„Rochia Trebuie Sa Urmeze Forma Corpului, Nu Corpul Sa Urmeze Forma Rochiei” – Hubert James Marcel Taffin de Givenchy

Brand

„Rochia Trebuie Sa Urmeze Forma Corpului, Nu Corpul Sa Urmeze Forma Rochiei” – Hubert James Marcel Taffin de Givenchy

24

Cel mai mic dintre fii lui Lucien Taffin de Givenchy – marchiz de Givenchy si al sotiei sale Beatrice Badin, Hubert James Marcel Taffin de Givenchy s-a nascut pe data de 21 februarie 1927 in Beauvais, Oise – Franta. Astazi, reprezinta un nume care exprima eleganta, rafinament, simplitate, stil, avand ‚traineri’ nume mari din fashion, ca Elsa Schiaparelli, Christian Dior. Micul Givenchy a fost crescut de mama sa si bunicul sau – un artist si expert al  tapiteriilor, dat fiind faptul ca tatal sau decedase cand acesta avea doar 3 ani.

Interesul pentru moda s-a manifestat inca de mic, la varsta de 10 ani el vizitand ‚pavilionul de moda’ din cadrul Expozitiei Internationale desfasurate in Paris. La varsta de 17 ani inspirat de mama sa si incurajat de verii sai, pleaca la Paris, in perioada in care croitoria se transmitea de la maestru la ucenic. In 1945 incepe sa sa lucreze ca desenator pentru Jaques Fath, timp in care studiaza la Scoala de Arte Frumoase. Un an mai tarziu se alatura lui Robert Piguet, apoi lui Lucien Lelong. In perioada 1947 – 1951 lucreaza pentru Elsa Schiaparelli, pentru ca in 1952 sa isi deschida propria casa de moda pe rue Alfred de Vigny la numarul 8, cu vedere spre Parcul Monceau si devenind la varsta de 25 de ani cel mai tanar coutourier din lume.

Lanseaza prima colectie intitulata ‚Brettina Graziani’, dupa numele unui model parisian de top in voga ai anilor ’50. Vestimentatia prezentata este inovatoare – contrar conservatorismului Dior si in pofida faptului ca materialele folosite nu erau de foarte buna calitate din cauza problemelor financiare, prezentarea a fost un real succes atragand atentia prin design si prospetime. Este un vizionar, aduce un stil ‚democratic’ , o forma relaxanta a pieselor vestimentare sic. Este primul designer care prezinta o colectie ready to wear in care apar primele perechi de pantaloni pentru femei cu imprimeuri de piele de leopard, incurajeaza femeile sa umble cu picioarele descoperite mai mult in timpul zilei. Mai mult decat atat “scurteaza”  fustele, rochiile si introduce conceptul de ’bag dress’ care va simboliza moda anilor ’60.
Givenchy o intalneste pe Audrey Hepburn  pe platorile de filmare in 1953 si din acel moment ea devine muza si principala sursa de inspiratie a designerului pentru mai bine de 40 de ani, fiind imbracata de acesta atat pe platourile de filmare cat si in afara lor. El a considerat-o pe Audrey imaginea perfecta a unei femei: subtire, eleganta, echilibrata, reprezentand mereu chintesenta stilului Givanchy.

La fel ca si mentorul sau Balenciaga, Givenchy a dorit sa creeze rochia perfecta. Cei doi s-au intalnit accidental in 1953, iar relatia lor profesionala este unica in istoria modei, primul oferindu-i lui Hubert accesul total la schitele proprii, modalitatile de lucru, atelierele de croitorie. Incepand cu 1959 cand Givenchy s-a mutat pe Avenue George V vis a vis de Balenciaga, relatia celor doi a devenit foarte stransa, ei criticandu-si zilnic unul altuia schitele si colectiile, iar in momentul in care Balenciaga si-a inchis atelierele de lucru, si-a trimis cei mai buni clienti ai sai catre Hubert Givenchy.

Stilul lui Givenchy a capatat multa maturitate din colaborarea cu Balenciaga, acesta invatandu-l cum sa minimalizeze si sa evite detaliile inutile, cum sa isi implice schitele in forme si culoare. “Balenciaga a fost religia mea” si “Exista Balenciaga si bunul Dumnezeu” sunt doar cateva din afirmatiile adresate in semn de respect idolului si mentorului sau.

In 1954 Hubert se implica si in afacerile cu parfum, inaugurand Societe des Parfums Givenchy; in 1957 lanseaza primul parfum sub semnatura proprie: L’interdit. Parfumul, promovat si de Audrey Hepburn, a avut un mare succes si a fost o premiera, fiind prima actrita, prima personalitate a carei fata s-a identificat cu marca unui parfum.
In 1973 Givenchy inaugureaza linia pentru barbati ‚Gentleman Givenchy’, in 1988 vinde bussiness-ul celebrei LVMH (reprezentata de Bernard Arnault) care detinea atunci Dior, Lacroix, Celine si Kenzo. In 1995 se retrage lasand locul altor mari talente ca : Alexander McQueen, John Galliano, Julien Macdonald si Riccardo Tisci – actualmente director de creatie pentru liniile de haute couture si ready to wear.

In anul 2000 Casa Givenchy aduce o noua linie de cosmetice numita ‚Teint Mirror’.
Pentru mai bine de 45 de ani Hubert Givenchy a reprezentat “the perfect gentlemen of couture“. El a imbracat de la tinere debutante, pana la femei in varsta intr-un stil elegant, sculptural, proaspat, dependent, clientii Givenchy fiind femeile pentru care eleganta este totul.
Rochia trebuie sa urmeze forma corpului, nu corpul sa urmeze forma rochiei” – este principiul dupa care s-a ghidat marele designer. Printre personalitatile care s-au imbracat de la Givenchy se pot remarca Lauren Bacall, Greta Garbo, Elizabeth Taylor, Marlene Dietrich, Jackie Kennedy, dar si contemporanele Kate Moss, Joely Richardson, Madonna, Penelope Cruz, Sharon Stone.

Modele ale rochiilor de epoca pot fi vazute in cadrul Muzeului Metropolitan de Arta din New York dar si in Musee de Mode din Paris.

Comments are off this post!