Un zambet curat

Sanatate

Un zambet curat

13

Trebuie sa stiti ca puteti avea o alimentatie buna, care sa va ajute sa aveti un zambet curat, o dantura si gingii sanatoase.

Acum cateva sute/mii de ani oamenii nu aveau nevoie sa ia in considerare anumite recomandari in privinta mancarii; totul era mai simplu: gaseau mancarea, o consumau si cam la asta se rezuma totul. In ziua de astazi insa, suntem inconjurati de multa mancare, destul de tentanta si trebuie sa avem grija sa facem diferenta intre alimentele care ne fac bine sau nu, sa alegem doar ce avem noi nevoie. Iar gura este un bun exemplu de a ne arata ce este bun si ce nu pentru noi, iar ce este bun pentru sanatatea dentara – este bun pentru sanatatea generala.
Pentru dinti si gingii puternice, trebuiesc identificate si eliminate alimentele ‘moderne’ care pot fi daunatoare, si, de asemenea, trebuiesc alimentele care furnizeaza vitaminele esentiale si nutrientii necesari. In acelasi timp, anumite alimente sunt necesare pentru ‘integrarea’ alimentelor in organism pentru a face ca microbiomul sa fie cat mai adecvat necesitatilor corpului, fie ca vorbim de gura sau intestin.

ce eliminam

Primul pas este identificarea si eliminarea alimentelor si ingredientelor daunatoare care ajung in farfuria ta in mod regulat. Strategia ta trebuie sa includa eliminarea tuturor alimentelor ambalate, sa retii ce anume mananci si sa incepi sa monitorizezi mesele atunci cand mananci.
Apoi, trebuiesc eliminate uleiurile vegetale din alimentatia uzuala, o sarcina deloc usoara, deoarece, acestea se gasesc in majoritatea alimentelor ambalate, produselor alimentare si mancarii pe care o gasim in restaurante. Partea buna este aceea ca astfel de uleiuri nu dau o anumita aroma mancarii, astfel ca inlocuirea lor cu grasimi naturale, poate avea efecte benefice asupra sanatatii, dau un gust mai bun mancarii si te face sa te simti mai bine. Astfel, ar trebui inlocuite uleiurile de floarea soarelui, porumb, soia, rapita, arahide, cu uleiul de cocos, grasimi animale – inclusiv untura, seu, unt, ulei de masline, ulei de avocado.

Al doilea pas consta in eliminarea fainii albe, o misiune deloc usoara daca alimentatia ta obisnuita include paine, paste, orez alb, si cu toate astea, a face acest compromis, poate duce la un efect mai mult decat benefic asupra sanatatii tale. Indicata este inlocuirea fainii albe cu cereale integrale si alternative, doar ca trebuie sa te limitezi la 2-3 portii pe saptamana.
Poti incepe cu un test, eliminarea ‘boabelor’ din alimentatie pentru o perioada de aproximativ 10-14 zile, pentru a vedea cum reactioneza corpul; acest experiment te va face sa intelegi cat de necesar iti este pentru corp, ce cantitate poti consuma ulterior si daca poti trai fara ele. Cerealele integrale inlcud orezul brun, orzul, ovazul, meiul, quinoa, graul spelta. Ce trebuie scos: faina, orez, paste, paine, crackere. Inlocuim cu morcovi, fasole, linte, naut.

Al treilea pas consta in incercarea de eliminare a zaharului din consumul uzual, fapt destul de dificil avand in vedere ca acesta ne creeaza o anumita dependenta, iar incercarea de a ‘scapa’ de el, este probabil una din marile incercari in privinta dietei dentare. Chiar si atunci cand incepi sa renunti incet incet la zahar, vei trece prin incercari grele, durerile de cap, tulburarile, oboseala, durerile corporale, problemele legate de somnolenta, fiind dintre cele mai intalnite manifestari.
Masurile trebuie sa fie destul de dure, nu trebuie consumat zahar timp de cel putin doua saptamani sub nicio forma – incluzand si eliminarea consumului de fructe, astfel incat, sa se poata scapa de orice fel de dependenta. Aceasta masura reseteaza gustul si ciclul legat de foame, permitand organismului sa isi doreasca alimentele care sunt de fapt bune pentru tine.
Trebuie eliminate alimentele care au mai mult de 5-6 grame de zahar la 100 g, bauturile imbuteliate (inclusiv cele dedicate sportului), sucurile de fructe care toate contin zahar si nu fibre, cerealele – inclusiv acele branduri care afirma ca sunt sanatoase, ele fiind doar faina si zahar, dressing-urile pentru salate, sosurile, conservele.
Atentie la produsele lactate care contin lactoza, un zahar care se descompune in galactoza si glucoza. Laptele gras contine in medie in mod natural, 4,5% lactoza si orice alt zahar aditional, adauga mai mult zahar. Daca poti tolera lactoza, atunci este ok sa-l consumi si nu ai nevoie sa adaugi zahar in alimentatia zilnica, atat timp cat ce consumi, nu se intoarce in fructoza. Recomandabil, nu este necesar sa fie consumat mai mult de trei bucati de fructe zilnic, impreuna cu minimalizarea consumului de sucuri de fructe. Alcoolul trebuie consumat moderat, dar nu trebuie taiat complet de pe lista, deoarece, bauturile fermentate cum ar fi vinul si berea au fructoza foarte putin. Capcanele mari aici, vin de la vinurile amestecate si cele de desert, de aceea trebuiesc evitate. Indulcitorii trebuiesc si ei evitati, mai ales ca sunt artificiali, dar si cei naturali intra in aceeasi categorie, inclusiv stevia si asta pentru ca ei nu-i ‘permit’ sa aprecieze aromele alimentelor dense in nutrienti care ofera vitamine solubile in grasimi.

ce facem in continuare

Vitaminele solubile in grasimi hranesc si mentin echilibrului nostru mineral, sistemul digestiv si imun, si multe alte sisteme in corpul nostru, inclusiv gura noastra. Fiecare masa ar trebui sa contina surse de vitamine solubile A, D, K2, precum si elemente care lucreaza alaturi de ele in organism, cum ar fi magneziul, zincul, grasimea dietetica.
Alimente bogate in grasime A, D, K2 : toate produsele alimentare de origine animala, inclusiv piele: carne de vita, pui, miel, rata, carne de organe, tot ce inseamna pesti si crustacee, lapte, unt, iaurt, branza, oua, legume colorate si salate, preparate in grasime sau fierte. Elemente de sustinere: magneziu care se gaseste in seminte de dovleac, frunze verzi, ciocolata neagra, zinc (fasole, creveti), calciu (lactate, frunze verzi, supe, fierturi), grasimi dietetice (ulei de cocos, ulei de masline, untura, seu), gelatina (piele, articulatii, oase).

echilibrul

Multe fibre. Taierea carbohidratilor va crea haos in organism, de aceea va trebui sa reechilibrezi populatiile microbiene in intestin si gura. Pentru aceasta, trebuie sa consumi microbiotice pentru a oferi si completa flora buna in microbiene si prebiotice pentru a hrani bacteriile bune. Consumul mai multor vegetale este un mod simplu si sanatos de a face acest lucru; bazandu-ne fiecare masa pe acestea, este ajutata livrarea unei game largi de fibre solubile si insolubile de care este nevoie pentru a se asigura o functionare normala.

Probioticele. Este important sa fie adaugate probioticele impreuna cu prebioticele pentru a echilibra microbiomul. Exista o tendinta mare de a lua suplimente probiotice, dar cea mai buna sursa pentru beneficii maxime este alimentatia in sine, microbi care traiesc in alimentele de zi cu zi si care revigoreaza bacteriile bune din intestin. Fiecare masa trebuie bine gandita pentru a pastra microbii buni vigurosi si pentru a ne feri de cei daunatori.
Probioticele se gasesc in alimentele fermentate, iar pentru a va mentine microbiomul sanatos, trebuie sa aveti zilnic 2 – 3 doze de alimente fermentate. Alte surse de probiotice includ vegetale murate, iaurt, branza, unt, cidru, otet, miso.
Prebioticele (fibre fermentabile). Diferitele tipuri de fibre sunt clasificate ca solubile si insolubile, iar o clasificare mai utila ar fi fermentabile si nonfermentabile; prebioticele sunt fibre solubile, care, dupa un proces de fermentatie care are loc in colon, produc acizi grasi cu catena scurta. Este important in acest sens, sa fie consumate alimente ca anghinare, sparanghel, ceapa, banane, radacina cicoare, papadie verde, usturoi.
Exista multe tipuri de fibre despre care nu se cunoaste modul in care corpul le proceseaza, cu toate astea, este recunoscut rolul lor de a aduce beneficii microbiomei noastre; tocmai acesta este motivul pentru care trebuie sa consumam cat mai multe tipuri de fibre intr-o mare varietate de legume, fructe, nuci, seminte, diversitatea fiind cuvantul cheie.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *