Qigong

Qigong reprezinta o modalitate veche de vindecare din est, care a castigat in ultimul timp o mare popularitate.

Qigong reprezinta o modalitate veche de vindecare din est, care a castigat in ultimul timp o mare popularitate. Un sistem holistic de miscare, respiratie si meditatie, uneori catalogat ca ‘moment meditativ’, qigong reprezinta o piatra de temelie a medicinei traditionale chinezesti, bazata pe credinta ca organismul uman contine o retea de cai de energie, prin care circula o energie vitala, numita qi.

Prin facilitarea miscarii energiei qi prin corp, qicong care inseamnna literar ‘lucrand cu qi’, aduce beneficii care includ linistea si autoconstientizarea, dar si imbunatatirea sanatatii si vindecarii.
Exista doua forme principale de qicong: interna si externa. Qigong-ul intern este auto regizat de propria persoana si fiecare poate face indiferent ca este in grup sau singura. Qicong-ul intern implica miscari incete, gratioase, combinate cu o concentrare pe respiratie si pe o stare calma a mintii. In privinta qicong-ului extern, acesta necesita participarea unui master qicong, antrenat sa transmita energia propriului qi pentru a influenta sanatatea celorlalti. Aceasta forma de qicong are multe asemanari cu alti practicieni care ‘ofera’ energie – tehnici medicinale ca reiki si implica in mod normal miscari ale mainilor si concentrarea atentiei pentru proiectarea qi in destinatar.


1 reduce presiunea sangelui
Multe studii sugereaza ca qicong-ul este o terapie naturala pentru hipertensiune sau tensiune arteriala crescuta. Conform unei recente meta analize – o analiza centralizata a altor 20 de analize care au implicat un numar mai mare de 2000 de pacienti hipertensivi – qicong poate reduce semnificativ atat presiunea sangelui sistolica, cat si diastolica. Cand este folosita in combinatie cu medicamente antihipertensive, este mult mai eficienta comparativ cu medicamentele luate singure.

2 poate ajuta cu tinitus
Practicarea cu regularitate a qicong-ului poate fi un tratament folositor pentru probleme comune ale tulburarii tinitus, care cauzeaza acel bazait sau tiuit din urechi. Intr-un studiu al unui numar de aproape 100 de pacienti, sesiuni regulate de qicong au putut reduce in mod semnificativ gravitatea acestei stari; mai mult, efectele au tinut mai bine de trei luni dupa incetarea practicii.

3 poate usura suferinta
Qicong-ul extern arata semne bune ca tratament pentru durerile cronice ca osteoartrita, dureri de spate si fibromialgia. Cercetatori din Marea Britanie au concluzionat in urma analizei a 5 studii, o reducere semnificativa a durerii in grupurile de qicong. Alte studii din USA, au concluzionat de asemenea, ca qicong-ul extern este posibil spre probabil eficient in privinta tratamentelor pentru durerile cronice. Cat de bine functioneaza tratamentul, se pare ca depinde de abilitatile practicianului.

4 imbunatateste starea de bine
Practicarea qicong de doua ori pe saptamana, poate imbunatati abilitatile fizice, echilibrul, sanatatea fizica si starea de bine, mai ales in cazul adultilor. Poate chiar si sa atenueze depresia la batrani. Copii care practica de doua ori pe saptamana qicong-ul, isi imbunatatesc starea de bine la scoala si au parte de efecte pozitive in privinta comportamentului.

5 poate ajuta in ingrijirea cancerului
Qicong-ul poate fi capabil sa ajute cu simptomele comune experimentate de pacientii cu cancer si supravietuitorii, cum ar fi oboseala. Cand supravietuitorii cu cancer de prostata au fost impartiti in doua grupuri, cei care au practicat qicong-ul pentru o perioada de trei luni, au relatat imbunatatiri majore in ceea ce priveste oboseala si stresul, comparativ cu cei care au practicat stretching.
Intr-un alt studiu, al pacientilor bolnavi de cancer – atat femei cat si barbati, qicongu-ul a adus imbunatatiri reale calitatii vietii, starii de bine si nivelului de vitamina C-proteina reactiva, un ‘marker’ al inflamatiei. Alte cercetari au sugerat ca qicong poate imbunatati functiile imune si rata de supravietuire cand este folosita ca terapie complementara a cancerului.