Sanatate unghii

Sanatate

Sanatate unghii

54

A fi tehnician specializat in unghii, nu se rezuma doar la aplicarea pefecta a ojei sau la a fi la curent cu utimele tendinte. Un astfel de specialist, este responsabil de asemenea, pentru protejarea sanatatii clientilor sai, mentinerea standardelor inalte la acest capitol, fiind posibila prin aderarea la un set de reguli sanitare stricte si ghiduri de dezinfectie, dar si recunoasterii infectiilor aparute la nivelul pielii sau a unghiilor.

A sti si a intelege cu exactitate despre respectivele infectii, este foarte important atat pentru sanatatea clientilor cat si a tehnicianului, iar in momentul in care un client prezinta anumite semne suspecte, trebuie sa mearga la un medic fara nicio discutie. Urmatoarele infectii prezentate, ar trebui sa fie recunoscte de aproape orice tehnician.

Verucile
Sunt papule vericoase care au un aspect de conopida si tind sa apara pe maini, picioare si in apropierea unghiilor. Ele sunt cauzate de virusul uman papiloma (HPV), sunt contagioase si se pot raspindi prin simplul contact. Verucile sunt destul de dificil de tratat.

Onicomicoza
Reprezinta infectii fungice ale unghiilor si poate fi cauzata de dermatofiti (ciuperci), drojdie. Factori multipli ce predispun o persoana la o astfel de infectie sunt diabetul, inaintarea in varsta, imunitatea scazuta, transpiratia excesiva, circulatia slaba. Onicomicoza poate aparea de la alte infectii fungice aparute in alte zone ale corpului si cu toate astea, apare cu predilectie la unghiile de la picioare.
Aceasta infectie este cea mai des intalnita intr-un salon si este una din cele mai frecvente dereglari ale adultilor si chiar daca aspectul sau poate varia, ar trebui sa fie recunoscuta foarte usor; unghiile pot fi ingrosate, pot aparea modificari de culoare (galben, maro, alb), sfaramicioase, cuticula poate fi mai rosie decat de obicei.

[trendmag_alert class=”alert alert-info alert-dismissable fade in”]In mod normal, dermatologii ar trebui sa trateze pielea, unghiile, parul![/trendmag_alert]

Foliculita stafilococica
Este o infectie a foliculelor firelor de par, cauzata de bacteria Staphylococcus aureus care intra in piele; acest lucru se poate intampla oriunde pe corp unde exista foliculi de par. Punctele rosii si puroiul intra in umflaturi si pielea devine rosie si sensibila. Aceasta infectie este foarte contagioasa, trebuind efectuata o cultura bacteriana si o terapie antibiotica.

Pseudomonas
Este o bacterie cunoscuta ca “greenies” si des intalnita in saloane, produce pigmentul numit pyocyanin care confera o culoare verde unghiilor, atunci cand gaseste conditiile de habitat. Cei mai multi tehnicieni au intalnit cu siguranta aceste cazuri, dar nu stiu ca aceasta este cauzata de bacterii si trebuiesc tratate eficient.

Panaritiul herpetic
Acesta este o infectie a mainii, cauzata de patrunderea unor germeni in degete ca urmare a unei rani sau chiar simple intepaturi. Aspectul este unul rosu si umflat si de obicei, foarte sensibil; acele besici sunt de obicei umplute cu lichid, iar infectia, contagioasa.

Piciorul de atlet
Cunoscuta si ca tinea pedis, aceasta este o infectie fungica a pielii piciorului. Talpa piciorului poate fi de culoare rosie si solzoasa sau alternativ, se poate observa un aspect macerat (moale si albicios). Cel mai des, se poate gasi in mod obsinuit in spatiul dintre al treilea si al patrulea deget de la picior.

Foto: Thiago Justo

Comments are off this post!