Joben? Capison? Fedora? – Ce Tip de Palarie Preferi? Scurta Prezentare

Accesorii

Joben? Capison? Fedora? – Ce Tip de Palarie Preferi? Scurta Prezentare

191

Palaria – un accesoriu cu multa “greutate” in trecut si o bogata istorie, astazi o prezenta mai rara in garderoba fiecaruia dintre noi. Pentru iubitorii de palarii, pentru nostalgicii acestor accesorii sau pentru cei care doresc sa afle pur si simplu care sunt tipurile de palarii existente, iata mai jos o lista cu cele mai importante.
1.    Palaria Balmoral (Balmoral bonnet sau Balmoral cap) – cu o traditie datand de la sfarsitul secolului al XVI-lea, este o palarie tipic scotiana, cu un mot in partea de sus si avand de obicei o banda in carouri.
2.    Sapca tip baseball (Baseball cap) – este o sapca casual, purtata de persoanele de orice varsta si a carei popularitate a fost data de indragitul sport american.
3.    Caciula tricotata (Beanie cap sau Stocking cap) – o caciula care ar trebui sa fie din lana, foarte populara mai ales in randul tinerilor si purtata in anotimpurile reci.
4.    Bereta (Beret) – o palarie rotunda confectionata din lana moale si care dateaza din vremea romanilor, dar a fost popularizata in secolul XIX.
5.    Boonie (Boonie hat sau Bush hat) – este o palarie confectionata de obicei din material cu imprimeuri de camuflaj, cu borurile mari si rigide, folosite indeosebi de fortele militare.
6.    Melon (Bob hat sau Billycock) – o palarie de marime medie, rotunda, rigida, confectionata pentru prima data la jumatatea secolului XIX in Anglia; este cunoscuta in SUA sub numele de “derby“.
7.    Palaria tip galeata sau de pescuit (Bucket hat sau Fishing Hat) – de origine irlandeza. Aceasta palarie casual din bumbac foarte populara, este purtata atat de barbati cat si de femei, constructia borurilor oferind protectie solara la nivelul ochilor si fruntii.
8.    Capison (Capuchon) – o caciula tip gluga, din diferite texturi si modele si in culori vibrante.
9.    Palaria tip clopot (Cloche hat) – inventata in 1908 de Caroline Reboux si devenita populara in anii ’20, este o palarie stransa pe cap si acopera fruntea. Chiar daca si-a pierdut din popularitate, a revenit recent sub in moda sub diverse forme.
10.    Palaria de cowboy – originala din America de Nord, acest tip de palarie – purtata atat de barbati cat si de femei, este foarte populara in occident. Acest concept de palarie, poate fi vazut la imbracamintea traditionala a calaretilor secolului XIII.
11.    Fedora – un tip de palarie creat pentru femei spre sfarsitul secolului XIX, dar purtat mai mult de barbati, asociata de cele mai multe ori vestimentatiei gangsterilor din America.
12.    Fez (sau Tarboosh) – de origine greaca si a devenit popular in perioada Imperiului Otoman, aceasta are o forma unui trunchi de con din pasla, eventual cu un ciucure atasat in varf.
13.    Palariile Floppy – sunt accesorii vestimentare clasice purtate de femei, cu boruri largi si care asigura o buna protectie solara. Acest tip de palarie sunt printre putinele care au rezistat si au fost purtatea in timp, cu tendintele caracteristice diverselor perioade.
14.    Sapca Newsboy cap (sau Baker boy) – plata in partea superioara cu un nasture, buton – acoperit din material, acest tip de sapca a devenita popular la inceputul secolului XX in Europa si Statele Unite, fiind purtat la inceputuri atat de tineri cat si de barbati. Aceasta sapca a revenit in vestimentatie in ultimii ani.
15.    Palaria Panama – este o palarie din paie cu boruri largi cu origini ecuadoriene la inceputul secolului al XVII-lea.
16.    Pork Pie hat (sau Porkpiehat) – este o palarie mica, rotunda si cu margini inguste – purtata atat de femei cat si de barbati. A aparut la inceputul secolului al XIX-lea si a devenit parte integranta a vestimentatiei cantaretilor americani de jazz si blues.
17.    Jobenul (Top hat, Beaver hat, High hat) – este o palaria inalta cu boruri largi, despre care se spune ca ar fi aparut spre sfarsitul secolului XVIII si a carei popularitate a crescut chiar cu aportul fostului presedinte american Abraham Lincoln.
18.    Caciula Trapper (Ushanka sau Shapka Ushanka) – este o caciula cu urechi de iarna si isi are originea de secole in Rusia, Germania sau Scandinavia. Se cunosc astfel de caciuli la vechile popoare de sciti si nomazi din Asia Centrala. Materialele originale sunt pieile de oaie, iepure sau bizam, dar se folosesc si materiale sintetice.
19.    Trilby Hat este o palarie tip Fedora din material mai moale, cu margini inguste si borul din fata inclinat in jos, popularizata la sfarsitul secolului XIX si readusa in prim plan de Michael Jackson si Justin Timberlake.

Comments are off this post!