Sfaturi pentru dormit

Obiceiurile sanatoase in ceea ce priveste somnul si calitatea acestuia, ar trebui sa fie o prioritate pentru fiecare dintre noi. Toti am avut experiente mai mult sau mai putin placute, si am resimtit oboseala si lipsa de energie pe parcursul intregii zile atunci cand nu am dormit bine. Respectand urmatoarele sfaturi pentru dormit, veti putea aduce echilibru si calitate in viata voastra.

Respectand aceleasi ore de culcare si trezire – chiar si in week-end, va veti regla ceasul corpului si nu veti avea parte de insomnii in timpul noptii.

Incercati sa aveti un ritual‘ de relaxare inainte de a adormi, care sa va linisteasca de problemele avute in timpul zilei; se stie ca daca te culci stresat, nu poti nici adormi atunci cand trebuie, si nici calitatea somnului nu este buna. Aceasta modalitatea de relaxare, ar trebui sa se faca in liniste si fara lumini puternice.

sfaturi-pentru-dormit-ritual-relaxare

Tot la categoria sfaturi pentru dormit, se incadreaza si evaluarea camerei. Temperatura trebuie sa fie un adecvata, sa nu existe elemente de poluare fonica si nici elemente de lumina.

Salteaua si pernele trebuie sa fie confortabile. Cele de cea mai buna calitate, trebuiesc schimbate odata la aproximativ 10 ani, iar obiceiurile pe care le stiati e posibil sa fie depasite. Fiti atenti de asemenea, ce obiecte aveti in jurul patului, pentru a nu le lovi in timpul noptii si a va deranja somnul!

sfaturi-pentru-dormit-saltea-si-perne-confortabile

Daca nu dormiti bine noaptea, evitati sa dormiti in timpul zilei! Cu toate ca si somnul de dupa amiaza are beneficiile sale, e mai bine sa renuntati la el, pentru a dormi bine in timpul noptii.

Exercitiile fizice zilnice reprezinta un alt secret pentru un somn odihnitor si de calitate. Indicate sunt exercitiile care te solicita fizic mai mult, dar si cele usoare sunt mai bune decat nimic.

sfaturi-pentru-dormit-exercitii-fizice

Evitarea consumul excesiv de alimente si/sau alcool seara, al tigarilor, este un alt sfat pentru un somn de calitate. Mesele grele si picante pot provoca indigestie, alcoolul in exces va provoaca agitatie pe la mijlocul somnului, astfel incat nu veti avea o noapte odihnitoare. Incercati sa serviti cina cu cel putin 2-3 ore inainte de culcare.

Daca nu puteti adormi, mergeti in alta camera si va relaxati sau faceti o activitate care sa va oboseasca. Folosti patul din dormitor doar pentru dormit si sex, pentru a consolida asocierea intre pat si somn.