Piele si ADN

Frumusete

Piele si ADN

Ceea ce putem schimba, este modul de exprimare al ADN-ului
161

Exista legaturi puternice intre piele si ADN? In ce masura si cat de mult influenteaza cel din urma sanatatea si calitatea pielii?

Fiecare dintre noi ne-am nascut cu pielea pe care o avem si in care suntem, genetica noastra determinand cum se va comporta pe tot parcursul vietii si cum ne va influenta ea. Codul nostru genetic este blocat si neschimbabil; sau cel putin, asta stiam pana acum ceva vreme. Stiinta insa, a demonstrat ca intr-un fel sau altul, putem avea un anumit control asupra modului in care pielea noastra arata, simte si reactioneaza, cheia aici, fiind epigenetica. Daca e un termen nou pentru tine, trebuie sa stii ca epigenteticele sunt ca niste intrerupatoare – care actioneaza inchis/deschis – ale ADN-ului nostru. Ele determina modul cum se comporta pielea noastra (sau cum nu se comporta) si la ce este predispusa.
In contextul acestei discutii, sunt anumite lucruri pe care nu le putem schimba sub nicio forma, datorita geneticelor ‘fixe’ (cel putin pana in momentul de fata!): culoarea pielii, forma nasului, distanta dintre ochi, etc. Dar in cazul pielii sau mai bine zis a calitatii ei, sunt mai multe de zis, ADN-ul nostru fiind comparabil cu clapele unui pian, avand ceva exceptii. Nu poti schimba ADN-ul pielii mai mult decat nu poti adauga sau elimina clapele unui pian. Ceea ce putem schimba, este modul de exprimare al ADN-ului: cat de des, tare sau incet apasam clapele pianului sau poate nu apasam deloc.

Ai tendinta pentru roseata sau inflamare?

Epigenetica determina daca butonul rosu este inchis sau deschis. Predispus la pigmentare? Epigenetica determina daca vei avea sau nu pistrui.
Mecanismele epigenetice inchid si deschid genele si ceea ce este remarcabil este faptul ca pot mentine respectiva stare. Aceasta stare epigenetica care este setata la inceputul vietii, poate ramane asa pentru tot restul vietii. Epigeneticele sunt ca niste mecanisme ale codului genetic si cum stilul de viata dicteaza cum va arata pielea acum si in viitor. Nu ne putem influenta genele, dar putem influenta mediul in care traim si in care genele ne sunt expuse prin protejarea lor de soare, stres si o buna ingrijire a pielii. O mare companie producatoare de cosmetice, in urma cercetarilor, afirma ca 10 procente dintre femei arata cu 10 ani mai tinere comparativ cu actuala varsta. Ele au impartasit o amprenta unica de expresie a genelor, ceea ce a facut ca pielea sa se comporte ca o piele mult mai tanara.

Ceea ce framanta pe toata lumea,

este cum sa ne bucuram si noi de acest lucru? Cum sa oprim pielea din pigmentare si din ridare? Cum sa facem ca pielea noastra sa arate neteda si sa aiba un aspect de plinatate?
Cercetatorii aceleasi companii, au studiat peste 150000 de participanti, si au constatat ca cea mai mare parte a celor care arata mai tineri, vine de la stilul de viata. Femeile care au folosit mai tot timpul protectie solara, au avut sanse cu aproape 80% sa se bucure de o piele mai tanara, comparativ cu femeile care nu au folosit acea modalitate de protectie niciodata.
Un foarte mare bine ti-l face si gandirea pozitiva, studiile aratand ca femeile care au o gandirea optimista fata de ele insele, au sanse cu 30% ca pielea lor sa arate mai bine si mai tanara. Alti factori influientabili includ clima, care poate avea un efect dramatic asupra pielii si stilul de viata, cum ar fi consumul de alcool, fumatul, alimentatia. ADN-ul nostru nu este singurul responsabil de modul cum arata pielea noastra, femeile putand avea gene exceptionale, dar care pot fi “umbrite” de stilul de viata necorespunzator si dezordonat.
Formulele actuale de ingrijire a pielii sunt capabile sa mentina acele intrerupatoare genetice sub control, combinatia dintre niacinamidele si ceaiul verde gasita la Olay Regenerist Micro-Sculpting Cream, putand preveni daunele provocate de radicalii liberi. Alte produse folosite ulterior, pot ajuta la stimularea productiei de elastina.
Un stil de viata cu obiceiuri bune te va ajuta foarte mult, iar daca lasi procesul biologic singur si fara ajutor, el isi va continua evolutia – buna sau rea si lucrurile vor scapa de sub control. Partea buna este ca, pe langa pielea cu care ne nastem, daca suntem atenti la ceea ce facem si ne pasa de pielea noastra si de noi, putem avea parte de un aspect tanar, chiar si la cele mai inaintate varste.

Comments are off this post!