Pigmentarea, expunerea la soare si consecintele inevitabile

Frumusete

Pigmentarea, expunerea la soare si consecintele inevitabile

Anumiti specialisti afirma ca aproximativ 65% dintre femei spun ca pigmentarea reprezinta numarul 1 in privinta ingrijorarilor legate de piele.
213

Pigmentarea poate fi considerata normala daca apare pe la 40-50 de ani, cu toate astea, poate fi considerata si o neplacere. Pentru acest lucru si pentru a sta linsitite, este indicata o vizita la medicul de familie; anumiti specialisti afirma ca aproximativ 65% dintre femei spun ca pigmentarea reprezinta numarul 1 in privinta ingrijorarilor legate de piele, altii afirma ca acesta este motivul principal pentru care ei, ca specialisti dermatologi, primesc astfel de vizite.

Pete de varsta

Aceste pete de varsta au culoarea maro, sunt cunoscute sub numele de lentigene solare si provin din perioada expunerii neprotejate la soare, care declanseaza nivele anormale ale productiei de melanina. Razele ultra-violete patrund in piele si creeaza grupuri inegale de pete intunecate pe fata, piept, spate si maini; nu vei avea niciodata astfel de pete in zonele care nu au fost expuse soarelui: fesele de exemplu! Pot aparea la orice varsta si acest lucru depinde de cat de mult te-ai expus la soare de-a lungul anilor. Aparitia lor poate fi influentata intr-o oarecare masura si de predispozitia genetica, iar pielea mai inchisa la culoare, poate suferi la fel ca cea mai deschisa.

Melasma

Petele mari inchise ale pigmentarii sunt delimitate destul de bine si pot aparea pe obraji, tample si deasupra buzei de sus sau pe frunte. Melasma, cunoscuta si sub numele de chloasma, este denumita adesea “masca de sarcina” si apare frecvent atunci cand corpul trece prin schimbari hormonale in timpul sarcinii; luand pilule contraceptive, pielea poate deveni susceptibila. Se intampla preponderent in cazul celor care se bronzeaza usor sau au tipul de piele masliniu sau mediteraneean si la fel ca petele inchise, se pot agrava in contact cu expunerea la UV, dar se poate imbunatati pe durata vietii. Si cum nu exista niciun leac pentru melasma, situatia poate fi controlata cu ajutorul cremelor de iluminare si a procedurilor medicale.

Trebuiesc cautate produse care contin ingrediente de iluminare ca acidul kojic, acidul azalic, arbutin sau extract de afine, Rumex sau vitamina C, cele mai bune produse fiind o combinatie intre acestea. Aceste tratamente nu te ‘scapa’ de probleme, dar ajuta in timp la estomparea petelor intunecate. Melasma este dificil de tratat si nu poate raspunde la fel de bine comparativ cu petele maronii.
Tratamentele functioneaza prin inhibarea enzimelor care produc melanina si prin cresterea productiei de celule pentru exfolierea pigmentarii existente.
Orice ai experimenta este eficient, doar daca completezi planul de tratament; pigmentarea este vazuta ca o boala cronica de piele, de aceea este nevoie de o forma de mentinere a tratamentului. Pielea are nevoie de un minim de 9-12 luni de tratament in reeducarea pigmentilor pentru a da nastere noilor celule, iar daca opresti in momentul in care ai ajuns la rezultatul dorit, pigmentarea va reveni.


Hidrochinina

De obicei pe baza de prescriptie medicala, este un agent de iluminare a pielii pentru pete de varsta si melasma, avand si anumite riscuri ca decolorarea pielii, dar majoritatea problemelor sunt nepotrivite, datorita utilizarii prelungite. Este recomandabil ca hidrochinina sa fie folosita doar 3-4 luni odata.

Laser/ lumina IPL

Functioneaza foarte bine in cazul lentigenelor solare si a daunelor cronice provocate de soare. Aceasta lumina provoaca prin intermediul caldurii – leziuni pielii, ceeea ce incurajeaza pielea sa se refaca singura. Este recomandat un minim de 4 sedinte. In cazul melasmei, nu se recomandata a fi tratata cu laserul sau cu lumina IPL; poate ca intial poti observa imbunatatiri, dar in timp, aceasta problema poate reveni.

Micro-needling

Aceasta implica injectarea cu mici ace in piele pentru a crea mici canale. Ranile mici pot provoca sangerari, ceea ce obliga corpul sa inceapa vindecarea. Vechile straturi de piele se usuca si cad, colagenul nou acopera leziunile, fara urme sau semne. Ai nevoie de patru pana la sase sesiuni cu pauza de 4 pana la opt saptamani intre fiecare.

Comments are off this post!