Relatia toxica cu locul de munca

Relatia toxica cu locul de munca nu este de astazi sau de ieri, exista de foarte multi ani, doar ca in ultima perioada s-a acutizat, stresul punandu-si amprenta din ce in ce mai mult in vietile noastre.

Relatia toxica cu locul de munca nu este de astazi sau de ieri, exista de foarte multi ani, doar ca in ultima perioada s-a acutizat, stresul punandu-si amprenta din ce in ce mai mult in vietile noastre. Si o astfel de relatie poate avea consecinte extrem de grave asupra sanatatii fizice si mentale, toxicitatea muncii asimilandu-se de-a lungul timpului. Si nu doar ca iti afecteaza sanatatea, dar isi pune amprenta negativa asupra tuturor aspectelor sociale, de la familie pana la cei din jur, mai mult sau mai putin apropiati.

Partea mai putin placuta este aceea ca munca, chiar si toxica fiind, iti creeaza o anumita dependenta, despre care crezi, neintrand foarte mult in profunzime, ca iti este indispensabila. In anumite momente, nu iti poti imagina viata fara respectiva activitate; tot ce inseamna activitate casnica, zile libere, mod de petrecere a timpului liber, totul se invarte in jurul locului de munca. In realitate, lucrurile nu stau chiar asa.

Important in toata aceasta valtoare, este ca cel putin locul de munca sa iti ofere energie pozitiva si chiar sa iti ofere placere, fara sa te simti epuizata. Din nefericire, de multe ori, intr-o astfel de situatie poti fi prinsa intre functie si salariu si nu mai poti avea nicio altfel de reactie. Nu mai pui intrebari, nu constientizezi foarte multe, mergi inainte ca un robotel si nu simti ca sanatatea iti este subrezita. Iar salariul bun si functia pe care o ai, nu pot suplini ceea ce vrei tu si ce simti cu adevarat!

In momentul in care realizezi ca ceea ce faci nu este ceea ce vrei, banii, abilitatile si experienta care te pot pune intr-o functie importanta sunt nesemnificative. Intr-adevar, frica de nesiguranta financiara si intrebarea obsesiva din minte “cum ma voi descurca?“, cantaresc destul de greu pentru a te coplesi si a te impiedica sa te desprinzi de ceea ce nu te face fericita. Iar ambitia in aceasta ecuatie nu are a face: ai facut indeajuns pana acum, ti-ai demonstrat tie si altora de ce anume esti in stare!

Dar cum sanatatea ta si dorintele personale trebuie sa fie pe primul loc (in caz contrar, nu ai putea face nimic), te vei invata sa traiesti cu gandul la riscuri, disconfort si incertitudinea schimbarii carierei. Trebuie sa ai intiparit in minte ca trebuie sa investesti in tine si in cariera dorita de tine, in detrimentul castigurilor poate mai mari sau a pozitiei dintr-o companie. Si cu putina dorinta si rabdare, vei reusi sa te indepartezi de acea forta “gravitationala” care te atragea si te tinea in loc, vizavi de vechile obiceiuri si locul de munca. Vei deschide ochii si vei incepe sa vezi ca tot ce este in jurul tau are o mai mare importanta, faci acum ceea ce vrei si ce este aproape de ceea ce simti si e posibil sa ai impresia ca ti s-a luat un val de pe ochi.

A renunta la relatia toxica pe care ai avut-o cu locul de munca nu este o sarcina usoara si nimeni nu poate garanta ca va disparea complet, mai ales intr-o perioada relativ scurta de timp. O astfel de trecere necesita rabdare, timp si vointa puternica, si in acelasi timp vei realiza ca anumite cifre sau satisfactii profesionale pentru alte firme nu merita eforturile tale fizice si emotionale. Bineinteles ca si atunci cand faci 100% ceea ce iti place, trebuie sa faci si lucruri care nu vrei sa le faci sau care nu iti plac; dar toate aceste eforturi le faci exclusiv pentru tine si pentru visul tau.

In tot ceea ce faci, poate ca ai si nevoie de ajutor, un ajutor real si neconditionat. Nu trebuie sa refuzi o sustinere indiferent ca vine de la partener, prieteni sau familie, dar trebuie sa fii sigura ca au inteles exact ceea ce vrei si ceea ce te motiveaza. Avem parte de multe ori de anumite sfaturi venite de la cei din jur, care, cu toate ca sunt bine intentionate nu sunt cele mai bune pentru noi, din diferite motive; mare atentie si aici, pentru ca pot exista anumite opinii care te pot influenta.

A-ti gasi locul de munca pe care il iubesti se bazeaza pe propriile motivatii si dorinte. Trebuie sa raspunzi la urmatoarele intrebari: Cum ai vrea sa arate viata ta in sase luni? Ce este in centrul a ceea ce iti doresti in viata? Apoi, luand in calcul posibilitatile financiare si si circumstantele personale, incepe sa faci o strategie! Ai nevoie de un plan de iesire de la locul de munca actual? Te-ar ajuta un al doilea plan acum?

Incearca sa constientizezi semnalele care iti arata despre relatia toxica cu locul de munca, incearca sa realizezi ceea ce vrei cu adevarat, fa-ti un plan pe termen lung, apoi planuri pe termen scurt pe care sa le realizezi, sa inaintezi si sa ajungi acolo unde ti-ai propus!