Romantic, Visator, Tineresc … Valentino

Brand

Romantic, Visator, Tineresc … Valentino

20

Valentino Clemente Ludovico Garavani cunoscut ca Valentino, s-a nascut pe 11  mai 1932 in Vighera – nordul Italiei si este unul dintre cei mai mari exportatori italieni in domeniul modei. Chiar daca s-a retras din activitate, fondatorul Valentino SPA ramane un nume de referinta in aceasta industrie.
Scoala primara a facut-o in localitatea natala si a lucrat ca ucenic la o matusa a sa – Rosa si la un designer local, Ernestina Salvadeo. La varsta de 17 ani cu ajutorul parintilor, mama – Teresa de Biaggi si tatal – Mauro Garavani, tanarul Valentino se muta la Paris pentru a studia la prestigioasa Ecole des Beaux-Arts si Chambre Syndicale de la Couture Parisienne. Dupa absolvire, a ales sa lucreze ca ucenic pentru Jacques Fath, Balenciaga, apoi Jean Desses unde ramane mai bine de 5 ani. In acest timp, a schitat mult si s-a facut remarcat prin simtul estetic feminin deosebit; din pacate pentru istoria modei, primele schite realizate aici s-au pierdut in timp.

In urma unui incident – subiect inconfortabil si astazi pentru marele designer, Valentino pleaca de la Jean Desses si incepe sa lucreze pentru Guy Laroche; in urma unor discutii cu parintii, se intoarce la Roma, unde cu ajutorul lor isi deschide propria casa de moda pe Via Condotti.
In 1960 pe data de 31 iulie, Valentino il intalneste la Café de Paris pe Giancarlo Giammetti – care ii devine parten de afaceri in scurt timp (Giancarlo a abandonat universitatea) si cu care formeaza o relatie de lunga durata pana in zilele noastre.
Prima colectie couture este prezentata in 1962 la Pitti Palace din Florenta – capitala modei atunci in Italia si este o adevarata revelatie smulgand admiratia criticilor si a presei. Acesta a fost momentul determinant in cariera tanarului designer, imediat dupa aceasta fiind solicitat de celebritati din toata lumea pentru a le crea vestimentatiile.

La mijlocul anilor ’60 era recunoscut ca unul dintre designerii de top (maestro) al haute coutoure din Italia. In 1967 lanseaza colectia ‘Valentino White Collection’ care a devenit emblematica pentru logo-ul ‘V’, in acelasi an primind distinctia Neiman Marcus Award – echivalentul Oscarului in moda. Nume mari ca Lee Radziwill, Regina Paola a Belgiei, Elizabeth Taylor, Audrey Hepburn, Gloria Guinness, Marella Agnelli, Jayne Wrightsman, Marisa Berenson, Printesa Margareta, Jacqueline Kennedy Onassis (care au devenit intre timp prieteni apropiati) faceau parte deja din clientela fidela a designerului.

In 1969 deschide primul magazin ready-to-wear la Milano, dupa care isi petrece mult timp la New York socializand si imbracand multe persoanlitati din lumea modei si artei. In timpul anilor ’80 lanseaza prima colectie de imbracaminte pentru copii si o linie de imbracaminte pentru tineri intitulata Oliver, in 1989 deschide in Roma – Academie Valentino (al carui design a fost conceput de architectul Tommaso Ziffer) – un centru cultural dedicat expozitiilor de arta si activitatilor culturale. In 1991 incurajat de prietena Elizabeth Taylor, Valentino deschide LIFE – o asociatie pentru sprijinirea bolnavilor de sida.

In 1998 Valentino isi vinde compania catre Holding di Partecipazioni Industriali, care la randul sau o vinde patru ani mai tarziu catre Marzotto Group; in tot acest timp, Valentino a ramas ca designer si a a avut o influenta deosebita.

In 2006 are o aparitie alaturi de Meryl Streep in filmul ‘The Devil Wears Prada’, in  acelasi an primeste distinctia 6th Legion d’Honneur in cadrul unei ceremonii desfasurate la Palais Royale in Paris.

Pe data de 4 septembrie 2007 Valentino Garavani isi anunta retragerea definitiva pentru ianuarie 2008, o luna mai tarziu pe data de 4 lanseaza ultima colectie ready to wear pentru femei. Pe 23 ianuarie 2008 are loc prezentarea ultimei colectii haute couture la Musee Rodin, show la care isi aduc aportul modele celebre ca Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Eva Herzigova, Nadja Auermann, Karolina Kurkova, Karen Mulder.

In 2008 jurnalistul Matt Tyrnauer produce filmul de lung metraj dedicat vietii si activitati marelui designer intitulat ‘Valentino: The Last Emperor’ si premiat in cadrul Festivalului de Film de la Venetia. John Fairchild – editor al revistei WWD il numeste pe marele designer “The Sheik of Chic” spunand despre Valentino si Giancarlo ca sunt “regii stilului de viata de lux”.
Spre sfarsitul anului 2011 este lansat The Valentino Garavani Virtual Museum – aplicatie pe internet care se poate descarca (www.valentino-garavani-archives.org) si care prezinta peste 50 de ani de activitate ai designerului italian. A fost deschisa de asemenea la Londra in cadrul Somerset House (noiembrie 2012 – martie 2013) “Valentino: Master of Couture Exhibition” – o expozitie de anvergura in care sunt prezentate piesele vestimentare realizate de-a lungul intregii activitati din industria modei.

Numele Valentino se confunda cu rochiile – romantice, visatoare, tineresti, realizate impecabil. Foloseste florile in imprimeuri in matase, forma petalelor este folosita in design; isi foloseste toata energia pentru a realiza taieturi perfecte, considerand ca orice piesa vestimentara trebuie sa aiba foarte putine detalii, totul trebuie sa para cat mai natural.
Momentan, designerul locuieste in Roma, alaturi de familie si prieteni, si este de multe ori vazut calatorind peste tot in lume in diverse anturaje high class, de cele mai multe ori insotit si de animalutul de companie.

Comments are off this post!