Scopul in viata-IKIGAI

Speranta de viata a japonezilor este situata la 83,7 ani si asta se datoreaza si unui lucru mic, dar cu greutate - ikigai.

Speranta de viata a japonezilor este situata la 83,7 ani si asta se datoreaza si unui lucru mic, dar cu greutate – ikigai; pe langa acesta , un rol important il au si nivelul ridicat de trai, alimentatia. Acest studiu a fost efectuat de World Health Organization’s in 2017, iar conceptul nu este nou in Japonia, dar este un termen care a atras atentia internationala in ultimul timp, mai ales ca acest domeniu – ‘wellness’ capata o tot mai mare raspandire.


Ce reprezinta ikigai?

Scurt si la obiect: motivul pentru care ne trezim in fiecare dimineata! Ikigai este scopul in viata; forta care ne conduce si ne ajuta sa trecem peste dificultatile vietii! Iar in Japonia, se pare ca fiecare persoana are propriul ikigai; pentru ei, acest lucru vine intr-un mod foarte natural, fiind comparabil cu aerul respirat.

Cum gasim propriul ikigai?

Este destul de simplu, pentru ca poti incepe de la lucrurile mici care iti aduc bucurie, placere. Acestea sunt ‘semintele’ ikigai, iar tu trebuie sa te concentrezi asupra lor, sa le faci sa creasca si sa se dezvolte. Aduna-ti mai multe lucruri care iti plac, fa-ti un ‘portofoliu’: cafeaua de dimineata, plimbarea in parc, placerea de a gati, iesirea cu prietenii, samd. Un astfel de spectru, iti modifica ikigai-ul si ti-l solidifica; nu te poti baza sau concentra doar pe un singur lucru! De ce? Exista posibilitatea ca acel lucru sa nu fie disponibil intr-o zi, iar aceasta nu este o tombola!

Cu ce ne ajuta, concret, ikigai?

Daca ai ikigai, esti in stare/ ai abilitatea sa fii creativ si optimist, prin simpla gasire a bucuriilor in lucrurile mici din viata. Tu doar trebuie sa te concentrezi asupra lor, iar calitatea vietii ti se va imbunatati! Nu trebuie sa fii o ‘persoana de succes’ in sensul cunoscut si acceptat pentru a avea ikigai, dar te poate ajuta sa obtii succesul. De multe ori, esti mult prea ocupat de obiectivele mari si proiectele uriase, incat uiti sa te bucuri de micile victorii. Asa ca, lasa la pranz munca si ia o pauza pentru a servi o cafea intr-un loc placut tie!

86,8 este rata sperantei de viata a femeilor japoneze, in timp ce 80,5 este a barbatilor japonezi.