Ce este Sistemul TFCD? Zoli Horvath Considera Esential Un Astfel de Acord

Despre modelling

Ce este Sistemul TFCD? Zoli Horvath Considera Esential Un Astfel de Acord

293

Ce inseamna, de fapt, TFCD? Abrevierea provine de la expresia ”time for CD”. Concret, oricine lucreaza in lumea modei si a frumusetii ar trebui sa cunoasca un adevarat dictionar urban din care sa nu lipseasca aceasta formula. Fotografii, modelele, specialistii in arta machiajului si a coafurii sunt cei care stiu ca fiecare nou proiect este, in esenta, o modalitate de imbogatire a portofoliului profesional. Iata de ce colaborarile in sistem TFCD sau barter sunt avantajoase pentru toti cei implicati, fiindca permit materializarea unei idei, a unui concept, pe principiul egalitatii si al mutualitatii, fara ca cineva sa fie, insa, remunerat. Timpul si creativitatea membrilor echipei se transforma intr-un produs promotional in format digital.
Pana nu demult, se credea ca acest mod de cooperare era adoptat de cei aflati la inceput de drum, care nu isi permit sa plateasca in schimbul unor servicii, insa faptul ca personalitati de renume in ramura pe care o reprezinta (fotografie, modelling, make-up sau hairstyle) il prefera, vine sa demonteze aceasta prejudecata.

Zoli Horvath, partener LightHouse Studio din Cluj si administratorul celui mai important grup din Romania dedicat acestui tip de conventie, TFCD MODELS, considera ca semnarea unui acord (Model Release TFCD) este esentiala pentru partile implicate, in sensul in care acestea convin asupra unor conditii precum prioritatea asupra imaginilor sau drepturile de reproducere a imaginilor, acordate atat fotografului, cat si modelului. Chiar si asa, pot exista capcane, mai ales pentru modelele la inceput de cariera. Fotograful clujean atentioneaza asupra faptului ca, in unele cazuri, produsele vizuale rezultate in urma unei sedinte foto pot capata aspect comercial si, prin urmare, pot implica anumite beneficii materiale de care, insa, nu se bucura toti membrii echipei, asa cum ar fi firesc.

Mai mult, au fost si situatii in care fotografiile au fost folosite in alt scop decat cel pentru care s-a facut initial intelegerea.
De aceea, sfatul sau este ca orice forma de colaborare sa aiba la baza un document valid, prin care sa se precizeze drepturile, dar si obligatiile fiecarei parti, astfel incat sa se minimizeze riscurile unor ulterioare neintelegeri.
Un lucru insa, este clar: intr-o lume in care imaginea este definitorie, alcatuirea unui portofoliu profesional devine o prioritate! Prin urmare, proiectele de fashion si beauty vor fi tot mai numeroase, iar pana la atingerea unei popularitati care sa justifice solicitarea unui onorariu, sistemul TFCD ramane o alternativa deloc de neglijat. In fond, adevarata satisfactie poate fi obtinuta si din lucrurile (mici sau mari) facute cu pasiune!

Comments are off this post!