Zahar si slabit. Ce ar trebui sa stim?

Intre zahar si slabit exista destule legaturi si putem incepe prin a vedea ce consumam, concret, sa ne uitam pe ambalajele alimentare, unde vedem cantitatea de zahar in grame.

Intre zahar si slabit exista destule legaturi si putem incepe prin a vedea ce consumam, concret, sa ne uitam pe ambalajele alimentare, unde vedem cantitatea de zahar in grame. Este un bun inceput, dar conteaza si ce fel de zahar este, acest lucru fiind important pentru sanatatea ta si pentru pierderea in greutate daca acesta este scopul tau. Exista doua tipuri de zahar, mentionate mai jos …

Zaharuri in mod natural

Acestea se gasesc in fructe, legume, iaurt natural, lapte si sunt de regula, atasate de alimente. In general, aceste alimente reprezinta si o buna sursa de fibre, vitamine, nutrienti si nu sunt recomandate a fi reduse daca iti doresti sa tai cantitatea de zahar consumata.

Zaharurile adaugate

sunt zaharurile despre care ni se sugereaza sa limitam cantitatea ingerata, fie ca vorbim de biscuiti, cereale dulci pentru micul dejun, sosuri de gatit la borcane. Acestea sunt zaharuri separate de sursa intiala, procesate, astfel incat ele acum sunt “libere” (cum ar fi siropul de artar, sucul de fructe), alaturi de zahar pe care il adaugam la ceai sau cafea.

Legatura dintre zahar si slabit este aceea ca zaharul adauga calorii fara prea multe beneficii in plus si in timp, caloriile in exces aduc greutate in plus, ceea ce reprezinta un factor de risc pentru afectiuni ale bolilor de inima, diabet tip 2, tipuri de cancer si chiar poate duce la aparitia cariilor dentare. Dar, consumand sau limitand cantitatea de zahar zilnic, nu ar trebui sa ai astfel de probleme, daca stilul de viata per total este unul echilibrat.

In privinta sucurilor de fructe, trebuie sa stii ca zaharurile naturale au fost eliminate din fructe si din nefericire, astfel de bauturi sunt mai putin satisfacatoare de consumat decat intregul fruct, chiar daca sunt mai rapide. De aceea, tot fructele trebuie sa fie pe primul plan, indiferent cat de tentante sunt sucurile!

Daca te gandesti la alte bauturi cu alti indulcitori, aceasta ar putea fi o alegere mai buna, fie ca vorbim de sucuri de fructe sau bauturi calde, daca, evident nu se face exces; evitarea bauturilor carbogazoase iarasi poate fi un plus pentru tine si sanatatea ta!

Nu mai mult de 5% din energia zilnica ar trebui sa vina din zaharurile adaugate, aproximativ sapte lingurite de zahar zilnic!