Uleiurile de consum starnesc multe polemici in privinta efectelor benefice sau mai putin benefice. Cert este faptul ca multa lume are asteptari foarte mari cateodata de la anumite alimente si ingrediente, in timp ce instructiunile de folosire si efectele ulterioare sunt pline de contradictii, asa ca, este foarte usor sa picam in confuzii.
Ulei de Avocado
Bun pentru : incalzire.
Micul dejun a fost si este in continuare foarte studiat, in schimb, cercetarile umane asupra uleiului de avocado si a efectelor benefice in urma consumului sunt scazute. El are proprietati nutritive care sunt fara nicio discutie – impresionante, avand un nivel ridicat de grasimi mononesaturate ca acizii grasi polinesaturati si vitamina E. In plus, dieteticienii recomanda uleiul de avocado ca fiind o alegere extrem de sanatoasa dintre uleiurile de consum: indiferent ca prajesti cu el, ca il folosesti in diverse mancaruri sau la dressing-uri, gustul neutru inseamna ca te vei bucura de aromele adevarate ale mancarii, fara a avea parte de gustul uleiului.
Ulei Vegetal
Bun pentru : folosire ocazionala.
Recomandarile generale au incurajat de-a lungul timpului uleiurile vegetale in detrimentul celor animale, deoarece, acestea sunt scazute in grasimi saturate si bogate in acizi omega 6 – un beneficiu important sustinut de studiile clinice. Este important sa retii ca producerea uleiurilor vegetale este discutabila, termenul de „vegetal” avand o aplicabilitate larga. Practic, orice fel de ulei extras din oricare plante poate fi catalogat ca fiind vegetal, iar proprietatile benefice sunt iarasi discutabile, depinzand de planta de provenienta. De obicei, un ulei vegetal este o combinatie intre cacao, canola, porumb, soia, floarea soarelui, bumbac, palmier. O optiune ieftina care trece prin procese chimice de rafinare si care distruge antioxidantii benefici. Pentru a fi siguri ca obtineti ceva din folosirea acestor uleiuli vegetale, alegeti un amestec de ulei pur obtinut prin presare la rece sau la prima recolta, in detrimentul amestecurilor de uleiuri.
Ulei de Canepa
Bun pentru : consum crud.
De la folosirea ei in perioada hippie, iata uleiul de canepa folosit in alimentatie! Realizat prin presare la rece din semintele de canepa – ruda apropiata a marijuanei, dar fara componente psihoactive. Studiile efectuate in privinta proprietatilor benefice sanatatii sunt limitate, dar analiza componentelor bioactive publicate in Journal of Agricultural and Food Chemistry sugereaza ca au beneficii mari, comparativ cu multe dintre uleiurile de consum mai populare. De mentionat sunt cantitatile mari de acid linoleic, acidul gras omega 3, care poate ajuta la prevenirea bolilor de inima. Uleiul de canepa suna bine in teorie, dar nu se stie cantitatea de omega 3 ramasa dupa fabricarea uleiului de canepa si punerea uleiului in recipient. Cel mai indicat este sa fie consumat crud, in salate si smoothie-uri.
Ulei de Cocos
Bun pentru : infuzii cu arome insulare.
Daca vei intreba multe persoane despre beneficiile uleiului de cocos, multi vor spune ca este cel mai bun si mai sanatos, in timp ce altii vor sustine contrariul. Uleiul de cocos a fost supraapreciat de anumiti markeri si comparat cu otrava de anumiti oameni de stiinta si profesionisti care lucraeza in sanatate. Continutul ridicat de grasimi saturate publicat in American Heart Association, s-a dovedit a avea legatura cu colesterolul LDL si bolile cardiovasculare. Afirmatii ca uleiul de cocos arde grasimile, se comporta diferit de grasimile saturate tipice si imbunatateste imunitatea, nu prea stau in picioare cu cercetarile stiintifice. In timp ce consumul unei cantitati mici de ulei de cocos ca parte a unei alimentatii echilibrate nu face rau, iluzia ca are puteri magice sunt nefondate. Daca vrei sa dai o usoara aroma de nuca de cocos unui anumit fel de mancare, poti folosi putin, dar, in rest, e mai bine sa il folosesti cat mai putin.
Ulei MCT
Bun pentru : dressing, smoothie.
Grasimile sunt alcatuite din lanturi de atomi de carbon care sunt fie scurti, fie medii sau lungi. MCT este un ulei iubit de adeptii keto si este o grasime sanatoasa – trigliceride cu lant mediu, un tip de grasime extras din uleiul de nuca de cocos. MCT este procesat mai rapid de organism comparativ cu lanturile lungi, fiind absorbita direct in vene si nu de intestin. De aici, sunt transformate in cetone, care pot fi utilizate ca surse de energie in loc de glucoza sau zahar; acesta este principalul motiv pentru care multi considera ca MCT este eficient in scaderea greutatii. In realitate, exista putine cercetari valide care sa confirme faptul ca MCT ajuta la stimularea creierului, pierderea in greutate. Daca optezi pentru uleiul MCT, adauga-l in salate, dressing-uri, smoothie-uri, cafea, dar atentie sa nu fie incalzit la o temperatura mai mare de 160 de grade!
Ulei de masline
Bun pentru : orice!
Uleiul de masline extra virgin este cel mai bun dintre uleiurile de consum in privinta sustinerii beneficiilor pentru sanatate. Un studiu publicat in 2015 in British Journal of Nutrition a aratat ca un consum regulat al uleiului de masline este asociat cu cresterea longevitatii, existand dovezi care ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare, diabetului si obezitatii. In plus, un ulei de masline de calitate poate fi folosit fara nicio problema la gatit, fiind unul dintre cele mai stabile uleiuri. Important de retinut este faptul ca valoarea nutritionala si gustul uleiului se deterioreaza cand parasesc maslina, deci, cu cat este consumat mai aproape de termenul de fabricatie, cu atat mai bine.