Poate celula stem sa-mi salveze viata?

Sanatate

Poate celula stem sa-mi salveze viata?

67

Tratamentul cu celule stem este un tratament acceptat pentru o lista relativ scurta de probleme medicale si asta deoarece, astfel de tratamente sunt ineficiente si in anumite cazuri – periculoase.


In primul rand, trebuie sa tinem cont ca exista o diferenta majora intre tratamentele cu celulele stem care apar in urma unor studii aprofundate si lente si cele care sunt vandute pe multi bani, dar nu au nicio dovada de eficacitate sau siguranta. Din pacate, aceste diferente nu prea le sunt specificate consumatorilor, iar la drept vorbind, atunci cand anumite boli/probleme de sanatate nu isi gasesc solutionarea, oamenii accepta cam orice.

Celulele stem sunt celule speciale cu potentialul de a repara tesuturile si organele deteriorate. Terapia cu celule stem implica folosirea acestor celule in injectii si transplanturi de tesut, pentru a vindeca leziunile si tratarea bolilor. Usor de spus, dar nu asa cum suna. Exista mai multe tipuri de celule stem, dar nu toate sunt la fel, nu toate au aceeasi putere; cele care vin din embrioni umani sau sunt special programate in laborator, se pot tranforma – teoretic, in orice tip de celula si repara orice organ sau tesut din corpul uman. Dar, conform consensului stiintific, celulele stem luate din tesuturile deplin dezvoltate, pe care oamenii de stiinta le numesc “celule stem adulte”, se pot transforma doar in tipul de tesut din care provin. Se crede ca potentialul terapeutic al acestor celule adulte este mult mai limitat, deoarece celulele stem adulte grase se pot tranforma in grasime, celulele stem hepatice in ficat, samd. Accesul la celulele stem embrionare este monitorizat federal, dar celulele stem adulte care pot fi extrase din corpul pacientului, sunt mai putin monitorizate. Acest lucru a dus la o anumita libertate a medicilor pentru a trata diverse afectiuni, fara a demonstra ca sunt sigure sau eficiente.

In adevar, tratamentele cu celule stem, sunt acceptate pe scara larga pentru doua probleme medicale: pentru a ajuta unele boli ale sangelui, in care sunt incluse leucemia si cateva forme de anemie si cateva cazuri pentru a ajuta pe cei care au suferit arsuri. Din pacate, aceasta super putere mitica a celulelor stem s-a dezvoltat in mintea oamenilor, fara ca acestia sa aiba cunostinte reale in aceasta privinta, iar realitatea, studiile si analizele, au aratat limita acestor celule.
Cei care se ocupa de reglementarile legislative ale medicinei care implica celulele stem, recunosc anumite lipsuri in aceasta privinta si sustin ca fac eforturi pentru a-si consolida supravegherea asupra acestei industrii. Au fost trimise multe scrisori de avertizare numeroaselor clinici a caror activitate implica si celulele stem pentru incalcarea standardelor si au oprit vanzarea unor produse pe baza acestor celule. Mai mult, clinicile unde pacientii au de suferit sau sunt raniti din cauza acestor tratamente, vor fi supuse unor controale mult mai riguroase, dar si posibile confiscari ale produselor.

Cei mai inversunati impotriva acestor practici, isi doresc, pentru protectia consumatorilor, ca aceste clinici si medicii sa fie impiedicati sa vanda sau sa faca tratamente pe baza de celule stem inainte si nu dupa ce oamenii sunt afectati. In acelasi timp, se cauta un echilibru prin care oamenii sa fie protejati, dar si inovatia medicala, sperandu-se ca medicii si clinicile medicale sa se conformeze in mod voluntar noilor politici.

Ce ar trebui sa stii daca exista tentatia sa apelezi la astfel de tratament?

  • Medicii reali si corecti, testeaza tratamentele cu celule stem in clinici controlate cu atentie si nu promoveaza ofertele lor intr-un mod extraordinar, promitand imbunatatiri dramatice sau schimbari totale. Preturile de asemenea, nu sunt foarte mari; in momentul in care te ‘intersectezi’ cu preturi mari – de ordinul miilor de euro, acest lucru trebuie sa fie un semnal de alarma. Trebuie sa fii circumspect si cand un astfel de doctor/practician afirma ca poate trata o gama larga de probleme de sanatate – artrita, autism, disfunctie erectila, … Diferitele organe si sisteme corporale, necesita expertize diferite si medicamente diferite, pana la o tratare si o abordare diferite; un motiv pentru care trebuiesc alti medici care sa fie specializati pe ramurile respective.
  • Orice doctor care ofera un astfel de tratament cu celule stem, trebuie sa stie sa iti raspunda de unde vin celulele, ce se face cu ele inainte de a fi injectate in corp si cum se va face acest lucru exact, cum va ‘rezolva’ aceasta terapie boala respectiva.
    Mai mult, trebuie sa iti poata oferi dovada sigurantei sau eficacitatea, chiar si pentru tratamente experimentale; sub nicio forma nu trebuie sa te multumeasca acele testimoniale, nimeni neputandu-ti garanta cat sunt de reale acestea. Nu te sfii sa intrebi cator persoane le-a fost propusa procedura, cate au acceptat (cu cat mai multe cu atat mai bine) si care a fost rata de succes, cum au fost rezultatele, si de ce nu sa iti si arate. Cat de mult li s-a imbunatatit starea dupa tratament?
  • Daca tratamentul este oferit ca studiu clinic, asigura-te ca a fost verificat si a primit unda verde din partea institutiilor competente si raspunzatoare de aceste situatii. Informeaza-te foarte bine despre aceasta situatie. Trebuie sa ai posibilitatea sa citesti exact documentele prin aceste proceduri sunt aprobate, iar cele care sunt in regula de mai mult timp si au mai fost testate, au sanse mari sa fie mai sigure pentru tine si pentru toata lumea.
  • De asemenea, orice document de consimtamant pe care trebuie sa-l semnezi, trebuie sa iti ofere toate informatiile clare legate de procedura, riscuri, efecte adverse, optiuni alternative si la ce ar trebui sa te astepti in zilele si saptamanile urmatoare dupa procedura. Retine ca nu trebuie sa-i despagubesti pe medici sau respectivele clinici pentru neglijenta lor, daca este cazul!

Comments are off this post!