenament mental pentru a fi in forma. Si acest lucru este important, indiferent de varsta; este absolut necesar sa faci lucruri care sa iti solicite gandirea si invatarea. Citeste, mergi la cursuri, dezleaga cuvinte incrucisate, puzzle-uri!

somn de calitate
Creierul are nevoie de odihna normala regulata, pentru a functiona la standarde normale. Iar daca vrei sa ai un somn bun, dezvolta-ti o rutina sanatoasa seara: incearca o masa mai usoara, evita ecranele luminoase, ceaiul, cafeaua, alcoolul!

 

Comments are off this post!