Personalitati negative. 3 tipuri de colegi toxici

Stil de viata

Personalitati negative. 3 tipuri de colegi toxici

49

Sunt anumite tipologii de oameni, colegi – in cazul de fata, care pot face din viata ta un adevarat calvar; cum ii identificam si cum ne putem proteja, citim in continuare …

E clar ca nu suntem perfecti sau onesti, nici acasa nici la serviciu. Oricat am incerca – pentru cei care chiar isi doresc acest lucru – sa ne perfectionam, din diverse motive nu reusim intotdeauna sa-i multumim pe toti. Dar incercam. Important este sa fim perseverenti. Iar motivele pentru care de multe ori esuam, sunt numeroase, dar pentru ca majoritatea lucram in colectiv, putem desprinde unul: influenta in mod negativ a unei persoane sau a mai multora, care ne destabilizeaza. Este acel factor, inexplicabil, contrar oricarei logici sau contra tuturor legilor naturale, care ne poate deraia … total sau partial.

Spionul din birou
Zvonurile si barfele reprezinta oxigenul, forta acestui personaj. Acesta poate poza cu o mare usurinta ca zana buna din viata ta, care iti sare in ajutor tot timpul, tocmai pentru a i te confesa; iar adevaratul motiv, este ca ea sa poata ‘sapa’ dupa mizerie. Cel mai bun lucru pe care il poti face, este sa nu spui absolut nimic in privinta anumitor subiecte sensibile; oricat de mare ar fi tentatia, trebuie sa rezisti, pentru ca mai tarziu, te vei obisnui cu gandul si nu vei mai simti nevoia unei confesiuni. Oricat de apasatoare ar fi problema, spune ca esti foarte bine, fii amabil cu persoana, mai ales ca, o vrei de partea ta si nu contra, daca este o persoana ‘murdara’.

Fereste-te de zambetul ucigator!
O astfel de persoana iti zambeste, te lauda, rade la glumele tale, dar, atunci cand te-ai intors cu spatele, face tot ce-i sta in putinta sa te discrediteze. Ce poti face? Zambeste-i inapoi! Aceasta este cea mai puternica si eficienta arma! Stai calm, munceste, fii constincios, incearca sa fii cat mai transparent in toate situatiile, pentru a-ti contura si mai bine integritatea. Orice s-ar intampla sau orice ai face, nu trebuie sa cobori la nivelul colegului respectiv; daca faci asta, poti cadea in cealalta extrema, ca fiind irational, neintelegator, poate si agresiv.

Evita-i pe cei care se plang!
Astfel de colegi pot reprezenta un real pericol atat pentru cariera ta, cat si pentru sanatatea psihica! Da, este de inteles ca vrei sa il ajuti, dar, te poate trage in jos daca pozitia lui este ferma in privinta ofurilor pe care le are. Cel mai bine, detaseaza-te de respectiva persoana si de problemele ei, iar daca ea vine inspre tine cu aceste plangeri, incearca sa ‘identifici’ cea mai abilitata persoana in masura sa-i solutioneze problemele si trimite-o la ea. Intr-un final, se va gasi cineva cu o explicatie satisfacatore.

Comments are off this post!