Prada – Imbracaminte si Incaltaminte Pentru Femei si Barbati, Produse si Accesorii din Piele, Parfumuri

Brand

Prada – Imbracaminte si Incaltaminte Pentru Femei si Barbati, Produse si Accesorii din Piele, Parfumuri

114

Primul magazin sub numele Prada – Fratelli Prada a fost infiintat in anul 1913 in Milan – Italia de catre Mario Prada si fratele sau Martino Prada; magazinul vindea produse de lux din piele, dar si bunuri de lux importate: genti de mana importate din Austria, argint din Marea Britanie, genti de calatorie marca Hartman importate din America si multe alte articole confectionate din materie prima de calitate; de la un moment dat, ei s-au concentrat pe confectionarea accesorii rafinate din piele si genti impermeabile.

Mario nu a crezut ca femeile ar putea avea vreun rol determinant in acest gen de afacere, astfel ca a evitat sa le implice; ironic sau nu, fiul sau nu a fost interesat de a continua traditia tatalui, astfel ca dupa moartea lui Mario, compania a fost preluata de fiica Luisa pentru mai bine de douazeci de ani.
Pe data de 10 mai 1949 se naste Miuccia Prada – cea mai tanara nepoata a bunicului Mario Prada. Nimic nu ar fi anuntat ceea ce avea sa devina mai tarziu, datorita faptului ca si-a obtinut doctoratul in stiinte politice la Universitatea din Milano, pentru ca la varsta de 24 ani sa practice actoria pe o perioada de cinci ani la Teatro Piccolo din Milano, timp in care a colaborat cu renumitul Giorgio Strehler. A fost membra a partidului comunist si o adevarata militanta pentru drepturile femeilor anilor ’70 din Milan.

In 1977 il intalneste pe cel ce avea sa-i devina mai tarziu sot: Patrizio Bartelli, un italian care si-a inceput propria afacere la varsta de 17 ani cu bunuri din piele si care a fost un adevarat consilier pentru Miuccia inca de la inceput; el a fost cel care a incurajat-o pe nepoata lui Mario Prada sa intre in afacerea de familie in 1978.
Miuccia a inceput prin a da un sens nou business-ului prin schitarea propriului design, in 1985 lansand propria colectie de genti de mana de culoare neagra realizate din nailon – aceasta prezentare a fost o adevarat lovitura de imagine, marcand o noua etapa in evolutia Prada; in 1988 debuteaza cu prima colectie de imbracaminte pentru femei foarte apreciata de critici. Urmeaza introducerea unei linii de imbracaminte ready to wear si a unei linii de incaltaminte in 1989, iar in 1992 lanseaza o linie noua – Miu Miu, inspirata de propria garderoba si care s-a vrut a fi mai accesibila financiar si destinata tinerelor femei; un an mai tarziu ea primind o distinctie internationala din partea CFDA.

Un aport substantial in ascensiunea brandului Prada l-a avut Patrizio Bartelli care spre sfarsitul anilor ’90 a achizitionat mai multe branduri printre care Helmut Lang, Church Shoes, Jil Sander, Fendi, Azzedine Alaia; la sfarsitul anului 2001 se spune ca Prada ar avea datorii de aproximativ 1 miliard dolari, lucru care i-ar fi determinat sa vanda Fendi catre LVMH, iar in aprilie 2002 sa vanda Byblos – achizitionata in iunie 2001.
Anul 1997 il aduce Fabio Zambernardi la Prada, prestigiul lui crescand odata cu prestigiul brandului pe care il reprezenta; in 2002 el este numit director in design pentru Prada si Miu Miu , devenin mana dreapta a Miucciei Prada.

In 1994 deschide primul boutique Prada in London, isi prezinta colectiile penrtu prima oara la New York, iar anul 1995 marcheza lansarea primei colectii de imbracaminte pentru barbati, care de asemenea s-a bucurat de un mare succes; in 1996 este distinsa cu Footwear News Footwear Designer of the Year. Intre timp a lansat o linie de cosmetice cu Estée Lauder, o linie de imbracaminte sport, a prezentat in 1999 o colectie de mobilier pentru casa.
In 1966 deschide primele magazine Miu Miu in Paris si Milan, urmate de SoHo in New York, in timp ce sub semnatura Prada se deschid magazine in Beverly Hills, New York, San Francisco si Paris.

In aprilie 2005, Miuccia Prada apare in Times pe lista Celor Mai Influentabile 100 Persoane ale Secolului XX, alaturi de Bill Clinton, George Bush; este descrisa ca o persoana „care a avut o influenta extraordinara asupra colegilor sai ani de-a randul, cu personalitatea ei excentrica si sensibila”.
In octombrie 2007 a fost anuntat ca Miuccia Prada ar putea deveni primul membru din industria modei care care ar fi premiata in cadrul editiei cu numarul cinci la Garden at LA’s Hammer Museum, in semn de recunoastere pentru Fondazione Prada – creata impreuna cu sotul Bertelli in 1993; Miuccia devine in 2010 McKim Medal Laureate la Villa Aurelia apartinand Academiei Americane din Roma, medalie primita pentru rezultatele exceptionale in business si  fashion, dar si pentru contributia ei in domeniul artelor vizuale.

In iunie 2011 Miuccia Prada este declarata ca una dintre cele mai bine platite persoane care activeaza in industria modei, ea declarand ca anual castiga aproximativ 8,6 milioane lire sterline, in timp ce Patrizio Bertelli – ca director executiv castiga 8,9 milioane lire sterline.
Producator de imbracaminte/ incaltaminte pentru femei si barbati, produse si accesorii din piele, parfumuri, liniile de productie proprii Prada: Prada Donna, Prada Uomo, Miu Miu, Granello se bucura in continuare de o mare popularitate prin intermediul celor aproximativ 250 magazine deschise in 65 de tari si de o cifra de afaceri ascendenta.

Comments are off this post!