Renunta la smartphone!

Stil de viata

Renunta la smartphone!

Ele pot fi instrumente utile pentru exercitiile fizice, dar iti si pot impiedica rezultatele!
156

A renunta la smartphone poate fi un lucru bun si asta deoarece ele pot fi instrumente utile pentru exercitiile fizice, dar iti si pot impiedica rezultatele.

Daca ai nomofobie, atunci faci si tu parte dintr-o majoritate crescanda a celor care deja simt o anumita teama cand nu au telefonul la indemana si cand nu sunt “conectati”. E ciudat sa vezi persoane care nu pot renunta la smartphone si stau mai tot timpul cu ochii in el, ceea ce reduce conversatia normala, contactul cu cei din jur, iar exercitiile fizice normale pe care le faci au de suferit. Oamenii de stiinta au dorit sa stie impactul pe care il poate avea interactiunea telefon inteligent – exercitii fizice, si au facut un experiment de 20 de minute de alergare, in care au angrenat persoane in timp ce faceau exercitii fizice. Acestia au fost impartiti in doua grupuri, dintre care unul avea acces controlat la smartphone, iar cei din al doilea grup, aveau posibilitatea sa foloseasca telefonul oricat de mult isi doreau.
Cel mai de impact lucru, a fost intensitatea. Cei ce au folosit smartphone-urile au terminat cu 6 minute mai repede exercitiile de mare intensitate si cu 10 minute mai repede pe cele de intensitate scazuta, conform Computers in Human Behavior. Totul pare sa aiba logica, avand in vedere ca nu poti face doua lucruri bine in acelasi timp.

Mai mult, majoritatea avem tendinta sa avem privirea spre pamant in timp ce verificam telefonul, un studiu publicat in Performance Enhancement & Health, gasind ca a scrie pe telefon in timpul exercitiilor, afecteaza negativ echilibrul si stabilitatea cu pana la 45 de procente. Disfunctiile in stabilitatea posturala, se pot acumula si pot crea complicatii mai serioase, cum ar fi hernia de disc si/sau compresie nervoasa. De asemenea, pot provoca leziuni musculo-scheletice, cum ar fi luxatii la genunchi sau glezna, la fel ca si in zona gatului.
Desigur ca acest lucru ca folosirea smartphone-ului nu este atat de rea, ascultarea muzicii in timpul efortului fizic, imbunatatind antrenamentele si parca mai usor de facut, mult mai placute. Dar in cazul in care este o drama despartirea de telefon chiar si in timpul unui antrenament scurt, sunt cele mai mari sanse sa fi dezvoltat un comportament care denota dependenta, ceea ce nu este deloc in regula.
Dopamina inunda creierul cand esti “prins” in social media, jocuri sau orice altceva faci cu telefonul, facand din abstinenta ceva greu realizabil. Pentru a iesi din aceasta capcana, incearca sa reglezi dopamina, facand antrenamentul greu fara nimic care sa implice tehnologie: renunta la smartphone! Partea interesanta este ca poti gasi impliniri naturale mult mai bune, decat atunci cand glisezi paginile pe ecran. Chiar daca ar fi o senzatie ciudata cand mergi la antrenamente fara smartphone, e posibil sa decoperi altceva, mult mai pretios: libertatea!

Cum poti renunta la smartphone? Iata in continuare cateva sfaturi utile!
  1. Declara sala de antrenament spatiul in care pur si simplu nu ai voie cu smartphone-ul si nu trebuie sa te intereseze ca altii incalca regulile – fiecare este raspunzator pentru ceea ce face! Lasa-ti tot ce inseamna telefon sau altceva asemanator in masina, astfel incat sa nu ai acces sub nicio forma la el si sa trebuiasca sa te concentrezi 100% pe antrenament!
  2. Fa o calatorie in trecut, cu ajutorul unui telefon de generatie veche, cu care doar poti telefona si primi apeluri si maxim scrie sms-uri. Acesta elimina tentatia de a verifica telefonul in mod constant si iti salveaza si mai multi bani, bani cu care ai putea achizitiona echipamente pentru antrenamentul tau!
  3. Daca nu vrei sa cumperi un telefon slab, atunci, fa-l pe cel care il ai: opreste notificarile, Wi-Fi si tot ce te poate distrage! Poti primi apeluri, poti trimite sms-uri, dar nu vei fi deranjat de email-uri, actualizari, soial media si/sau sa trimiti fotografii.
  4. Foloseste smartphone-ul pentru a limita accesul la … el! Descarca aplicatii ca Freedom, AppDetox, Flipd, pentru a limita accesul la anumite aplicatii si site-uri in anumite perioade ale zilei. Iar acest lucru este minunat, pentru ca iti vei putea face antrenamentele fara tentatii sau intreruperi.
  5. Seteaza-ti telefonul pe “silentios” oprind si vibratiile sau pe “Do not disturb” in timpul antrenamentului. Acest lucru intrerupe tot ce te poate deranja: apeluri telefonice, alerte, mesaje text.
  6. Descarca aplicatii ca Checky sau Moment pentru a vedea de cate ori iti verifici telefonul zilnic. Vizualizand si analizand putin aceste date, vei putea avea o perspectiva asupra a cat de mult esti legat de tehnologie, iar daca datele sunt ingrijoratoare, ar trebui ca atentia ta sa se concentreze spre lucruri ca sanatatea si antrenamentele care o sustin.

Comments are off this post!