Barierele de gen si moda. Incotro se indreapta moda?

Barierele de gen sunt din ce in ce mai mult in atentia noastra, dat fiind faptul ca moda evolueaza in directii mai putin anticipabile de catre un iubitor simplu de moda

Barierele de gen sunt din ce in ce mai mult in atentia noastra, dat fiind faptul ca moda evolueaza in directii mai putin anticipabile de catre un iubitor simplu de moda. Privind insa per ansamblu si urmarind indeaproape fenomenul, orice poate parea bizar la prima vedere este cat se poate de natural, o evolutie cat se poate de fireasca.

Cele mai reprezentative nume din moda internationala stiu un lucru sau putem sa ii zicem si secret: pentru a evolua in aceasta efervescenta industrie, nu trebuie sa tii cont de reguli, iar barierele de gen intra in aceasta categorie! Pentru restul persoanelor care doar consuma moda, acest aspect are anumite restrictiile sale, in functie de fiecare in parte si de context. Ti se vede lenjeria in tinuta pe care o porti? Imprimeuri leopard roz? De ce nu, pana la urma? Si mergand pe aceasta filosofie, poate fi chiar surprinzator ca putem face distinctia in anumite cazuri daca imbracamintea este de femeie sau de barbati. Fashion icon-urile cu siguranta nu sunt interesate de acest aspect; poarta ce vor, indiferent de scopul pentru care o fac!

Si sunt numeroase exemple de modele cunoscute/ vedete masculine si feminine (Kate Moss, Kim Kardashian, Naomi Campbell, Harry Styles) care au prezentat haine de sex opus, tocmai pentru sparge barierele genurilor, asta ca sa nu mai vorbim de prezentarile obisnuite. In plus, multi designeri au realizat colectii capsula sau au introdus in multe din prezentari haine purtabile atat de femei cat si de barbati. Iar aceasta imbracaminte fara sex aflata acum la inceputuri, se pare ca reprezinta viitorul in moda sau o parte semnificativa din ea. Exista case de moda care au aceleasi piese vestimentare atat la barbati cat si la femei si pana la urma o haina frumoasa este o haina frumoasa, iar daca iti sta bine, asta e tot ce conteaza!

Se observa in acelasi timp si o schimbare de perceptie vizavi de moda si tot ce vine din partea ei, hainele fiind purtate de ambele sexe, mult mai confortabile, barierele de gen neexistand practic in aceasta ecuatie. Oricine se poate exprima astazi prin ceea ce poarta! E mult mai distractiv atunci cand se sterg granitele dintre sexul feminin si masculin, iar daca e sa ne uitam in urma, aceasta tendinta este mult mai veche, avandu-si originea in viata de cuplu, cand oricare dintre parteneri imbraca anumite piese vestimentare ale celuilalt.

Partea buna este aceea ca lumea per total accepta genul in moda ca ceva nedefinitoriu si toate aceste miscari sunt legate de evolutia societatii per ansamblu. Iar a gandi moda ca pe un gen neutru inseamna o reducere a productiei de imbracaminte inutila si concentrarea pe piesele atemporale, care pot fi ulterior stilizate in functie de varsta si dorinta.

Fiecare om crede in individualitate in primul rand, de aceea, cand se gandeste la designul unei haine, nu are in minte sexul masculin sau feminin; se concentreaza pe forma finala si cum ar trebui sa stea bine pe el. Designerii insisi fac haine avand ca scop crearea lor in asa fel incat sa se simta confortabile si sa-ti ofere eleganta pe care o doresti, fara a te gandi daca e de barbat sau femeie! Sa te afli in situatia in care iei camasa partenerului si iesi pe usa, simtindu-te tu insuti in largul tau!

Exista anumite opinii circumspecte in ceea ce imbracamintea neutra, plecand de la premisa ca este dificil sa concepi o anumita haina care sa se potriveasca formei corpului fiecaruia dintre doritori. Doar ca in realitate, nu exista diferente atat de mari in constructia unei piese, dupa cum cred majoritatea celor ce nu cunosc procesul de creatie. Cei care se ocupa de aceste aspecte, cu siguranta au multe lucruri in vedere atunci cand creeaza o piesa vestimentara neutra, elemente la care nici nu s-ar gandi vreodata un iubitor de moda sau un simplu purtator. Mai mult, creatorii de moda sunt mereu in cautarea unor solutii cat mai inovatoare in ceea ce proiecteaza.

Imbracaminte neutra, masculina sau feminina – nu conteaza, atat timp cat incapi in ea si te simti confortabil. ”Imbraca-te cu ceea ce iti place!” – aceasta ar trebui sa fie de acum, regula vestimentara numarul 1!