Superb sau nu?

Stil de viata

Superb sau nu?

Multe mame considera ca a fi frumos sau superb, nu reprezinta un lucru care sa necesite prioritizare.
140

Este oare un lucru bun sa ii spui copilului tau ca este superb sau poate fi descurajator? Care dintre cele doua solutii este cea mai indicata, pentru ca, mai tarziu, copilul maturizat – respectiv adultul, sa isi cunoasca adevarata valoare?


DA

A fi dragut nu prea conteaza, dar a te simti superb, chiar face diferenta.

Ne place sau nu, traim intr-o lume care este obsedata de aspect. Fizicul nostru, modul cum aratam, nu ar trebui sa ne defineasca, dar raspunsul acestei probleme nu este acela de a ne abtine sa-i spunem copilului nostru ca este superb. A-i spune ca este superb, face diferenta de modul de perceptie general al acestui cuvant, iar acest cuvant, nu inseamna ‘perfect’. Tocmai de aceea, nu trebuie sa para nimic deplasat cand ii spui copilului ca este superb, ca este destul de inteligent, destul de puternic, destul de curajos. Vorbim aici de increderea (neexagerata) pe care trebuie sa o aiba copilul din partea parintilor, pentru a deveni adultul echilibrat de maine, constient de potentialul sau si avand incredere in propriile forte.

De aceea este sanatos sa ii spui copilului tau aceste lucruri, dar fara a exagera! Nu ii poti spune ca este ‘cel mai superb’ sau ‘cea mai frumoasa’; fiecare suntem diferiti si frumosi in felul nostru. Daca o mama nu ii spune fiicei ca este frumoasa, probabil ca va incerca sa caute aceasta validare la altii si se poate chiar gandi ca nu e destul de draguta, cautand modalitati de a se schimba. O mentalitate sanatoasa este aceea in care un copil stie ca asa cum este el, este perfect – fara machiaje, fara interventii chirurgicale mai tarziu, iar o mama trebuie sa evidentieze frumusetea copilului din interior spre exterior.

Aspectul exterior este extrem de important astazi, iar copilul trebuie sa se simta increzator in modul in care arata. Boom-ul social media poate fi extrem de infricosator la modul cum a evoluat si cum ne sunt prezentate lucrurile, de aceea este important ca aspectul fizic sa fie in prim plan. Aceasta obsesie despre modul cum arati este departe de a fi una sanatoasa, dar o regasim peste tot, iar receptivitatea copiilor dupa cum se stie, este asemanatoare cu cea a unor bureti; iau ceea ce vad! Daca acum ceva timp, anumite reviste, LOOK-uri nu aveau vizibilitate atat de mare, astazi, ele sunt vizibile si accesibile 24 de ore din 24. zilnic!

Anumiti parinti, pot considera chiar o ipocrizie sa le spui copiilor ca nu e ok sa fii numit superb, din moment ce ei te vad ca te aranjezi, faci diverse proceduri de infrumusetare, alegi cu grija hainele cu care te imbraci. Ei considera ca, personal, trebuie sa se simta increzatori in ei si in propriile forte si decizii, respectiv si copii trebuie sa gandeasca si sa simta in acelasi mod.

DA

Multe mame considera ca a fi frumos sau superb, nu reprezinta un lucru care sa necesite prioritizare.

Majoritatea mamelor isi iubesc copiii si inainte de a te gandi ca sunt mame care exagereaza, trebuie sa constientizam ca un astfel de lucru este cat se poate de normal si natural. Ca mama, vei primi multe complimente la adresa copilului, ceea ce iti va face o deosebita placere, cel putin la inceput. Dar opinia unor specialisti, afirma ca, totusi, mamele nu ar trebui sa introduca in educatia copilului modalitati de comparatie cu alti copii, fie ca vorbim de fizic sau capacitati intelectuale. Daca copilul primeste perceptia ca nu se ridica la standardele ‘admise’ de societate, e posibil ca viitorul adult sa dezvolte diverse probleme la nivel intelectual, mult mai dificil de gestionat in realitate.

Toata lumea se bucura de complimentele primite, dar in cazul copiilor, atunci cand primesc complimente care fac referire la frumusetea copiilor, este bine ca acestea sa fie insotite de alte complimente care fac trimitere catre inteligenta, curaj sau au legatura cu diverse performante si calitati personale. Copilul trebuie sa inteleaga de la o varsta frageda ca el reprezinta mai mult decat destinatarul unui noroc genetic si nu este nimic gresit sau rau in a fi frumos/ superb, dimpotriva; si te poti bucura toata viata de acest privilegiu! Pe de alta parte, nu poti opri nici comentariile strainilor, dar parintii poate nu ar trebui sa se concentreze preponderent asupra aspectului fizic.

Copilul trebuie sa inteleaga diferentele dintre aceasta satisfactie instantanee si realitate; aceste complimente trebuie sa fie insotite si de mentionarea altor calitati reale. Trebuie ca aceste complimente adresate copilului sa incapsuleze si calitati in afara celor fizice, pentru a-si putea dezvolta increderea, curajul, alaturi de o perceptie realista asupra vietii si a celor din jur.

Comments are off this post!