Indiferent ca le spunem rosii, patlagele rosii sau tomate, aceste minunate vegetale, sunt probabil cea mai mare sursa a licopenului – esential pentru sanatatea noastra.
In majoritatea tarilor din lume, rosiile sunt cea mai bogata sursa a licopenului, nutrient pe care il regasim in pepenele rosu, grapefruit-ul roz si alte fructe si legume de culoare rosie. Cand rosiile sunt gatite si cu ulei, licopenul devine si mai recomandat, de aceea, sosurile de rosii sunt considerate a fi sanatoase; exceptie fac situatiile cand este adaugat mult zahar, multe alte grasimi, multi aditivi alimentari, care stopeaza beneficiile initiale.
Licopenul este subiect de studiu de mai bine de 75 de ani, existand mii de articole publicate in diverse publicatii. Cand este concentrat in diverse forme de suplimente, efectele benefice sunt pe termen lung, imbunatatindu-se capacitatea organismului de a rezista si lupta impotriva diverselor atacuri ale mediului inconjurator, cum ar fi soarele, poluarea si chiar stralucirea de pe ecranele unor dispozitive electronice.
Cele mai multe daune care apar la organismul uman, sunt cauzate de radicalii liberi, acestia sunt niste molecule deteriorate, consecinta a modului de viata: mancare, bautura si alte procese care fac parte din stilul de viata zilnic. Evident ca organismul nostru le face fata, dar, pana la un anumit punct; cand suntem expusi luminii soarelui, fumului de tigara, poluarii si altor factori toxici, excesul de radical liberi, poate ‘coplesi’ corpul si distruge celulele sanatoase. Consecinta? Accelerarea procesului de imbatranire. Deoarece radicalii liberi sunt sunt produsi de reactiile cu oxigen, actiunea poarta numele de ‘oxidare’; in acelasi timp, este declansata inflamarea combustibililor. Antioxidantii ca licopenul, vitamina C si E, contracareaza radicalii liberi, ajutand astfel, la oprirea/incetinirea inflamatiei.
Cele mai multe lucruri rele privitoarea la sanatatea noastra, provin de la inflamare, daunele provocate de radicalii liberi fiind in spatele tuturor proceselor care provoaca boli si grabesc procesul de imbatranire, de la toate tipuril de boala Alzheimer, boli de inima, afectiuni ale pielii, probleme de vedere.
Foarte bun antioxidant
Licopenul este cel mai bun in lupta impotriva radicalilor liberi, avand abilitatea sa lucreze in mai multe zone; protejeaza pielea de actiunea razelor solare, este foarte bun pentru protectia ochilor si impotriva leziunilor inflamatorii pentru inima. A consuma rosii in stare cruda este foarte bine, fiind o sursa importanta de licopen, dar gatindu-le, face acest nutrient mult mai valoros.
Licopenul este unul dintre carotenoizi, o clasa de nutrienti cu proprietati benefice, care le da plantelor pigmentii. Unii dintre cei mai bine cunoscuti carotenoizi, este beta carotenul, un precursor al vitaminei A, gasit in multivitamine si doi nutrienti cheie pentru sanatatea ochilor: luteina si zeexantina. Licopenul in schimb, are proprietati speciale, el actionand in mod sinergic cu alti carotenoizi gasiti in alimente; are rolul unui comandant general al altor antioxidanti si ii ajuta sa lucreze la un nivel mai bun, sa ii mentina mai bine organizati si sa aiba mai multa putere.
Alta forma a licopenului
Majoritatea cercetarilor legate de suplimentele de licopen, au fost realizate cu un extract special patentat, cunoscut ca Lyc-O-Mato. Acesta a fost gasit in multe suplimente, atat ca ingredient singular cat si in diverse formule, fiind regasit pe lista de ingrediente sau in descrierea produsului. Lyc-O-Mato are un nivel ridicat de licopen, nu a fost modificat genetic, ci doar dezvoltate folosind metode vechi de cultivare, in mod special, o cantitate mare de nutrienti. Solurile in care acestea sunt cultivate sunt testate pentru a vedea daca exista contaminatori; rosiile propriu-zise sunt cultivate doar atunci cand sunt coapte bine pentru a exista certitudinea ca ele contin nivelul maxim de nutrienti. Apoi, ele sunt procesate fara chimicale, pentru a produce niveluri consecvente, verificate de licopen natural.
Cum trebuie luat licopenul
Conform studiilor, este recomandat sa consumi aproximativ 15 mg de licopen, de doua pana la patru ori zilnic si trebuie sa te uiti pe etichetele suplimentelor sa vezi daca este inclus Lyc-O-Mato. Incepe sa iei doua doze pe zi, pentru a vedea cum te simti. Daca ai afectiune inflamatorie cronica – artrita sau inflamatie digestiva, doza mare poate fi benefica. Nu exista niciun pericol sau toxicitate in cazul in care iei doze mai mari, doar ca efectele benefice isi fac efectul pana la un anumit nivel, ele necrescand. Este indicat de asemenea, a se lua licopen, alaturi de alte multivitamine, cum ar fi vitamina D sau supliment de ulei de peste.
Beneficii licopen
- functionare melanina. S-a demonstrat ca licopenul promoveaza functionarea melaninei, care regleaza culoarea pielii, ceea ce duce la reducerea intunecarii culorii pielii si a petelor legate de varsta.
- regenerare celule piele. Reduce eritemul sau roseata pielii intr-o mare masura, promovand in acelasi timp, cresterea celulelor noi ale pielii, ceea ce face ca pielea sa nu fie aspra.
- cadere par. Caderea parului este una din principalele motive de ingrijorare a multor persoane-in mod special barbati, si are legatura cu excesul substantei chimice dihidrotestosteron sau DHT. O alimentatie care sa contina un nivel normal de licopen, reduce cantitatea de DHT incetinind procesul de cadere a parului; de asemenea, firele de par sunt intarite si nu se mai rup atat de usor.
- boli cardiace. Bolile cardiace sunt in stransa legatura cu existenta unei cantitati mari de colesterol rau in organism (LDL), consumul in mod regulat al alimentelor care contin licopen, previne oxidarea LDL, astfel ca, arterele nu vor mai fi infundate.
- cancer la prostata. Cunoscut ca a treia cauza de cancer la barbati, cancerul de prostata poate fi prevenit consumand o cantitate necesara zilnica de licopen. Pentru cei care deja au acest tip de cancer, o alimentatie bogata in licopen cu 2-3 saptamani inainte de operatie, reduce si controleaza remiterea cancerului si proliferarea celulelor canceroase.
- pierdere vedere. Pierderea graduala a vederii este una din ingrijorarile multor persoane, licopenul ajutand la mentinerea sanatatii generale ale ochilor si prevenirea degenerarii maculare. Asigurati-va o cantitate suficienta de licopen sau vitamina A zilnic pentru mentinerea sanatatii ochilor!
- osteoporoza. Peste 200 de milioane de femei din intreaga lume sufera de osteoporoza, studii recente aratand ca un consum regulat de alimente care contin licopen, previne fragilitatea si subtierea oaselor.
- accidente vasculare cerebrale. Proprietatile antioxidante ale licopenului, duce la impiedicarea formarii cheagurilor de sange, de aici si accidente vasculare cerebrale mai putine; in acelasi timp, are efect antiinflamatoriu asupra vaselor din sange din interior creierului.
- sistem imunitar. Licopenul este un stimulator al mecanismului de aparare al corpului, sistemul imun distrugand mai repede factorii care dau nastere microrganismelor daunatoare.
- boli cerebrale si neurologice. O ingerare a unei cantitati constante de licogen, previne bolile cerebrale si neurologice – Alzheimer, dementa vasculara si Parkinson; reduce de asemenea uzura tesutului cerebral prin oxidare.