Peri anxietatea. Ce este si ce o declanseaza?

Peri anxietatea este un subiect mai putin abordat de specialisti, datorita faptului ca se cunosc destul de putine si pare greu de identificat

Peri anxietatea este un subiect mai putin abordat de specialisti, datorita faptului ca se cunosc destul de putine si pare greu de identificat. Anul 2020 si toata aceasta perioada, de departe au dus la cresterea anxietatii pentru multe persoane datorita situatiei pandemice si cu toate acestea, anumite femei au experimentat anxietatea, ca o consecinta a perimenopauzei.

Daca te simti stresata de lucruri pe care in mod normal nu le-ai lua in seama, daca te agiti in mintea ta fara un motiv anume, exista posibilitatea ca perimenopauza sa fie sursa anxietatii. Si cu toate ca menopauza incepe de la ultima menstruatie, procesul se poate manifesta chiar si cu 10 ani inainte. Numarul foliculilor in ovare incepe sa scada, acestia producand estrogen si hormoni progesteronici; in acelasi timp, cand scade prea mult, ei nu mai pot mentine ciclul menstrual lunar.

Dar schimbarea nivelului hormonal in aceasta etapa a vietii cunoscuta ca perimenopauza – ce declanseaza la peri anxietatea, nu afecteaza doar perioadele: estrogenul si receptorii progesteroni sunt prezenti peste tot in corp, inclusiv in creier. Estrogenul ajuta la reglarea serotoninei, un neurotransmitator care transporta semnalele intre celulele nervoase din creier. Serotonina modfica in acelasi timp si productia si efectele endorfinelor, chimicale responabile cu starea de “simtit bine”. Nivelurile de estrogen pot fluctua pe parcursul primenopauzei, care poate avea un imapct direct asupta starii de spirit, ducand de multe ori la schimbarea starii emotionale. Si pentru ca progesteronul are un efect natural sedativ, fiind hormonul “calmant”, cand nivelurile fluctueaza, poti ajunge sa te simti coplesita si stresata intr-o forma mai usoara, anxioasa, nervoasa, temperamentala pe termen scurt.

Pe langa acestea, glandele suprarenale – responsabile si ele pentru eliberarea de hormoni, trebuie sa lucreze foarte mult pentru sustinerea ovarelor in timpul perimenopauzei. Cu toate acestea, daca organismul este supus stresului, glandele suprarenale sunt mai concentrate pe pomparea hormonilor de supravietuire – cum ar fi cortizolul, in detrimentul celor de fertilitate, care doar alimenteaza sentimentele de stres, creand astfel, un cerc vicios.

Cunoscand aceste lucruri, nu este nicio surpriza ca, in urma unui sondaj, aproape 60 de procente dintre femeile care sufera de anxietate, au cauza principala, perimenopauza. Jumatate din femei au afirmat ca le-a fost afectat nivelul de incredere, un sfert dintre ele au raportat oboseala extrema, o treime a afirmat ca le-a fost afectata starea de spirit, avand izbucniri emotionale subite si lacrimi.

Desi anxietatea reprezinta una dintre cele mai frecvente si precoce simptome ale apropierii de menopauza, nu este prea recunoscuta, existand multe femei care nici nu prea constientizeaza acest lucru – ca peri anxietatea le controleaza viata si sufera in tacere. Un studiu recent care a cuprins 1500 de femei, arata ca multe dintre ele se zbat pentru a obtine ajutor adecvat din partea medicului de familie, cu multe dezamagiri din partea lor cand vine vorba de simptomele specifice perimenopauzei. Mai bine de o treime din femeile care au cautat ajutor adecvat, si-au vizitat medicul de familie de cel putin trei ori, pana sa ajunga la un nivel satisfactor.

Din nefericire, aproximativ 61% dintre femei au primit ca solutionare antidepresive, in locul tratamentelor adecvate necesare pentru o stare de spirit scazuta, asociata simptomelor de menopauza. In aceasta situatie, constientizarea femeilor este la un nivel scazut, la fel ca si pregatirea medicilor, cei din urma fiind familiarizati cu simptome ca bufeurile si cresterea in greutate. Doar ca, medicii din aceasta bransa, trebuie sa mearga mai departe si sa aiba mai multe informatii despre aceasta forma de anxietate.