Tinutul de mana reduce durerea!

Stil de viata

Tinutul de mana reduce durerea!

143

Tinand mana celuilalt poate reduce in mod semnificativ orice durere fizica resimtita, conform unui nou studiu! Creierul sincronizeaza cand ne strangem mainile sau cand empatizam cu cel pe care-l iubim cand sufera, fapt care are consecinta – ameliorarea durerii, conform cercetarilor realizate de oamenii de stiinta de la University of Colorado, University of Haifa – Israel, Pasteur Institute – Franta; cu cat creierul sincronizeaza mai mult, cu atat este ameliorata durerea mai mult!

Acest fenomen se numeste “sincronizare interpersonala” si are loc cand persoanele “reflecta” starea persoanei cu care se afla, cuprinzand modul de respiratie, ritmul cardiac, undele cerebrale. Oamenii de stiinta au vrut de asemenea sa testeze daca durerea sotiei scade in timpul nasterii, daca se tine de mana cu sotul. Astfel, la experiment au participat 22 de cupluri care aveau o relatie de cel putin 1 an si si au fost testati prin intermediul mai multor scenarii, in timp ce purtau pe cap acea caciula specifica electroencefalogramei – pentru masurarea semnalelor electrice, stand alaturi, dar fara sa se atinga mai mult decat tinutul de mana sau in camere separate.

Chiar si stand in compania altora a fost de ajuns pentru ca sincronizarea creierelor sa inceapa, crescand atunci cand isi strangeau mainile. Dar cand unul din partener suferea si se renunta la strangerea mainii, intensitatea sincronizarii creierului scadea, la fel ca si cea a ritmului cardiac si a respiratiei. Conform cercetarilor, durerea intrerupe sincronizarea interpersonala dintre cupluri, iar atingerea o aduce inapoi. Empatia este foarte importanta cand partenerul sufera, fiind realizata aceasta sincronizare si cu cat se empatizeaza mai mult, cu atat durerea este resimtita mai putin.

Pe de alta parte, cercetatorii admit faptul ca nu inteleg cum se intampla acest lucru sau daca rezultatele sunt similare in cazul persoanelor care nu formeaza un cuplu.

Comments are off this post!