Pierre Cardin – Un Avangardist Care A Cladit Un Imperiu

Cunoscut pentru stilul sau avangardist, Pierre Cardin (Piedro Cardin) s-a nascut San Biagio di Calalta – Treviso – Italia in data de 7 iulie 1922 cu parinti de origine franceza. Tatal sau se ocupa de viticultura si il pregatea pe tanarul Pierre sa continue traditia familiei, insa el era pasionat de balet si teatru, visa o cariera in actorie si mai mult decat atat, in timpul scolii a devenit interesat de designul vestimentar si arhitectura in acelasi timp.

In 1939 la varsta de 14 ani era deja ucenicul unui negustor de haine, invatant simultan elementele de baza ale desinului vestimentar si al arhitecturii. La varsta de 17 ani incepe sa lucreze pentru un croitor din Vichy – Franta, confectionand costume pentru femei si perfectionandu-si abilitatile care vor face mai tarziu un mare nume in industria modei. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a lucrat pentru Crucea Rosie.

La sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial – in 1945, Pierre Cardin se muta la Paris pentru a studia arhitectura si incepe sa lucreze pentru Casa de Moda Madame Paquin. Mai tarziu, incepe sa lucreze pentru Marcelle Chaumont si ulterior lucreaza cu Schiaparelli, urmat de Jean Cocteau si Christian Bernard. Apogeul in aceasta succesiune de joburi la atins in 1947 ca “head designer” la Casa Dior la atelierul de croitorie in 1947, unde a stat doar 3 ani. De mentionat este faptul ca a confectionat masti si costume pentru filme impreuna cu Jean Cocteau si Christian Berard (“Frumoasa si Bestia“).
Cardin este creditat pentru ca a ajutat Casa Dior in timpul celor trei ani sa introduca “The New Look” – un stil de rochie destinat sa accentueze feminitatea vestimentatiilor, dupa perioda dura a razboiului care au masculinizat femeile. Ulterior acelei perioade, stilul designer-ului reprezinta tocmai opusul – prin taieturile sale plane, geometrice si care nu ofera niciun avantaj formelor feminine.

In 1950 la numarul 10 pe rue Richepanche, Pierre Cardin isi deschide propria casa de moda si isi prezina prima colectie ‚Haute Couture’ in 1953, an in care devine si membru al Chambre Syndicale (asociatie franceza a designerilor haute couture). In 1954 lanseaza ‚bubble dresses’ – cu un mare succes international – popular si astazi, urmat de deschiderea primului magazin destinat femeilor, numit ‚Eve’ pe rue Faubourg Saint-Honoré – Paris la numarul 118. Anul 1957 este marcat de deschiderea celui de-al doilea magazin destinat barbatilor intitulat ‚Adam’, incepe sa creeze cravate colorate si tricouri imprimate si face prima vizita in Japonia, devenind primul designer din vest care a cautat surse de inspiratie in aceasta parte a lumii. Scoala de Moda Bunka Fukusoi l-a desemnat pe designer –  profesor de onoare.

Chambre Syndicale il da afara in 1959, circuland mai multe variante ale acestei decizii, cea mai acceptata fiind cea in care Pierre Cardin a lansat o linie ready to wear in magazinul Printemps din Paris, lucru care contravenea politicii acestei asociatii, iar aceasta mutare a fost vazuta ca o amenintare la adresa valorilor din industria modei. In scurt timp, redevine membru Chambre Syndicale.

In 1962 Pierre Cardin primeste titlul World’s Best Designer Of The Year, incepe distributia liniilor masculine ready to wear, urmata peste un an de linia feminina ready to wear. In 1966 pleca singur din Chambre Syndicale si incepe sa isi prezinte singur colectiile la Espace Cardin (deschis in 1971 si care continea un teatru, o sala de cinema, un restaurant si o sala de prezentari) situat langa Ambasada Americana. Espace Cardin este folosit de asemenea si pentru promovarea talentelor artistice. Doi ani mai tarziu deschide primul butic pentru copii pe rue Faubourg Saint-Honoré la numarul 8, iar in 1974 primeste premiul ‚EUR’ – Oscar italian pentru activitatea sa internationala de show-business.
Casa Pierre Cardin a crescut de la o casa de moda la un adevarat imperiu, punand sub semnatura proprie articole ca mobilier, apa imbuteliata si un numar de vehicule Javelin AMC. Anul 1977 ii aduce Golden Thimble din partea French Haute-Couture pentru cea mai creativa colectie de sezon, titlu pe care il mai castiga de doua ori, in 1979, respectiv 1982. Tot in 1977 cumpara linia de magazine Maxim, pe care o transforma in linie proprie de desfacere a creatiilor sale.
In perioada 1978 – 1979, Cardin merge in China si deschide magazine sub nume propriu; in 1980 celebreaza 30 de ani de activitate la Metropolitan Museum of Art din New York si deschide un nou birou pentru a avea grija de afacerile din America.

In anul 1985 primeste Ascot Brun la Milan – Italia pentru creativitate, dar si Fashion Oscar din partea French Fashion Industry in Paris; un an mai tarziu semneaza un contract cu Rusia si deschide un show-room de 10.000 mp pentru liniile sale ready to wear. Autobiografia “Trecut, Prezent si Viitor” scrisa in 1990, aduce in atentia publicului amanunte importante din viata sa, dar se pare ca se gaseste foarte greu In 1991 este distins ca Ambasador de Onoare al UNESCO, numele lui fiind legat de multe actiuni caritabile.
In cadrul celei de-a 26-a editii a Jocurilor Olimpice desfasurate in Atalanta – SUA in 1996, el prezinta colectia Evolution inaugurand totodata si noul sau spatiu de prezentare ‚Blue Sky’ si  destinata grupelor de varsta cuprinse intre 16 si 25 de ani, colectie prezentata de asemenea ulterior in Paris. O expozitie retrospectiva a activitatii desginer-ului este prezentata in 1997 la Paris, an in care primeste titlul de Commandeur de la Légion d’Honneur – cea mai mare distinctie nationala franceza.

In 1998 Pierre Cardin dezvaluie planul sau de a construi un obelisc fluorescent in inaltime de 133 metri, situat langa site-ul arheologic al farului din Alexandria – prabusit cu mai bine de sase secole in urma: obeliscul situat la 69 km de tarm,se voia acoperit total cu sticla si iluminat de 16.500 lumini controlate de calculator, acest proiect fiind aprobat de guvernul egiptean.
Doi ani mai tarziu lanseaza revista ‚Parfum et Senteurs’, in acelasi an aniverseaza 30 de ani de la inaugurarea complexului Espace Cardin. In februarie 2002 organizeaza ceea ce el a numit ‚ultimul mare show in America’ – tinut in Las Vegas la Magic Marketplace; de asemenea, aniverseaza 80 de ani la vila sa din French Riviere. In luna mai 2003 celebreaza Terminator 3, la party fiind invitat Arnold Schwarzenegger plus alte 1500 personalitati, MTV-ul spunand ca a fost cea mai mare petrecere.

Pe data de 25 mai 2007 Pierre Cardin primeste din partea CFDA  premiul pentru fashion in New York si pe 18 noiembrie primeste Commander Order pentru merite culturale din partea Principelui de Monaco la Ambasada Monaco din Paris.

Cu mai bine de 900 de licente pentru peste 1000 produse din 140 tari, Pierre Cardin este unul dintre cei mai mari angajatori, 200000 de persoane muncind pentru el in lumea intreaga; este vazut ca un vizionar si este considerat un adevarat lider in arta, afaceri si diplomatie publica. Piesele sale vestimentare geometrice se bazeaza pe forme si motive, ignora formele feminine; tendinta lui de la un moment dat s-a indreptat spre moda unisex, in mare parte experimental.
Brand-ul Cardin a inceput cu prezentari Haute Couture si s-a tranformat intr-un imperiu care cuprinde de la haine, parfumuri, genti de piele, incaltaminte, pana la ceasuri, imbracaminte pentru copii, palarii.