Sorin Vesa despre cariera si viata in dialog cu Daniela Sala

Sorin Vesa a inceput sa urce in ringul de lupta la varsta de 4 ani, urmand sa devina campion mondial de copii si avansand in permanenta.

Sorin Vesa a inceput sa urce in ringul de lupta la varsta de 4 ani, urmand sa devina campion mondial de copii si avansand in permanenta. La 18 ani a fost campion national de juniori, de tineret si de seniori si a fost campion national pe echipe. A fost campion national taekwondo si cel mai spectaculos luptator pe care l-a avut Romania. Din 2009 pana in 2016 a fost in permanenta campion national, fiind de neinvins in toti acesti ani. Sorin Vesa a fost component al lotului national al Romaniei de karate shotokan.

A practicat karate shotokan in cadrul Federatiei Romane de Karate (F.R.K) afiliata de W.K.F. (Word Karate Federation), singura ramura de karate recunoscuta de catre C.I.O. (Comitetul Olimpic International) actualmente sport olimpic.

A obtinut locul 3 la campionatul European de karate Shotokan in Italia. Din 25 de meciuri jucate a reusit sa obtina 21 de victorii dintre care 15 au fost obtinute prin K.O. A reprezentat Romania in Macedonia, in calitate de component al lotului national. Sorin Vesa este singurul sportiv din Romania care a fost component al lotului national si a reprezentat Romania si pentru karate Shotokan si pentru kickboxing. Sorin este in prezent cel mai cautat antrenor de kickboxing din Oradea!


La ce varsta ai inceput sa activezi in acest domeniu? A fost greu sa se faca remarcat Sorin Vesa?
Am inceput la varsta de 4 ani.

Cum ti-ai dat seama ca asta este ceea ce vrei sa faci?
De mic am fost pasionat de artele martiale; am renuntat la fotbal in favoarea artelor martiale, iar faptul ca am avut rezultate foarte bune a fost un stimulent pentru mine.

Ce amintiri ai de la inceputul carierei tale?
Aveam o echipa puternica in oras, iar intrarea in echipa se face pe baza de selectie; imi amintesc ca imi era teama sa nu intru in echipa (erau foarte multi copii talentati de varsta mea). Imi aduc aminte ca niciodata nu am avut complexul ca venim dintr-un orasel foarte mic, pentru ca am fost crescuti cu o mentalitate de invingatori si nu aveam complexul centurilor negre; intotdeauna participam doar pe baza de selectie realizata de catre antrenorul meu Prof. Ing. Pasca Alin.
Imi amintesc de asemenea, de primele demonstratii de arte matiale care se desfasurau cu sala arhiplina sau in aer liber cu un numar impresionant de spectatori care ne vizionau si aplaudau.

Sorin Vesa este singurul sportiv din Romania care a fost component al lotului national si a reprezentat Romania si pentru karate Shotokan si pentru kickboxing.

Ce ai simtit cand ai devenit campion mondial la o varsta destul de frageda? Cum ai perceput succesul in cariera ta?
Sincer, la varsta de 11 ani nu prea am realizat ce inseamna cu adevarat campion mondial, stiam doar ca sunt numarul 1 in lume.
Imi amintesc ca am ajuns in finala la 2 categorii diferite si ca puteam sa castig ambele finale, dar castigand-o pe prima, eram foarte bucuros si nu mai m-am concentrat si pentru urmatoarea. In acea zi am reusit sa devin campion mondial si vice campion mondial la 2 categorii diferite. Eram foarte impresionat ca finalele s-au disputat pe o scena; sala era plina de spectatori si imi amintesc si acum emotiile pe care le-am avut …

Ai avut un idol? Cine a fost acela?
Au fost multi luptatori pe care i-am urmarit si de la fiecare am luat cate ceva de la karate, taekwondo si kick-boxing.

Care a fost cel mai fericit moment din cariera ta? Povesteste-ne cateva amanunte!
Au fost multe … De exemplu, cand am reusit sa ies campion mondial, cand am castigat locul 1 la Campionatul International de la Budapesta TATAMI CUP, cand am reusit sa ies pentru prima data Campion National, cand am fost selectat pentru lotul national de karate, cand am fost selectat pentru lotul national de kick-boxing.
Sunt multe momente foarte frumoase in cariera mea de sportiv; un moment aparte a fost la un concurs international de karate, categoria open, unde, dupa mai multe meciuri, am ramas doar eu si componentii lotului national al Ucrainei, i-am invins pe toti pe rand si am luat locul 1.

Care a fost cel mai trist moment din cariera lui Sorin Vesa?
Am fost dezamagit pentru ca am castigat selectia LOCAL KOMBAT si nu am mai fost convocat ulterior, chiar daca pana in acel moment nu am avut nicio infrangere, iar majoritatea meciurilor au fost castigate prin KO.
Am mai fost dezamagit cand s-a anulat un meci de kick-boxing programat in Anglia si la karate in Italia; atat eu cat si intregul staff am fost dezamagiti ca nu am reusit sa lupt in finala, fiind dezavantajat de catre arbitri.
O alta dezamagire a fost la Balcaniada, unde am luptat cu cel mai bun sportiv din lume la vremea respectiva; conduceam cu 6-0 si am fost descalificat!

Au fost momente in care ai vrut sa renunti la aceasta cariera?
Da, au fost.

Care a fost cel mai trist moment din cariera lui Sorin Vesa?

Ce inseamna aceasta cariera pentru Sorin Vesa?
Sportul in sine si aceasta cariera mi-au format personalitatea si cred ca nu ma vedeam facand altceva.

A fost greu sa te mentii in topul preferintelor?
Am fost pasionat si motivat in ceea ce am facut si am fost crescut cu mentalitatea aceasta de invingator; de fiecare data, luptam cu mare placere.
Din 2009 pana in 2016 ai fost in permanenta campion national. A fost greu sa iti mentii pozitia?
Munceam foarte mult, imi doream sa fiu cel mai bun si cred ca aveam si calitatile necesare.

Ce amintiri ai de la campionatul European de karate de Shotokan din Italia?
In acea perioada imi amintesc ca eram cu parintii mei in Italia; spun asta pentru ca daca eram antrenat 100% de antrenorul meu, Alin Pasca, reuseam sa castig locul 1.
Eram fericit ca si colegii mei faceau parte din lotul national de karate: Jurca Danut, Bocsa Marius, Coroiu Paul si m-am bucurat foarte mult ca nu eram singurul Steian care reprezenta Romania la Campionatul European de Karate.

Care sunt ingredientele succesului in acest domeniu?

Continuarea interviului cu Sorin Vesa o gasiti in revista Famost – editia aprilie 2021 AICI!