Lux, Eleganta, Feminitate, Roberto Cavalli

Roberto Cavalli s-a nascut pe 15 noiembrie 1940 in Florenta si a crescut intr-un mediu modest, dar cu traditii artistice puternice. Mama sa a fost croitoreasa, in timp ce tatal – Giuseppe Rossi, a fost un pictor impresionist, ale carui lucrari pot fi vazute astazi la Uffizi Museum – Florenta.
Urmeaza cursurile Academy of Art of Florence si devine interesat in a combina pictura cu moda, timp in care cauta diverse tipuri de materiale si noi tehnologii de printare in micul atelier de acasa. In timpul studiilor, a realizat multe imprimeuri – in special florale, care au atras atentia multor fabrici italiene.

Munceste pentru designerul napolitan Mario Valentino, iar la inceputul anilor ’70 inventeaza si patenteaza o tehnologie de printare pe piele si incepe sa creeze diferite modele pe diferite tipuri de tesaturi. Toate acestea, au dus  in scurt timp la dezvoltarea unor relatii de colaborare cu Hermes si Pierre Cardin, iar la varsta de 30 de ani prezinta prima colectie la Sala Bianca in cadrul Palazzo Pitti – Florenta si la Salon Pret-a-Porter din Paris; in 1972 deschide primul butic la Saint Tropez.

Tenace, mandru si incapatanat, Cavalli refuza sa se alinieze tendintelor modiste, preferand sa fie considerat un outsider; in timpul anilor ’80, nu participa la nicio prezentare de sezon.
In 1980 se casatoreste cu Eva Duringer – fost Miss Univers Austria cu care are un copil si care l-a ajutat foarte in mult in relansarea si revenirea in industria modei. Astfel, in 1994 lanseaza ‘Just Cavalli’ –  linie de jeansi de lux care are un succes extraordinar, fara a face compromisuri si a renunta la principiile care l-au ghidat. In luna decembrie al aceluiasi an, deschide un butic in Saint Barth, urmate de altele in Saint Tropez si Venetia.
Reuseste astfel sa devina parte a modei italiene si isi extinda activitatea lansand linii de accesorii, ochelari, ceasuri, parfumuri, lenjerie de corp. In 1998 lanseaza o linie de imbracaminte pentru tineri, o linie de imbracaminte pentru copiii intre 6 luni si 14 ani – Angels si mai recent o linie Homewear.

Spre sfarsitul anilor ’90, Cavalli se orienteaza si catre piata Statelor Unite, imbracamintea sa fiind vanduta prin intermediul Bergdorf Goodman; in septembrie 1999 deschide un butic pe Madison Avenue.

In 2002 Roberto Cavalli este premiat de Fashion Group Designer of the Year, an in care deschide primul cafe-store in Florenta, urmat de altul la Torre Branca – Milano. In 2004 este aspru criticat de comunitatea Hindu, deoarece a lansat o linie lenjerie intima pentru femei care aveau imprimate imagini ale zeitei Hindu; apele s-au linistit in urma scuzelor de rigoare ale designerului italian.
Designerul italian starneste controverse cand declara public ca o doreste pe Kate Moss ca fata a colectiei primavara 2006, imediat dupa ce aceasta a fost implicata in scandalul cu droguri.
In 2010 aniverseaza 40 de ani de activitate, compania este catalogata numarul 1 ca brand in moda feminina de catre Luxury Brand Status Index.

Realizeaza costumatia pentru Shakira’s Oral Fixation Tour si pentru Christina Aguilera’s tour, in iulie 2011 colectia Cavalli este prezentata pe scena din Barcelona in cadrul The Brandery fashion.
In martie 2012, Cheryl Ann Cole devine muza pentru label-ul Cavalli, imbracand o vestimentatie facuta la comanda pentru un show din Marea Britanie. In luna octombrie al aceluiasi an, casa de moda lanseaza o colectie de imbracaminte de strada pentru piata din Australia.
Piesele sale vestimentare sunt vandute in peste 200 de magazine peste tot in lume, in reteaua H&M, iar in ultima perioada si-a concentrat atentia si spre pietele dn Hong Kong, Seoul, Taipei, Moscova.

Excentric, social, ironic, Roberto Cavalli este cunoscut si apreciat de multe celebritati internationale, foarte primitor si cordial, este intodeauna gazda perfecta pentru party-uri si ii place sa fie inconjurat tot timpul de prieteni. Pentru el, orice lucru poate fi un prilej de a sarbatori, chiar afirma la un moment dat : ‘How can I miss the party? I am the party’. Este cunoscut pentru petrecerile spectaculoase pe care le organizeaza, nume mari din showbiz ca Ornella Muti, Anna Oxa, Nancy Brilli, Jennifer Lopez, Mena Suvari, Whitney Houston, Mary J. Blige, Cindy Crawford, Cher, Zucchero, Lenny Kravitz, Bono (U2), Anthony Hopkins, Sting,  sunt doar cativa dintre cei care il apreciaza si nu rateaza vreun party.