Rodia si minunatele beneficii pentru sanatate

Rodia si semintele sale au rol benefic atat pentru sanatate, cat si pentru starea generala de bine.

Rodia si semintele sale au rol benefic atat pentru sanatate, cat si pentru starea generala de bine. Cunoscuta stiintific ca Punica granatum, rodia provine din regiunea Iranului pana in nordul Indiei, semintele sale fiind pline de vitaminle B, C, K, alaturi de acizi grasi sanatosi pentru inima, ceea ce o face o adevarata minune pentru sanatate.

Rodia pentru fluxul de sange

Rodia este ideala inaintea exercitiilor fizice, ea continand nitrati, acestia imbunatatind performanta fizica. Un studiu a aratat ca sportivii care au luat 1 g din extract de rodie cu o jumatate de ora inainte de banda de alergat, au avut parte de un flux sanguin mai bun, iar oboseala a fost intarziata.
Alt studiu, a aratat importanta cresterii fluxului sanguin, un procent semnificativ de barbati cu disfunctie erectila bucurandu-se de o imbunatatire moderata dupa ce au consumat un pahar de suc de rodie.

Rodia si inima

Acidul punicinic este un acid gras polinesaturat, se gaseste in semintele de rodie si ajuta la protejarea inimii de diverse boli de inima, principala cauza a deceselor premature la nivel mondial. Un studiu de 4 saptamani a unor persoane ce aveau niveluri nesanatoase de trigliceride (tip de grasime din sange), a aratat ca 800 mg ulei de seminte de rodie luat zilnic, au imbunatatit echilibrul grasimilor in sange.

Persoanele cu diabet de tip 2 care au consumat suc de rodie, s-au bucurat de o reducere semnificativa a colesterolului rau, conform unui alt studiu. 150 ml suc de rodie consumat zilnic timp de 2 saptamani, a scazut tensiunea arteriala in cazul unor pacienti cu hipertensiune arteriala.
Semintele de rodie merg integrate in diverse garnituri, presarandu-se peste salate sau pentru decorarea unor carnuri ca cea de porc, pui, rata.

Amintiri

Rodiile contin si niveluri ridicate de flavanoli, compusi vegetali protectori, ce se gasesc de asemenea si in varza, ceapa, vin, ceai, cacao, fructe de padure. Flavonolii, conform studiilor, joaca un rol important in imbunatatirea memoriei si cresterea functiei creierului.

Un studiu a aratat ca persoanele care se confruntau cu uitarea si care au baut un pahar mic de suc de rodie, si-au imbunatati memoria; 2 g din extract de rodie protejeaza impotriva pierderii memoriei dupa operatii chirurgicale, imbunatatire constatata dupa aproximativ 6 saptamani de la operatie. Un studiu pe soareci, a aratat ca consumul de rodie previne acumularea placii asociate cu boala Alzheimer.

Pentru un pahar mare de suc, ai nevoie de doua rodii, puse in blender si ulterior trecute prin sita pentru indepartarea resturilor.