Putem construi un creier?

Stil de viata

Putem construi un creier?

44

[dropcap custom_class=”normal”] Astazi, calculatoarele sunt foarte destepte, putand efectua traduceri, recunoaste imagini cu o mai mare precizie comparativ cu creierul uman. Cu toatea astea, ele nu au – inca – abilitatea de a integra toate procesele creierului si nu pot gandi ca oamenii, dar asta nu inseamna ca este imposibil sa ne imaginam acest lucru. [/dropcap]
[dropcap custom_class=”normal”] Iar in momentul de fata, nu stim in mod real in ce stadiu se afla inteligenta artificiala, cat de avansata este, daca e ceva gresit acum in acesta evolutie si cum arata viitorul avand anumite date. [/dropcap]


In evolutia inteligentei artificiale, se remarca masini care conduc singure, au fost imbunatatite diagnosticarea si detectarea cancerului, in domeniul militar sunt identificate tintele/obiectivele mult mai usor. Anumite programe pot detecta melanomul cu o acuratete mai mare decat o pot face un grup de medici specialisti, existand in prezent beneficii ale programelor de calculator aplicabile in educatie, sanatate, publicitate. Conform specialistilor, actualmente, suntem intr-un moment in care totul se schimba foarte repede, potentialul pentru aceste lucruri este urias, dar sunt multe de gandit si facut in aceasta privinta.
Ce este cel mai dificil, este modul de gestionare a gandirii calculatoarelor, ingrijorare justificata, deoarece, nu poti sti cum evolueaza lucrurile, nu poti anticipa ce vor face si daca vor proceda asa cum este normal. Te poti gandi la diverse situatii: in cazul masinilor care conduc singure, pot aparea intrebari de genul: au abilitatea si capacitatea de a lua decizii intre viata si moarte intr-o fractiune de secunda? Sacrifici soferul sau salvezi pasagerii? Salvezi un copil de cativa ani sau soferul care este foarte tanar, are familie si copii acasa? Cu astfel de intrebari si dificultati se confrunta cei care se ocupa cu inteligenta artificiala, sau mai bine zis, o parte din intrebari.
O alta problema foarte sensibila este schimbarea revolutionara in campul de munca, inlocuirea locurilor de munca si crearea altor locuri de munca noi. Putem tine pasul cu ritmul schimbarii? Vor putea oamenii sa fie instruiti destul de repede pentru a face fata acestor situatii?
Astfel de probleme ne arata cat de dificile sunt anumite probleme si asta chiar daca suntem destul de aproape pentru a le pune in practica si a aduce inteligenta artificiala la stadiul de a face ceea ce fac si oamenii. Si se pare ca una dintre cele mai mari intrigante probleme cu care se pot confrunta oamenii de stiinta, este invatarea unui calculator a ceea ce noi oamenii, numim ‘bun simt’.

Comments are off this post!