Suntem dominati de cifre

Sanatate

Suntem dominati de cifre

26

Cand vine vine vorba de scaderea greutatii, de luarea in greutate sau mentinerea ei, jonglam cu cifrele: cate calorii trebuie sa aiba dieta, cate grame trebuie sa mananc din aia, samd. Traim intr-o societate in care cifrele au o foarte mare putere si ne dicteaza viata, totul este masurat, cantarit, si fara sa ne dam seama, suntem ingraditi cu limite binedefinite.

In momentul in care luam in considerare greutatea unei persoane, nu trebuie sa ne limitam la un simplu numar si asta datorita faptului ca exista multe variabile care ar trebui analizate. Greutatea fiecaruia variaza pe parcursul unei intregi zile, nemaiaducand in discutie zilele, anii si experientele unei persoane… In schimb, suntem destul de rapizi cand vine vorba de greutatea unei persoane in a o judeca, in a judeca numerele. Intr-adevar, avem tendinta de a ne simti complexati cand vedem o persoana care are greutatea ideala – conform numerelor – arata bine, dar luam in calcul doar numarul si nicidecum nu ne gandim ca in spatele acestei cifre, stau ani de antrenament, sau poate cu 10, 20 de ani in urma, greutatea era la fel.

Cand ne uitam la greutatea cuiva, vedem un numar si catalogam: normal, sub sau supraponderat si pe baza acestei cifre, determinam “valoarea” noastra si in majoritatea cazurilor, valoare pe care ne-o da societatea; iar aceasta masurare este o reprezentare unidimensionala a corpului nostru. Nu mai luam in calcul inexactitea aparatelor de masura, un studiu desfasurat in Marea Britanie, aratand ca 87 din 100 cantare testate, nu au avut rezultate constante.

Iar aceste erori, nu fac altceva decat sa demotiveze si sa creeze frustrari in randul celor care tin o dieta sau fac alte eforturi pentra a intra in limitele “normale” ale greutatii. Pe de alta parte, daca esti o persoana serioasa in ceea ce priveste acest aspect, ar trebui sa accepti ca aparatele vechi de masurare nu prezinta acuratete. Trebuiesc luate in calcul proportia grasimii corporale cu muschii, apa si masa osoasa si multe altele; de exemplu, atunci cand faci mai multe exercitii fizice, apa este retinuta si cu ajutorul ei, se construiesc muschii.

Aportul de carbohidrati este un alt factor important care face ca apa sa fie retinuta de corpul nostru. Cand avem o masa indulgenta, cel mai probabil vom cantari mai mult si asta datorita retentiei apei. Numarul de pe cantar poate fi unul mare, dar asta nu inseamna ca e din cauza ca grasimii, iar acest lucru poate afecta psihic persoana, mai ales daca greutatea nu este cea care ar fi trebuit sa fie una corespunzatoare unui program.

Pe de alta parte, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa aruncati cantarul sau sa-l evitati! El este foarte bun, daca il folositi pentru a tine o statistica in timp a greutatii, sau poate sa vedeti tendintele evolutiei corpului, toate pentru a vedea cum trebuie abordata viata voastra si ce masuri ar trebui luate, daca e cazul. Aflarea greutatii este o privire de ansamblu a modificarilor care intervin asupra corpului, ajutand la mentinerea greutatii – daca va doriti acest lucru, reprezinta o informare si influenteaza luarea unor decizi. Cu toate acestea, nu trebuie il luati ca punct de reper in toate.
Aceste este un motiv pentru care nutritionistii, antrenorii, insista pe utilizarea altor mijloace de masurare si de urmarire a progresului, o situatie multa mai detaliata.

Comments are off this post!