Portul popular romanesc

Portul popular romanesc sau costumul popular reprezinta cea mai importanta forma de cultura a unui popor!

Portul popular romanesc sau costumul popular reprezinta cea mai importanta forma de cultura a unui popor!

Acesta isi gaseste radacinile in portul stramosilor nostri traci si daci si se aseamana cu cel al popoarelor din Peninsula Balcanica. Costumul are o compozitie clara si extrem de simpla. Costumele populare romanesti se impart in 7 regiuni folclorice si anume Transilvania, Banat, Campiile de Vest, Tara Romaneasca, Zona Dunarii inferioare, Moldova si Romanii din Peninsula Balcanica.
Confectionarea costumului popular romanesc a pornit de la materiile prime achizitionate din gospodariile taranilor. Insa, odata cu trecerea timpului, aceasta a evoluat, ajungand ca astazi sa fie o adevarata maiestrie in obtinerea si decorarea tesaturilor si a broderiilor. Femeile de la tara coseau la razboi pe o panza pe care acestia o faceau acasa, insa in ultimii 200 de ani, foarte multe ii au fost facute la borangic.

Odata cu inceputul secolului XX, apar si panzeturile fine, astfel ca oamenilor le era mult mai simplu sa confectioneze un costum popular.

Costumul popular are aceeasi structura in toata tara, portul popular romanesc deosebindu-se de la o regiune la alta doar prin amanunte cum ar fi culoarea, forma si croiala acestuia. Culorile de baza folosite sunt negru, rosu, cafeniu inchis, albastru, violet si verde.
Elementul principal in ornamentatia costumului romanesc consta in modul de decorare – ca asezare si compozitie a motivelor, fiind plasate in anumite spatii. In general, ornamentatia costumelor este geometrica, stilizand formele de inspiratie naturala, cum ar fi pasari, animale sau flori. Costumul popular romanesc este compus din camasa (ie populara), itari (specifici costumului popular barbatesc) si fota sau catrinta. De asemenea, obiectele de incaltaminte, maramele, stergarele, ciorapii de lana, obielele si podoabele, fac si ele parte din costumul popular romanesc.

Nota dominanta a portului popular in ceea ce priveste materia prima folosita, o constituie intrebuintarea tesaturilor albe de lana, canepa, borangic si bumbac. Cromatica portului popular se caracterizeaza prin prospetime si armonie, culorile fiind combinate in mod estetic. Culorile obtinute prin vopsitul vegetal erau calde, insa odata cu aparitia colorantilor industriali, culorile au inceput sa fie din ce in ce mai contrastante.

Portul popular romanesc pentru femei in general este compus din camasa, poale si piesa care acopera partea de la brau in jos, aceasta deosebindu-se de la o regiune la alta. O completare a portului femeiesc este marea varietate a gatelii capului care difera de la o zona la alta.

Portul popular pentru barbati este compus dintr-o camasa lunga in sudul tarii, pe cand in nord-vestul tarii aceasta este mult mai scurta. Pantalonii din sud-estul tarii sunt lungi si stramti, pe cand in nord-vestul tarii sunt mai scurti si mai largi. Braul sau chimirul de piele este accesoriul lor de baza.

Autor: Daniela Sala in rubrica “Totul despre Moda”