Vivienne Westwood – Regina Punk

Nascuta initial cu numele Vivienne Isabel Swire pe data de 9 aprilie 1941 in Tintwistle – Derbyshire din parintii Gordon Swire si Dora Swire, Westwood s-a mutat in 1958 impreuna cu familia la Londra. Tatal sau a fost de profesie cizmar,  gestionar in cadrul unei fabrici de avioane, iar mama sa a lucrat la o fabrica de bumbac locala; Vivienne a absolvit primele studii la Glossop Grammar School, a urmat ulterior cursurile Harrow School of Art.
In timpul studiilor a muncit intr-o fabrica, pentru ca mai tarziu sa se angajeze ca profesor in cadrul unei scoli primare; cat timp a lucrat ca profesor, a realizat si propria linie de bijuterii pe care a vandut-o in piata Portobello Road din Londra.  La inceputul anilor ’60 se parea ca viata viitorului designer Vivienne Westood este conturata: s-a casatorit cu Derek Westwood (rochia de mireasa a fost creatie proprie) cu care a avut un fiu – Ben, ea a inceput sa lucreze ca profesoara; cu toate acestea, mariajul nu a tinut. In scurt timp l-a intalnit pe Malcolm Mclaren – student la arte si viitor manager al trupei Sex Pistols: ‘Am vazut in Malcom pe cineva care mi-a deschis usi; parea sa stie tot ce aveam eu nevoie la momentul respectiv’, a declarat ulterior Vivienne; cei doi au avut un fiu – Iosif, ea a inceput sa creeze bijuterii si a intrat intr-o lume noua, libertina, in creatie si arta.
In 1971 Westwood deschide primul butic pe Kings Road la numarul 430 in Londra al carui nume ‘Let It Rock’ a fost schimbat de careva ori pe parcursul sau: ‘Sex’ (1974) , ‘Too Fast To Live Too Young To Die’, ‘Seditionaries’ (1976), ‘World’s End’ – pana in prezent. Acest magazin a devenit un important centru al modei punk, pe masura ce Sex Pistols au devenit celebri, Vivienne fiind cea care le-a asigurat vestimentatia si i-a ajutat sa isi creeze o  identitate.
In toata aceasta perioada a stilului punk, Vivienne si-a petrecut foarte multe nopti lucrand la schite, design, accesorii specifice acestui trend, a mers prin cluburi punk, a invatat aceasta cultura si a dezvoltat-o; au devenit elemente ‘must be’ ale acestui trend, acele de siguranta, lanturile asemantoare celor de la biciclete si bai, lame de ras, zgarda ghimpata purtata de caini, precum si modul de aranjare al parului si machiajul. Vivienna si Mclaren au revolutionat moda, iar impactul se resimte si pana in zielele noastre.
Chiar daca perioada/ moda punk a trecut, Westwood a continuat sa creeze, avand o viziune foarte buna a tendintelor, de multe ori ea insasi dictandu-le; s-a observat o evolutie a stilului, o imbinare a culturii de strada cu traditia si tehnica, folosind principii de taiere si croiala specifice secolelor XVII si XVIII.
In martie 1981 prezinta prima colectie in Londra, intitulata Pirates; piesele prezentate s-au invartit in jurul conceptului ‘aur si comoara, aventura si explorare’; croiala, taieturile erau in contrast cu moda hippy ai anilor ’70; au fost prezentate celebrele cizmele pirat Westood – care isi au fani fideli si in ziua de astazi. A modificat pozitia gaurii de la baza gatului a tricourilor si bluzelor, incercand sa creeze o asimetrie – inovatie marca inregistrata Westwood.
In 1982 lanseza prima colectie sub nume propriu si care s-a dovedit a fi foarte populara.
In 1983 are o prezentare in Paris, fiind primul designer din Anglia care a facut acest lucru dupa Mary Quant din perioada anilor ’60; show-ul a avut un mare succes, fiind considerat unul din cele mai reusite din istoria modei. Nu au fost de aceeasi parere si adeptii parizieni ai stilului sic, ingroziti se pare de stilul vestimentar punk si comportamentul atipic desfasurat pe scena; colectia a fost numita ‘Punkature’.
Cand relatia cu McLaren a luat sfarsit, a inchis magazinele si si-a deschis un atelier de lucru in zona sudica a Londrei, numita Camden. In 1984 lanseza o colectie de imbracaminte sport intitulata ‘Hypnos’ si realizata din materiale fluorescente; tot in acelasi an, este invitata sa isi prezinte colectia la Tokyo alaturi de nume ca Hanae Mori, Calvin Klein, Claude Montana, Gianfranco Ferre la ‘best of five’, iar in 1985 lanseaze o colectie avand ca sursa de inspiraratie actorul Clint Eastwood.
In 1990 creatoarea de moda lanseaza o colectie de imbracaminte pentru barbati coroborata cu Pitti Uomo la Florenta si primeste distinctia British Designer of the Year de doua ori consecutiv in 1990, respectiv, 1991; in ianuarie 1991 Vivienne Westwood prezinta un show la Tokyo, impreuna cu Christian Lacroix, Isaac Mizrahi si Francesco Moschino in cadrul Fashion Summit.
Perioada 1993 – 1999 este intitulata ‘Anglomania’, deoarece crezul designerului britanic era acela ca moda se bazeaza pe un amestec si schimb de idei intre Anglia si Franta : ‘De partea engleza avem croiala si un farmec subtil, pe partea franceza avem fermitatea designului si proportiilor si aceastea vin din faptul ca niciodata nu esti satisfacut, deoarece intotdeauna poti face un lucru mult mai bine, mult mai rafinat’.

In 1998, Vivienne Westwood este distinsa cu titlul Queen’s Export Award, an in care lanseaza primul parfum pentru femei, intitulat ‘Boudoir’. In 2000, este numita ‘old lady of fashion – un titlu care denota un mare respect; lanseaza in acelasi an parfumul pentru femei ‘Libertine’, trei ani mai tarziu lanseaza ‘Libertine Flirtations’, adresat tot femeilor.
In perioada aprilie – iulie 2004 cu ocazia celebrarii a 34 de ani de cariera, Victoria and Albert Costume Institute din Londra organizeaza o expozitie cu cele mai relevante piese vestimentare din intreaga activitate, tot aici lansandu-se si o carte biografica a designerului Westwood. Andreas Kronthaler – nascut in 1966, este al treilea sot al creatoarei de moda, ea subliniind de multe ori ca are o influenta foarte buna asupra ei si o inspira in tot ceea ce face; tot in 2004 este lansat parfumul ‘Anglomania’.

In septembrie 2005 westood se altura grupului britanic pentru apararea drepturilor civile Liberty si lanseaza o linie de tricouri si imbracaminte pentru copii cu mesajul ‘I AM NOT A TERRORIST, please don’t arrest me’; a afirmat ca a sprijinit aceasta campanie pentru a apara legea fumdamentala a habeas corpus.
In 2006 contribuitia sa fata de British Fashion este recunoscuta si primeste titlul de ‘Dame’; un an mai tarziu lanseza parfumurile pentru femei ‘Boudoir Sin Garden’ si ‘Let it rock’ si primeste distinctia Outstanding Achievement in Fashion in cadrul British Fashion Awards din Londra.
In 2009, Pamela Andreson apare in campanii publicitare cu Vivianne Westwood si sotul sau; colectia pentru barbati din 2012 este dedicata apropierii celei de-a XXX-a editii a Jocurilor Olimpice desfasurata in Londra.

In 2011 lanseaza site-ul ‘Get A Life’ avand ca mesaj de baza respectarea planetei; in acelasi an lanseaza si o linie de bijuterii. Un an mai tarziu in luna octombrie, modelul englez Georgia May Jagger devine simbolul colectiei de bijuterii Westood – ‘Gainsborough Palladium’; tot in luna octombrie a aceluiasi an, Vivienne lanseaza o linie de genti din materiale reciclabile.
Avnd numele asociat cu diverse activitati dar si cu arta, 2013 este anul in care Westwood va fi primul colaborator care va ajuta la renasterea English National Ballet.

Regina punk-ului, Vivienne Westwood s-a remarcat in primul rand prin stilul revolutionar, revoltator, controversat, modelele sale cuprinzand cusaturi rasucite in mod intentionat, haine prost taiate in mod deliberat, desene si modele atipice, combinatii de culori.