Sa reinviem traditia!

Vestimentatie

Sa reinviem traditia!

Costumele populare, culorile si simbolurile lor sunt parte integranta a mostenirii noastre ...
336

Sa reinviem traditia, sa aducem la adevarata valoare costumul popular si sa il purtam cu mandrie! Stiai ca, portul popular romanesc reprezenta ceva magic pentru stramosii nostri si erau purtatoare de succes? Simbolurile si culorile care erau reprezentate pe acesta aveau o semnificatie.

De exemplu, simbolurile cosmice vorbesc despre legatura cu sacrul. Sunt, de obicei, simboluri ancestrale ale divinitatii. Simbolul solar reprezinta caldura, energia vietii, iar cercul-roata reprezinta roata vietii, ciclul anotimpurilor. Copacul si ramurile sale reprezinta simboluri ale reinvierii si intelepciunii. Carligul reprezenta bunastarea, melcisorii (spiralele stilizate) – magicul, sfoara – firul vietii, cercurile – ciclicitate, liniile drepte – calea dreapta in viata, crucile – spiritul si evolutia. Culorile sunt si ele simbolice si pline de semnificatie. Albastrul si argintiul reprezentau apele, auriul si verdele erau campia, rosul si maro erau muntii. Cercetatorii au gasit un numar incredibil de 230 de culori in arsenalul taranului roman.
Costumele populare, culorile si simbolurile lor sunt parte integranta a mostenirii noastre si reprezinta povesti, sperante si credinte pe care stramosii nostri au dorit sa ni le transmita. Ce avem noi de facut? Sa apreciem mostenirea primita, sa o reinviem si sa o transmitem mai departe si semenilor nostri.

Foto : Svitlana Lysceva/ Oana Moldovan cu sotul si copilul

Va provoc sa reinviem traditia, sa aducem la adevarata valoare costumul popular si sa il purtam cu mandrie! Te invit sa urmaresti cateva imagini pe care le-am realizat impreuna cu Svitlana Lysceva – fotograf ETNO din Ucraina – care surprind frumusetea portului popular romanesc!

Stim bine ca portul traditional romanesc este admirat atat in tara cat si pe cele mai inalte podiumuri de moda ale lumii, fiind, de-a lungul timpului, o sursa de inspiratie pentru unii dintre cei mai cunoscuti designeri internationali. Asadar, de ce sa nu ne lasam inspirati de frumusetea acestuia si sa ne mandrim cu ceea ce stramosii nostri ne-au lasat mostenire?! Sa ne mandrim cu ceea ce suntem: romani!

Acest lucru a facut si Oana Moldovan – blogger si vlogger – impreuna cu sotul si baietelul lor, intr-o frumoasa sedinta foto realizata impreuna cu Svitlana Lysceva – fotograf ETNO din Ucraina.

Comments are off this post!