Rolul femeii in societate

Stil de viata

Rolul femeii in societate

Specialistii propun multe teorii de combatere a ceea ce denumim prejudecati ...
295

Rolul femeii in societate, de la a fi mama si sotie, pana la construirea unei cariere de succes. Ce ar trebui sa primeze pentru o femeie: cariera sau familia?

Evolutia societatii a manifestat o tendinta semnificativa in a promova imaginea femeii … in a promova femeia in diverse structuri ale societatii. In tot acest proces, femeia este expusa unei interactiuni permanente, atat cu prejudecata oamenilor, cat si cu stigmatizarea.
Astfel, din dorinta de a o impiedica, societatea a generat diverse idei preconcepute, cum ar fi ca femeia este slaba, femeia trebuie sa se ocupe de copii, femeia trebuie sa aiba grija de casa si tot femeia trebuie sa fie toleranta si ingaduitoare. Aceste aspecte ar fi nemaipomenite si de cautat pentru orice femeie, daca nu ar fi unilaterale … astfel incat responsabilitatea sa fie bilaterala si nu cu sens unic. Interesant este ca aceste idei sunt generate atat de barbati, dar si de alte femei care s-au resemnat si se complac in acest carusel de prejudecati.

Specialistii propun multe teorii de combatere a ceea ce denumim prejudecati … Uneori chiar prejudecati misogine. In primul rand, pentru o femeie este important sa-si mentina feminitatea; feminitatea care genereaza o serie de trasaturi cum ar fi: distinctie, onestitate, atentie la detalii, control al emotiilor, etc.

In al doilea rand, as propune sa intelegem ca nevoile unei societati, fac referire la caracteristicile unei femei. O societate civilizata si cu pretentii de a se dezvolta, se caracterizeaza prin promovarea ideii de familie, prin incurajarea unei reprezentari echidistante in viata publico – administrativa si prin sustinerea unui mediu de afaceri solid.

Decriptand aceste idei, se poate afirma ca o familie armonioasa se cladeste pe capacitatea femeii de a oferi sensibilitate, dragoste si trairi, trasaturi specifice in mare parte, femeii. Totodata, mediul de afaceri are nevoie de persoane care sa aiba capacitatea ridicata de a observa detalii, coroborata cu o disciplina in modul de planificare a activitatilor specifice unei afaceri, iar aici, femeia exceleaza atat managerial, cat si in zona financiar – contabila. Iar in acest context, e de acceptat faptul ca imaginea reprezentarii in zona publica e puternica, daca este echilibrata prin participarea in mod egal, a femeii si barbatului.

Si nu in ultimul rand, societatea – pentru a se dezvolta, are nevoie de resursa tanara care poate fi asigurata numai prin fertilitatea si maternitatea cu care este inzestrata doar femeia.

Intelegand rolul determinant al femeii in dezvoltarea unei societati, ar fi interesant ca in acest demers, sa nu conditionam participarea femeii intr-o anumita directie, cariera/familie, ci sa incurajam cuplurile sa inteleaga ca este important ca fiecare membru din cuplu sa se sustina reciproc, acceptand dezideratul ca – doar impreuna se poate construi un mecanism functionabil eficient.

Extrapoland acest concept enuntat mai sus in zona ideologiilor politice, se poate observa ca, caracteristicele unei femei de succes, definesc de fapt politica de dreapta, care incurajeaza folosirea resurselor in construirea unor mecanisme socio-economice de succes. Ceea ce in detaliu se poate interpreta, ca politica de dreapta propune si promoveaza femeia in societate, ca un motor care asigura armonia, atat in mediul socio-familial, cat si in mediul de afaceri.

Text: Silvia Petrea | Foto: Famost

Comments are off this post!