Din cele mai vechi timpuri, oamenii si-au acoperit capul cu diverse forme de palarii, confectionate din diferite materiale si purtate initial pentru a se proteja de soare sau frig (frunze, blanuri). Cel mai folosit material pentru confectionarea palariilor – pasla, este cea mai veche forma de material facuta de oameni. Cu 1500 de ani i.Hr. au fost gasite pe teritoriul Danemarcei de astazi forme de palarii, care dupa forma croielii erau folosite doar de membrii de un anumit rang al societatii si faceau parte dintr-o intreaga vestimentatie. Ele puteau fi folosite si in lupte, datorita protectiei oferite gratie rezistentei si grosimii.
Evolutia culturala s-a facut simtita si in aceasta directie, palariile devenind in unele culturi semn al rangului si al stratificarii sociale; exemplificativi in acest sens sunt faraonii! Castigatorii Jocurilor Olimpice din Grecia antica primeau o coroana din frunze de maslin – in semn de onoare si respect. In multe culturi, femeile purtau baticuri sau voaluri, pentru a arata smerenie, apartanenta culturala sau stare civila; acest lucru dainuie si in zilelele noastre.
Pana in secolele XIV – XV au existat diverse forme de palarii, dar incepand cu aceasta perioada, aceasta ramura a modei a inceput sa castige teren in cultura occidentala, in mod special in randul barbatilor. In scurt timp insa, palariile au devenit pentru femei un simbol al rangului social, purtate la ceremonii si alte evenimente mondene ale acelor timpuri. Palariile au crescut in popularitate foarte mult in randul femeilor, tot mai multe materiale fiind introduse pentru confectionarea acestora (catifea, matase, tafta, piele).
In timpul secolelor XVIII si XIX, bonetele au fost numarul 1 la vestimentatie capilara, ornate cu flori, dantele, panglicute; cu cat ornamentele erau mai bogate, cu atat statul social al femeilor era mai ridicat. Purtarea palariilor devenise vitala, astfel incat era riscant pentru o femeie aristocrata sa iasa la plimbare fara a purta palarie si manusi. Pe de alta parte, palariile pentru barbati nu au cunoscut aceeasi evolutie spectaculoasa, materialele folosite pentru confectionare ramanand pasla si paiele, impodobite eventual cu o panglica si apoi o pana. Ulterior au aparut grandioasele jobene – purtate de burghezi si apoi palariile fabricate dintr-o pasla mai moale – trilby hat si asociate cu intelectuali si artisti.
La inceputul secolului XX, palariile adresate femeilor erau caracterizate de boruri foarte mari, avand atasate diverse garnituri si voaluri. Dupa Primul Razboi Mondial, tendintele s-au schimbat iar palariile pentru femei s-au diminuat ca dimensiuni, fiind cunoscute ca palarii cloche (clopot – in franceza).
Perioada dintre cele doua razboaie a fost caracterizata de trecerea palariilor intr-un con de umbra, datorita faptului ca nu erau practice in acea perioada de mare agitatie. Popularizarea hainelor ready to wear la mijlocul secolului XX, face ca evolutia palariilor sa intre in impas, tendinta femeilor fiind aceea de a-si aranja parul in diverse forme si coafuri cat mai complexe, facand inutila astfel purtarea palariilor.
In zilele noastre, palariile sunt purtate pentru a completa o tinuta casual, sau pentru protectia razelor solare. Designerii actuali folosesc diverse tehnici si materiale pentru a prezenta palariile in spectacole – accesorii complementare tinutelor.
Daca in perioada trecuta palariile erau simbolice, semnificau statutul social, astazi nu mai este cazul, iar in momentul de fata nu se poate anticipa care va fi evolutia acestui accesoriu vestimentar spectaculos.
Voi purtati palarii sau alte accesorii capilare? In ce situatii?
Protectie Impotriva Soarelui si A Frigului. Indicator Al Statutului Social. Scurta Istorie A Palariilor
