Inventatorul Tocului de Otel – Salvatore Ferragamo – Cel Mai Influent Designer In Incaltaminte al Secolului XX

Brand

Inventatorul Tocului de Otel – Salvatore Ferragamo – Cel Mai Influent Designer In Incaltaminte al Secolului XX

63

Salvatore Ferragamo s-a nascut pe data de 5 iunie 1898 in Bonito langa Napoli – al unsprezecelea dintre cei 14 copii si a reprezentat unul dintre cei mai influenti designeri in incaltaminte ai secolului XX. A creat pantofi hand made cu design unic, a oferit Hollywoodului mondenul si luxul de care acesta avea nevoie si a avut magazine in cele mai importante orase ale lumii.

Primele perechi de pantofi le-a facut la varsta de 9 ani pentru surorile sale pentru a le purta la ceremonia de confirmare crestina; in acel moment, tanarul Salvatore a constientizat ca asta e vocatia sa si a inceput sa invete de la zero tot ce tine de incaltaminte. Dupa ce studiaza timp de un an la Napoli, isi deschide un mic magazin de pantofi acasa la parinti, pentru ca in 1914 sa emigreze in Boston, unde unul din frati lucra la o fabrica de incaltaminte pentru cowboy – acesta a fost un prim mare pas pentru Salvatore Ferragamo.

In scurt timp, isi convinge fratii sa il insoteasca intai la Santa Barbara, apoi la Hollywood, unde a deschis un magazin pentru pantofi la comanda si reparatii. A primit apelativul de ‚Shoemaker to the Stars’ datorita clientelei exclusiviste formata in majoritate din vedetele de cinema si cu toatea acestea, era doar partial multumit, motivul fiind unul foarte simplu: creatiile sale frumoase nu erau intotdeauna foarte comode si cateodata dureroase la purtat. In consecinta, a inceput sa studieze in cadrul University of Southern California pentru a intelege anatomia complexa si mecanica piciorului uman, un lucru mai mult decat laudabil, cu care nu se pot lauda multi dintre creatorii de incaltaminte contemporani.

Dupa mai bine de 13 ani petrecuti in SUA, Salvatore se stabileste in Florenta in 1927. Avand un nou nivel de intelegere a modului de constructie a unei perechi de incaltaminte, o noua viziune si schitele indraznete au atras atentia unor mari personalitati gen Marilyn Monroe, Eva Peron, Audrey Hepburn, Greta Garbo, Lillian Gish , Sophia Loren si mai tarziu Printesa Diana; de retinut ca a creat pantofii rosii ai personajului Dorothy din ‚Vrajitorul din Oz’.
In 1929 deschide primul magazin in Via Maneli, concentrandu-si in acelasi timp atentia pe experimentarea unor noi designuri, aplicarea unor ornamente; desi a intampinat mari dificultati finaciare datorita managementului defectuos si a contextului economic total nefavorabil, in 1933 Ferragamo a angajat mai bine de 700 de mestesugari care realizau manual 350-400 perechi de incaltaminte zilnic. In 1949 se casatoreste cu Wanda Milleti cu care are sase copii (Flamma, Giovanna, Ferrucio, Fulvia, Leonardo, Massimo) si care au urmat traditia tatalui, Casa Salvatore Ferragamo fiind astazi mai mare decat si-a imaginat-o vreodata acesta. Una din ideile revolutionare si anume ca tocurile de otel sunt mult mai durabile comparativ cu cele traditionale, a fost aplicata in 1952 si s-a dovedit a fi un mare succes; au fost denumite dupa un nume specific italian, Stiletto.

Salvatore s-a facut remarcat prin viziunea noua, atipica perioadei respective; din materiale simple – comune tuturor creatorilor – el reusea sa realizeze ceva spectaculos; folosea putine materiale traditionale, cele neconventionale schimband in mod clar ‚arhitectura’ unei perechi de incaltaminte. A inceput sa folosesca celofan impletit, nailon, canepa, pluta, a incercat chiar piele de peste, creand modele unice si scandaloase – uneori bizare si care au devenit specifice marcii Salvatore Ferragamo.  A introdus noi tehnici de vopsire trecand peste culorile traditionale de negru si maro si mergand pe culori tropicale, variate; este creditat cu crearea ‚pantofilor platforma’ si ‚cage heel’ – care au oferit o noua viziune a pantofului traditional.

Pe 7 august 1960 la varsta de 62 de ani, designerul se stinge din viata, marca Salvatore Ferragamo extinzandu-si ulterior activitatea si pe linia accesoriilor, gentilor de mana, parfumurilor, bijuteriilor, ochelarilor si o linie de imbracaminte ready to wear.
Astazi, compania este o afacere de familie de milioane de dolari in care Wanda coordoneaza aproape tot; Leonardo Ferragamo (design vestimentar si accesorii) si Fiamma se ocupa de design, Giovanna este presedinte al liniei ready to wear din Milano, Fulvia se ocupa de accesoriile din matase si mai nou, bijuterii, Massimo se ocupa de afacere in New York.

In 1995 este deschis Muzeul Salvatore Ferragamo in cadrul celui de-al doilea etaj al Palatului Spini Feroni din Florenta, unde se pot vedea o mare parte din colectia de schite si piesele revolutionare realizate de Ferragamo; palatul a fost cumparat in anii ’30 de Salvatore.

Compania este cunoscuta astazi sub numele de Salvatore Ferragamo Italia S.p.A. si detine doua magazine sub nume propriu in Florenta, doua in Milano, mai bine de 14 pe tot teritoriul Italiei; peste 200 de magazine sunt deschise pe intreg teritoriul Europei, Americii Latine, Japoniei, Asia Pacifica, SUA; primul parfum a fost lansat in 1973 si poarta numele de F. de Ferragamo – doar pentru femei, in 1975 se lanseaza pentru barbati Monsieur de Ferragamo; alte parfumuri: Fleur de Diva- pentru femei, Salvatore Ferragamo si Parfum Subtil atat pentru femei cat si pentru barbati, Incanto si Incanto Dream doar pentru femei, Incante pour homme, Ferragamo F. O caracterizare amuzanta despre Ferragamo : ‚realizeaza cele mai incredibile parfumuri pe care le-am purtat in ultimii 5 ani’.

Comments are off this post!